CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin’de sel taşkınlarını, alınacak önlemleri ve nedenlerinin araştırılmasını defalarca TBMM gündemine taşıdıklarını belirterek, “Uyarılarımızı görmezden geldiler. Yıllardır Artvin halkının süregelen çığlıklarına sessiz kaldılar” tepkisini gösterdi.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin’de sel felaketlerine karşı alınması gereken önlemleri TBMM’de defalarca gündeme getirdiğini buna karşın uyarılarının görmezden gelindiğini belirtti.
“ARTVİN HALKININ ÇIĞLIĞINA SESSİZ KALDILAR”
CHP’li Bayraktutan, “Sel felaketleri Karadeniz’in kaderi olmamalı. Bu olaylar sıradan, olağan olaylarmış gibi yansıtılmamalı. Biz burada derenin taşacağına, gerekli önlemlerin ivedilikle alınmasına yönelik defalarca Meclis Araştırma Önergeleri, yazılı soru önergeleri verdik, Meclis kürsüsünden dile getirdik. Uyarılarımızı görmezden geldiler. Yıllardır Artvin halkının süregelen çığlıklarına sessiz kaldılar” değerlendirmesini yaptı.
Bayraktutan, Doğu Karadeniz ve Artvin Arhavi’de sel baskınlarının nedenlerinin araştırılması için CHP’li milletvekillerinin imzaladığı, kendisinin de ilk imzacısı olduğu; 18 Ekim 2016, 12 Ekim 2018, 11 Kasım 2019 tarihli 3 ayrı araştırma önergesini TBMM’ye sundu. Ama bu tekliflerin tamamı reddedildi.
Bayraktutan, ayrıca; “Arhavi ilçesi Kavak köyünün yol, içme suyu sorununa ve sel afetinden zarar görenlerin zararlarının karşılanmasına ilişkin” ve “Artvin ilinde 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yaşanan sel afetleri nedeniyle yapılan maddi yardımlara ilişkin” iki ayrı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. Bu soru önergelerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yanıt verdi.
GENEL KURULDA ANLATMIŞ
2 Haziran 2020’de Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ise bölgede kurulu hidro-elektrik santrallerin (HES) dere yataklarını değiştirerek sel taşkınlarına neden olduğunu şöyle anlatmıştı:
“Artvin'in Arhavi ilçesinde bulunan hidroelektrik santrallerinin bölgenin ekolojik dengesini bozduğu, dere yataklarından akan suyun HES adı altında yapılan çalışmalar neticesinde kirlendiği tespit edilmiştir. Halk, yaşamsal alanı içerisinde ekolojik dengeleri bozacak, bir daha telafisi mümkün olmayacak tarih ve doğa tahribatını istememektedir; getirisi götürüsünün yanında önemsiz kalan yatırımları asla benimsememektedir. Arhavi halkı tarihî yapıtların varlığının yanında bölgenin en büyük çağlayanının da olduğu Mençuna Şelalesi'nin bulunduğu Kamilet Vadisi'nde herhangi bir HES projesine anlam verememektedir, halk bu oluşuma şiddetle karşı çıkmaktadır.”