Milletvekili Gezmiş; İşsizlik ve istihdam yetersizliğinin gençleri göçe zorladığını, Karadeniz Sahil Yolu'nun yetersizliğin trafiğin kilitlediğini bu nedenle çevre yolunun şart olduğunu, yabancı sermayeyi çekmek ve istihdamı artırmak için serbest bölge kurulması gerektiğini, ana geçim kaynağı olan fındığa hak ettiği değerin verimesini, köylerin alt yapı sorunlarının giderilmesini, vahşi madenciliğe son verilmesini istedi.
TBMM başta olmak üzere her platformda Giresun'un sorunları anlatan Gezmiş, muhtarlarla yaptığı toplantılar sonrasında raporladığı sorunlara ilişkin şunları söyledi:
İŞSİZLİK GÖÇE ZORLUYOR
"Giresun'umuz yoğun bir göç vermektedir.
İşsizlik ve istihdam yetersizliği bunun temel sebeplerinden biridir. Gençlerimiz işsizlik nedeniyle büyükşehirlere ve yurt dışına gitmek zorunda kalmaktadır.Giresun’un toplam nüfusu
2024’te, 5.790 kişi azalarak 455.922’ ye düşmüştür. Hane sayısı yıllar içinde azalmış,
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemi sonuçlarına göre; Giresun’da 2008 yılında 3,6 kişi olan hane halkı büyüklüğü 2024’te ne yazık ki 2,5’e düşmüştür. Yani, 18 yılda her haneden 1 kişi eksilmiştirVe ne yazık ki Giresun,
ortalama hane halkı büyüklüğünde Türkiye’de 81.
zetle son sıradadır.
ÇEVRE YOLU ŞART
Çevre yolu sorunu da hala boynumuzu bükmekte,
Karadeniz Sahil Yolu, trafik yoğunluğu nedeniyle sürekli kilitlenmektedir.
Ne yazık ki komşu illere yapılan Çevre Yolu
asla anlayamadığımız sebeplerle Giresun’a çok görülmüş, en azından çevre yolunun şehir içi geçiş kısmının tamamlanması ve şehrin rahatlaması adına bulunduğumuz talebe
maalesef anlam veremediğimiz şekilde kulak tıkamaya devam edilmektedir.
Şimdi soruyoruz, Giresun bu gayet normal ve ivedi ihtiyacı açısından cezalandırılmaya mı çalışılmaktadır?
Sizce, Yurdumuzun her köşesi,
Şehir içi, ilçeleri ve köyleri arasında;
Afet, sağlık, güvenli ve rahat ulaşım vb. Konularda modernize edilmeyi, alternatif yollar ve trafik düzenlemelerini hak etmiyor mu?
Tabiki ediyor.
O zaman bu konularda karar vericileri partizan bakış açılarını bir kenara bırakıp, siyaset üstü davranma olgunluğunu göstermeye ve bu kritik sorunumuzu ivedikle çözmeye davet ediyoruz.
Şahsım ve şu an basın açıklamasını birlikte yaptığım İl Başkanım ve meclis üyelerimizle birlikte bu sorunları her platformda dile getireceğimizi ve takip edeceğimizi çok net bir şekilde ifade etmek isterim.
SERBEST BÖLGE İSTİYORUZ
Kritik acil çözüm bekleyen sorunlarımız bunlarla mı sınırlı, elbette değil. Zaman içerisinde bölgemizde tüm illere, bakınız tekrar vurguluyorum, “tüm illere” kurulan Serbest Bölgeler, Giresun’umuzda neden yoktur?
Yabancı sermayeyi çekmek, istihdamı artırmak, ekonomik rekabet için ayrıca birbirine zincirle bağlı örneğin “gençleri aile ocaklarından göçmeleri” gibi
Sorunların ortadan kalkması için bunların ne kadar önemli olduğunu bilemiyorum; daha hangi sözlerle ifade edebiliriz!
Ama ne yazık ki serbest bölge Giresun’a yine çok görüldü. Soruyorum neden ?
Soruyorum, biz başka bir ülkenin şehrimiyiz?
Giresun ve Giresunlu aynı vatan toprağında, aynı bayrağın altında tüm illerimizle bir değil miyiz? Tek yürek değil miyiz? Eğer öyleysek, bu ayrımcı tavır, bu görmezden gelme niye?
Hemen her platformda ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde defalarca belirttiğim, milenyum çağında ülkemizde, ilimizde yaşanan bir kaç
kritik sorunu izninizle hızlıca sizlerle paylaşayım;
KÖYLERİMİZİN ALT YAPI SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
Bu sorunların başında Merkez, Keşap, Görele, Espiye ve Alucra ilçelerimizin birçok köyünde hâlâ internet erişimi sağlanamamış ve baz istasyonu eksikliği devam etmektedir.
Yatırım proğramındaki projelere ayrılan ödeneklerin yetersizliğinden kaynaklanan birçok proje yıllardır tamamlanmamıştır.
2025 yılında Giresun İl Özel İdaresi’ne tahsis edilen
ödenek, 16 ilçe ve 550 köyün sorunlarını çözmek için kesinlikle yeterli değildir.
Köy başına düşen yardım miktarı köylerimizin yol sorununu mu, elektrik sorununu mu, su sorununu mu, altyapısını mı çözmeyi planlıyorsunuz.
Yağlıdere-Alucra yolu için sadece 10 bin lira ayrılması, bir kültür ve turizm şehri olan Giresun'un Ara Güler'in, Can Akengin'in, Can Yücel'in memleketi Giresun'uma yıllardır eksikliğini yaşattığımız kültür merkezi yapımı için sadece bin liralık ödenek ayrılması Giresunlu hemşehrilerimi ve şehrimi görmezden gelmektir, haksızlıktan öte bir şey değil
Elektrik altyapımız 1980’lerden kalma olup, en ufak bir yağmur veya rüzgârda kesintilere neden olmaktadır. Yaylalarımızda ise elektrik sorunu hat safadadır.
VAHŞİ MADENCİLİĞE HAYIR
Şehrimizde plansız ve denetimsiz yapılan HES projeleri nedeniyle içme suyu kaynaklarımız azalmış, doğal ekolojik denge bozulmuştur.
Giresun’un yüzölçümünün %85’inin maden sahalarına açılması, doğamızın ve su kaynaklarımızın yok edilmesine neden olmaktadır.
Vatandaşımız maden istemiyoruz sesimizi duyun diyor, iktidar ise sadece kendilerine yakın maden firmalarının sesini duyuyor.
FINDIĞIMIZA HAK ETTİĞİ DEĞER VERİLMELİ
Fındık üreticimiz ise yıllardır emeğinin karşılığını alamamaktadır. TMO’nun düşük alım fiyatları, serbest piyasada kartelleşmenin artması ve girdi maliyetlerinin yükselmesi çiftçimizi zor durumda bırakmıştır. Verilen destekler yetersiz kaldığı gibi şimdi de kokarca denilen böcekle mücadelede yalnız bırakılmaktadır.
Küçük çapta ziraat odaları tarafından verilen ilaç desteği yetersiz kalmakta vatandaşlarımız devletimizden bu konuda topyekûn bir mücadele ve destek beklemektedir.
Unutulmamalıdır ki fındık bizim ana geçim kaynağımız ve ülkemiz için en önemli ihracat kaynaklarından biridir.
CHP OLARAK SORUNLARIN TAKİPCİSİYİZ
Bizler Giresun halkının yaşam kalitesini yükseltmek için acil adımların atılması adına Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ilimizin hak ettiği yatırımları ve hizmetleri alması hedefiyle her platformda sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz ve mücadelemizi sürdüreceğiz"