HER YERDE GÖRÜŞME YAPTILAR
Tarımsal üretimde büyük hasara yol açıp çiftçi ve yetiştiricilere zarar veren doğal afetin etkilerini araştırmak için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Kars ve Ardahan'da görevlendirilen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un sorumluluğundaki heyette, İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ankara Milletvekili Murat Emir ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin yer aldı. İlk olarak CHP Kars İl Örgütü'nü ziyaret eden heyet, İl Başkanı Taner Toraman ile birlikte basın emekçilerinin sorularını yanıtladı. Burada partililer ve her kademeden yöneticilerle buluşan CHP Milletvekili Heyeti, gün boyu çeşitli ziyaret, görüşme ve incelemelerde bulundu. Kars caddelerinde esnaf ve yurttaşlarla görüşen heyettekiler, Kars Belediyesi'ni ziyaret ederek Eşbaşkan Şevin Alaca ve belediye yöneticileriyle sohbet etti. Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş ile buluşarak, yönetim kurulu üyeleri, çiftçi ve yetiştiricilerle bir araya gelen CHP heyeti, Kars ekonomisinde çok önemli yer tutan süt ürünleri üretim tesislerini gezip inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Kars'taki tek CHP belediyesi olan Susuz Belediyesi'ne giderek Başkan Oğuz Yantemur ile görüşen CHP heyeti, başkan ve ekibine başarılar diledi.
KARS'TAN SONRA ARDAHAN'A GEÇTİLER
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un sorumluluğunda, İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ankara Milletvekili Murat Emir ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin'den oluşan heyet, Kars'taki ikinci günlerinde Arpaçay ilçesine bağlı Bozyiğit köyünde yetiştirici ve üreticilerle görüşüp ünlü Kars kaşarının üretildiği mandıralarda inceleme yaptı. Kars'tan sonra CHP heyeti karayoluyla Ardahan'a geçerek CHP Ardahan İl Başkanı Yalçın Taştan ile birlikte Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir'i makamında ziyaret edip görüş alışverişinde bulundu. Ardından da CHP Ardahan İl Örgütünü ziyaret edip basın toplantısı gerçekleştirdi. Ardahan Ziraat Odası'nda üreticiler ve yetiştiricilerle bir araya gelip sorunları dinleyerek çözüm önerilerini paylaşan CHP heyeti, Göle İlçesi'ne giderek Ziraat Odası'nı da ziyaret etti.
DAMAL VE HANAK'A DA GİTTİLER
Mayıs ayında Ardahan genelinde çok etkili olan aşırı rüzgarın yanı sıra yağmur yağmadığı için tarla ve yem bitkileri ile çayır ve meralarda oluşan zararları yerinde inceleyen CHP heyeti, üretici ve yetiştiricilerle görüşmeler yaptı. Heyet, Göle ilçesindeki süt ürünleri üretim tesislerini de gezdi. Daha sonra Damal ilçesine geçen heyettekiler, Belediye Başkanı Ergin Önal ile görüştü. Ardahan programının sonunda Hanak Belediyesi'ni de ziyaret eden heyettekiler, Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya ve ekibine başarılar diledi.
KARS VE ARDAHAN'A DESTEK ÇAĞRISI
İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ankara Milletvekili Murat Emir ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ile birlikte Kars ve Ardahan'da yoğun inceleme gezisine katılan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı üzerine Kars ve Ardahan'da, Mayıs ayında tarımsal üretim ve hayvancılıkta yaşanan olumsuzlukların tespiti için incelemeler yaptık. Tarım ve hayvancılık sektörü ile et ve süt ürünleri başta olmak üzere tüm paydaşlarıyla görüşmeler yaptık. Doğal afetten kaynaklanan kara tabloyu yerinde gördük, üretici ve yetiştiricilerimizi dinleyip çözüm önerilerimizi paylaştık. Bu bölgemizin ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine kurulu ama ağırlıklı olarak hayvancılık ve buna bağlı olarak et ve süt ürünleri endüstrisi lokomotif görev üstleniyor. Kaz üretimi ve arıcılığın yanı sıra Kars ve Ardahan'da yaklaşık 2.5-3 milyonluk büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı bulunuyor. Mayıs ayında etkili olan aşırı rüzgar, lodos ve fırtına özellikle kaba yem ürünlerinde ciddi hasara neden oldu. Bölgede yağmurun yağmaması ve susuzluk nedeniyle oluşan kuraklık, hayvancılığımıza ciddi darbe vurdu. Kaba yem bitkileri sararıp kurumaya yüz tuttuğu için bu süt üretimine de olumsuz yansıyacak. Ekonomisinin yüzde 85'i hayvancılık ve bağlı sektör üzerine dönen kentlerimizde bunlar ciddi sorunlar. Bölgede TARSİM uygulaması yok denecek kadar az. Yem bitkilerinde meydana gelen hasarın üreticiler ve yetiştiricilere yönelik zarar çarpanı daha da büyüktür. Üretici ektiği üründen yeterli verimi alamayacak, yüksek maliyetle yetiştiricilik yapanlar ve her iki işi birden yapan çiftçiler daha çok mağdur olacaktır. Silsile yoluyla tarım ve hayvancılık sektörünün tüm bileşenlerine zarar veren bu hasarın atlatılması için üreticilerin desteklenmesi, çiftçi borçlarının ana para öncelikli faizsiz ertelenmesi, ayni ve nakdi yardım yapılması gerekmektedir. Tohumdan gübreye, mazottan zirai ilaca, yemden samana tüm maliyetlerin geçen seneye oranla yüzde 200'den fazla arttığı dikkate alınırsa, Kars ve Ardahan'da mağdur olan üretici ve yetiştiricilerin zararlarının karşılanması şarttır. Yetiştirici, üretici ve bölge ekonomisinin yaşadığı bu olumsuzluklar, hemen giderilmezse seneye üretici tarlasını ekip dikemeyecek, hayvanını besleyemeyecek, süt üretemeyecektir. Çaresizlik içinde çözüm bekleyen üreticilerimize ve yetiştiricilerimize yardım eli uzatılmasını, acil çare bulunmasını istiyoruz."
14 Haziran 2020 Pazar 10:59
Son Güncelleme: 14.06.2020 11:02