Oda Başkanı Erhan Erdem ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Altaca Kayışoğlu, Karacabey Ovası’nın sadece Bursa için değil, Türkiye için de çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Karacabey denilince akla soğan ve domates gelirdi. Maalesef soğan ekiminde Polatlı gibi rakiplerinin gerilerinde kalsa da Karacabey hala bu konuda çok önemli bir ilçemiz. Karacabey’in verimli topraklarında hemen hemen her tür ürünü elde etmek mümkün. Pek öne çıkmıyor olsa da Karacabey aynı zamanda zeytincilik adına da önemli bir adres” notunu düştü.
Karacabey’de tarımla geçinenlerin temel sorunlarının ülke genelindeki çiftçilerin de temel sorunu olduğunu vurgulayan Altaca Kayışoğlu, “Karacabey’de dinlediğimiz çiftçilerimiz dekar başına gübrede verilen desteğin 10 TL’den 20 TL’ye çıkarıldığını belirtiyorlar ama öte yandan da gübredeki artışa dikkat çekiyorlar. Bir torba gübre fiyatının 150 lira olduğunu belirtiyorlar. Hayvancılık yapanlar ise Tarım Bakanlığı’nın 10 yaş üzeri küpeli hayvanları 25 TL’lik destek primi nedeniyle bilgisayar başında öldürdüğünü, otlatma sırasında küpeleri düşen hayvanları prim kapsamı dışına çıkardığından yakınıyorlar. Çiftçimiz tek taraflı sözleşmeler nedeniyle fabrikaların inisiyatifine bırakılmaktan şikâyetçiler. Çift taraflı sözleşme konusunda attıkları adımların desteklenmesini bekliyorlar. Çiftçi, kendisini temsil eden, sorunlarıyla ilgili bakanlığın çalışmalarından memnun değil” diye konuştu.
Karacabey ziyaretinde çiftçi kesiminin dikkat çektiği önemli bir soruna daha değinen CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Oda’dan edindiğimiz bilgilerde Karacabey’in eski köyü Kulakpınar’da 130 dönüm arazisinde ekim yapan bir çiftçimiz, yaşadığı sorunu öğrenmek için hem İlçe Tarım’a hem de İl Tarım Müdürlüğü’ne başvuruyor. Yetkililer gelip tarlasından numuneler alıyorlar. Tahliller yapılıyor. Gelen sonuçlarda olumsuzluğa rastlanmayınca çiftçimiz aldığı su ve toprak örneklerini akademisyen akrabası vasıtasıyla incelenmek üzere Almanya’daki laboratuvarlara gönderiyor. Burada yapılan çalışmalarda çiftçimizin gönderdiği numunelerde çeltik tarlalarında kullanılan bir ilacın etkin maddesine rastlanıyor. Çeltik tarlalarından sulara karışan etkin maddenin diğer ürünleri zarar verdiği belirtiliyor. Bu konuda Tarım Bakanlığı’nın acilen bir çalışma başlatması gerekiyor. Çiftçilerimiz teşvikler konusunda yıllardır mağdur durumdalar zaten. Bir de Türkiye’ye giren ilaçlar nedeniyle sorunlar yaşamasınlar” dedi.