CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücretin 20 yılda 16 kat, emekli maaşının da 27 kat arttığı yönündeki açıklaması ile ilgili olarak; “Karabük'teki 54 bin emekli yurttaşımıza sormak istiyorum. Emekli maaşları 27 kart artmış iken refahta mısınız? Torunlarınız bayramda elinizi öpmeye geldiğinde gönül rahatlığıyla küçücük harçlıkları verebiliyor musunuz?” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 22. Altın Safran Uluslararası Belgesel Film Festivali için bulunduğu Karabük'te, CHP Karabük İl Başkanı Abdullah Çakır ile birlikte açıklama yaptı. Karaca, şunları söyledi:
"GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TORUNLARINIZA HARÇLIK VEREBİLİYOR MUSUNUZ?"
"21 yıldır aralıksız devam eden, Safranbolu Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin festival açılış programı nedeniyle, Safranbolu ve Karabüklü hemşerilerimizle birlikte olmak üzere geldim. Geçtiğimiz günlerde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı şu cümleleri kullandı. Dedi ki; ‘asgari ücrete, 2002'den bu yana, 20 yıllık iktidarlarında 17 kat zam yapıldığını, 17 kat asgari ücretin maaşının arttığını’ ifade etti. Emekli maaşlarının da 27 kat arttığını ifade etti. Şimdi ben Karabük'teki 54 bin emekli yurttaşımıza sizler huzurunda sormak istiyorum. Emekli maaşlarındaki 27 kat artış ile sizler ne durumdasınız? Emekli maaşları 27 kart artmış iken refahta mısınız? Torunlarınız bayramda elinizi öpmeye geldiğinde gönül rahatlığıyla bütün torunlarınıza, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki en yüksek paradan vazgeçtik, küçücük harçlıkları verebiliyor musunuz?
"PAZARDA EMEKLİLERİMİZ FİLELERİNİ DOLDURARAK ÇIKABİLİYORLAR MI?"
Biz tabii ki bu soruların cevaplarını, yine Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı'nın verileri ile yanıt verelim. Ağustos ayında, 2020 ile 2021 yıllarını kıyaslayacağım. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı 20 yıllık iktidarlarından bahsetti, ben sadece 1 yıllık süreçteki artışları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Biliyorsunuz, yaz ayları sebzenin, meyvenin en bol olduğu aylardır ve enflasyon da genellikle bu aylarda, bu üretimin yüksek olması nedeniyle de düşük çıkar. Ama 2021 yılı başka bir yıl oldu. Ben sormak istiyorum. Toprağın ayı olan en verimli, en fazla sebze ve meyvenin üretildiği ağustos ayında, pazarda emeklilerimiz filelerini doldurarak çıkabiliyorlar mı?
Bakacağız. 2020 yılı Ağustos'unda salatalık 2 lira 94 kuruş. 2021 yılında 6 lira 72 kuruşa çıkmış. Bir yılda salatalık da yüzde 128 zam gelmiş. Kabak, sofralarımızda yaz dönemlerinde aslında çok da kullandığımız kabak 2020 yılı Ağustosu’nda 3 lira 19 kuruşmuş kilosu, 2021 Ağustos'unda 5 lira 99 kuruşa çıkmış. Kabağın fiyatı 1 yılda yüzde 87 artmış.
"ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALAN EMEKLİ YÜZDESİ, YÜZDE 12"
2002 yılından bu yana asgari ücretli emekli oldukça zor bir süreçten geçiyor ve her geçen gün de alım gücü yerle bir oluyor. Çalışma Bakanlığı verilerinde biz hep devletin TÜİK'in, Çalışma Bakanlığı’nın verileri… Gerçek de bundan çok daha yüksek ama biz bu verilerden, devletin resmi verilerinden yine bir paylaşımda bulunmak isterim.
Çalışma Bakanlığı verilerinde 2018 yılında asgari ücretin altında maaş alan emekli yüzdesi yüzde 12… Yani emeklilerimizin yüzde 12'si 2018 yılında asgari ücretin altında maaş alıyorlarmış. Peki, 2021 yılında bu ne olmuş? Emeklilerimizin tam yüzde 49.5'i, neredeyse yarısı asgari ücretin altında maaş almaktadırlar. Yani her iki emekliden birisi ayda 2 bin 825 liranın çok çok altında maaş almaktalar, emekli maaşı almaktalar.
Peki paramız mı yok? Hayır paramız var. Nasıl mı var? Sarayın sadece 22 saniyelik harcaması bir asgari ücret. 22 saniyelik arkadaşlar... Ve yüzde 16, ücretin arttı dediği ülkede saray 22 saniyede bir asgari ücret harcıyor. Asgari ücretlimiz, emeklimiz kendilerine asgari ücretin altında reva görülen o maaşlarla ve asgari ücretle 30 gün geçirmek zorundalar.''