CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre ‘Demokrasi Raporu’ hazırladı. Emre, raporda Demokrasinin Asgari Şartları, Otoriterleşme ve Yeni Otoriter Düzenler, Türkiye’nin Demokrasiden Uzaklaşmasında Üç Önemli Dönüm Noktası, Türkiye’de Demokratik Gerileme ve İttifak Siyaseti gibi pek çok başlık topladı. Raporda, "Millet İttifakı’nın şu ana kadar başarılı bir şekilde yürüttüğü bu siyasi stratejinin, önümüzdeki dönemeçte de sürdürülmesi bir zorunluluktur" denildi.
Raporu CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda açıklayan Emre, CHP'nin güçlü bir demokrasi birlikteliği oluşturmayı başardığını belirtti.
Emre’nin hazırladığı raporda Demokrasinin Asgari Şartları’nı şöyle ifade etti:
“İlk olarak seçimlerin özgür olması gerekir. Seçimlerin adil bir biçimde düzenlenmesi ise seçim öncesinde ve sonrasında birçok şartın sağlanmasını gerektirir. Demokrasinin bir diğer asgari şartı olarak genel ve eşit oy hakkını görüyoruz. Bunun yanında bir rejime demokratik diyebilmek için başta ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere medeni ve siyasal hakların en geniş biçimde korunması gerekmektedir. Basın özgürlüğü de demokrasinin en temel ön şartlarındandır”
‘Yeni Otoriter Düzenler’ başlığına raporda yer veren Emre, yeni otoriter düzenlerde seçimlerin adil olmaktan çıktığını ve iktidarın lehine işleyen en önemli mekanızmanın, iktidarda bulunan devlet kaynaklarını kullanması olduğunu belirtti.
“TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİDEN UZAKLAŞMASINDA ÜÇ ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTASI”
Raporda, Türkiye’nin Demokrasiden uzaklaşmasında üç önemli dönüm noktası olduğuna yer veren Emre, bu dönüm noktalarının ilkinin 12 Eylül 1980 askeri darbesi ve ardından gelen Milli Güvenlik Konseyi döneminin uygulamaları olduğunu belirtti.
İkincisinin 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleşen referandum olduğunu kaydeden Emre, son dönüm noktasının da 17 Nisan 2017’de gerçekleşen referandum oylaması olduğunu ve en önemli dönüm noktasının bu olduğunu yazdı.
“ÇOĞULCU, KAPSAYICI VE KATILIMCI DEMOKRASİNİN İNŞASI”
CHP olarak demokrasiyi savunuyoruz ve tüm gücümüzle, tüm enerjimizle Türkiye’de demokrasinin kapsamlı bir şekilde yeniden inşa edilmesi için çabalıyoruz ifadesini kullanan Emre, “12 Eylül Darbesi’yle kurulan ve AK Parti’nin tek adam rejimiyle yeni bir sürümünü ürettiği bu bozuk ve köhne sistemi baştan aşağı değiştirmek, toplumun bütün kesimlerinin mutabık olacağı demokratik bir düzeni inşa edebilmektir” dedi.
CHP’li Emre, hazırladığı raporda ‘Demokrasi neden önemli?’ sorusuna da “Demokrasinin insan onurunun korunabildiği yegâne rejim olduğunu düşünüyoruz. Demokrasinin sağlayacağı toplumsal faydaların yanında bir ilke, bir ideal, bir değer olarak önem veriyoruz” diye cevap verdi.
İTTİFAK SİYASETİ
Demokrasiyi kurtarma yolu olarak ittifak siyasetinin işaret edildiği raporda, ittifak siyasetine dünyadan örnekler de verildi. Emre “CHP’nin ve genel olarak Millet İttifakı’nın şu ana kadar başarılı bir şekilde yürüttüğü bu siyasi stratejinin, önümüzdeki dönemeçte de sürdürülmesi bir zorunluluktur” dedi.