CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, gençlerin yüzde 62.5'inin imkan olduğu takdirde yurt dışında yaşamayı, Türkiye'ye tercih ettiklerini belirterek, "Türkiye'yi çok sevsem, bütün yakınlarım Türkiye'de yaşıyor olsalar bile' diyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'ni muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak olan bizleriz. Ve biz gençler, ilhamımızı 102 yıl önce bu topraklarda gerçekleştirilen ulusal direnişimizden, 19 Mayıs'tan alıyoruz" diye konuştu. Gökçen, gençlerin evrensel standartlarda özgürlük ve demokrasiyi hak ettiğini vurguladı.
CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, ANKA Haber Ajansı’na 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda gençlerin yaşadıkları sorunları, gelecek kaygılarını anlattı.
Ağustos 2020'den bugüne iki binin üzerinde lise ve üniversiteden gençlerle bir araya geldiklerini ve görüşlerini aldıklarını belirten Gökçen, "Gençlerin yüzde 79.3'ü bu ülkede ‘torpilim olmazsa iş bulamam’ veya ‘iyi çalışırsam, eğitim alırsam, çaba gösterirsem eğer bir tanıdığım yoksa iş bulamam’ diye düşünüyorlar" dedi.
Yaptıkları çalışmalar sonucunda gençlerin üç temel sorunla karşı karşıya olduklarını tespit ettiklerini ifade eden Gökçen, "Bunlardan birincisi işsizlik. Gençler çok ciddi oranda işsizlikle karşı karşıyalar. Bugün geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 43.5'i bulmuş durumda. Yani TÜİK'in açıkladığı gibi değil" diyerek TÜİK'in verilerini gerçeği yansıtmadığını savundu.
Gençlerin eğitim sorunu yaşadığını belirten Gökçen, "Gençler, arkadaşlarının veya kendilerinin maddi imkansızlıklardan dolayı eğitimden geri kalmasından ve eğitimin niteliksizliğinden son derece rahatsızlar" dedi.
"GENÇLER, EĞER BİR TANIDIĞIM YOKSA İŞ BULAMAM' DİYE DÜŞÜNÜYORLAR"
Gökçen, gençlerin üçüncü olarak ise özgürlük sorunu olduğunu vurgularken, şöyle anlattı:
"Gençler, Türkiye'de kendilerini özgür hissetmiyorlar. Uluslararası endekslere baktığımızda son 10 yılda Türkiye'nin özgürlükler açısından ciddi bir gerilemede olduğunu görüyoruz. Artık özgür ülke olmayan sınıflandırmasında olduğunu görüyoruz. Gençler ifade özgürlüğünü kullanamamaktan şikayetçi. Gençler, ‘sosyal medyada bir tweet atarsam başıma ne gelecek’ diye korkmaktan, kendilerini sansürlemekten dolayı şikayetçiler. Gençlerin yüzde 79.3'ü bu ülkede torpilim olmazsa iş bulamam veya iyi çalışırsam, eğitim alırsam, çaba gösterirsem eğer bir tanıdığım yoksa iş bulamam diye düşünüyorlar."
"TÜRKİYE'Yİ ÇOK SEVSEM, BÜTÜN YAKINLARIM TÜRKİYE'DE YAŞIYOR OLSA BİLE..."
Türkiye'de gençlerin imkan buldukları takdirde yurtdışına çıkmak istediklerini aktaran CHP'li Gökçen, "Bugün yüzde 62.5'i 'eğer imkanlarım olursa yurt dışında yaşamayı, Türkiye'de yaşamaya tercih ederim diyor. Türkiye'yi çok sevsem, bütün yakınlarım Türkiye'de yaşıyor olsalar bile' diyor" dedi.
"LİSELİLER, 'OKULDAKİ SOSYAL FAALİYETLERİMİZE KADAR İKTİDAR PARTİSİNİN SİYASİ EGEMENLİĞİ KURULMUŞ' DİYORLAR"
Gökçen, Türkiye'de yaşayan gençlerin, kendilerini değersiz hissettiğini ifade ederek, "Üniversiteli gençler bugün, 'Biz otellerden, turistlerden daha mı değersiziz? Bizim üniversitelerimiz çok daha mı değersiz? Bir buçuk yıldır Türkiye'de üniversite eğitimi varmış gibi yapıyoruz. Biz bu kadar mı değersiziz bu ülke için diye soruyorlar. Liselerdeki gençler, 'Bizim okul müdürlerimize, okuldaki sosyal faaliyetlerimize kadar iktidar partisinin siyasi egemenliği kurulmuş durumda. Kendimizi hiçbir şekilde özgür hissedemiyoruz. Hiçbir karar alınırken bize sorulmuyor' diyorlar" diye konuştu.
"GENÇLER, 'DEVLETE VERGİ VERİYORUZ, ÇALIŞIYORUZ AMA BUNU KARŞILIĞINDA HİÇBİR ŞEY GÖREMİYORUZ' DİYORLAR"
Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin toplumun bir kesimine uygulandığını belirten Gökçen, "Toplumun ayrıcalık kesimi lebalep kongrelerde veya istedikleri eylemlerde, kutlamalarda kalabalıklarla buluşurken kafeler, restoranlar ve birçok iş alanı keyfi olarak kapatılmış durumda. Buralarda çalışan gençlere, en ufak bir güvence, destek verilmediği halde gençler, 'biz yıllardır bu devlete vergi veriyoruz. Biz hak ediyoruz, çalışıyoruz, emek veriyoruz ama bunun karşılığında hiçbir şey göremiyoruz' diyorlar" dedi.
"SANIYORUZ, TÜİK BU ARAŞTIRMAYI SARAY'DA GERÇEKLEŞTİRMİŞ"
Gökçen, TÜİK'in yaptığı bir gençlik araştırmasını şöyle aktardı:
"TÜİK'e göre, 'gençlerin yüzde 77.1'i işimden memnunum' diyormuş. Yine TÜİK diyor ki, 'Gençlerin yüzde 48.1'i elde ettiği kazançtan memnun'muş. Sanıyoruz ki TÜİK bu araştırmayı Saray'da gerçekleştirmiş."
"BİZ GENÇLER, İLHAMIMIZI 102 YIL ÖNCE BU TOPRAKLARDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ULUSAL DİRENİŞİMİZDEN ALIYORUZ"
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerine atıf yapan Gökçen, şöyle konuştu:
"Bundan bir asır önce demişti ki, 'İktidara sahip olanlar, gaflet, delalet hatta hıyanet içerisinde olabilirler.' Bizler biliyoruz ki, Türkiye'nin gençleri olarak çok daha iyisini hak ediyoruz. Bizler nitelikli ve erişilebilir bir eğitimi hak ediyoruz. Bizler evrensel standartlarda özgürlüğü ve demokrasiyi hak ediyoruz. Bizler iş bulmayı, güvenceli ve insanca bir şekilde çalışmayı hak ediyoruz. Bu yüzden bütün bu koşullara rağmen bunu yapacak olan bizleriz. Türkiye Cumhuriyeti'ni muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak olan bizleriz. Ve biz gençler, ilhamımızı 102 yıl önce bu topraklarda gerçekleştirilen ulusal direnişimizden, 19 Mayıs'tan alıyoruz. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun. Türkiye Cumhuriyeti'ni demokrasiyle hep birlikte taçlandıracağız, yapacağız.”