Artvin Cerattepe maden sahası hakkında verilen bilirkişi raporunun bilimden uzak olması, siyasi bir karar olduğu iddiaları ve bilirkişi raporuna imza atan akademisyenlerin maden şirketi ile yakın ilişkiler içerisinde olduğu için yanlı karar verdiği iddialarının araştırılması amacıyla CHP Artvin Milletvekili Av.Uğur Bayraktutan Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Araştırma önergesine 50 Milletvekili imza attı.
Önergenin İçeriği Şu Şekilde:
Artvin’in Kafkasör yaylası Cerattepe Mevkii’ndeki madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu” raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında hazırlanan ve Rize İdare Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporunu Artvin halkı ve çevre dostları siyasi bir karar ve aynı zamanda bilimden uzak bir karar olduğu düşüncesiyle kararı tanımamaktadır. Kamuoyunda bilirkişi raporunun şirketin lehine çıkması için bilirkişilerin bilimden uzak gerekçeleri rapora ekleyerek yanlı tutum takındıklarını iddia edilmektedir.
Artvin halkının Cerattepe mevkiinde çıkartılmak istenen madene karşılık 20 yılı aşkın süredir yürütmüş olduğu onurlu mücadelesinde daha önceki bilirkişi raporlarından uzak bir karara bağlanması akıllarda birçok şüpheyi doğurmuştur.
Artvin halkı ve kamuoyu 1 Haziran 2016 tarihinde Prof.Dr. Birol Elevli, Prof.Dr. Nihal Bektaş, Prof.Dr. Coşkun Gülser, Prof.Dr. Bedri Serdar, Doç.Dr M.Salim Öncel, Doç.Dr. Fevzi Karslı ve Yrd.Doç.Dr Adem Bayram’ın imzalarının bulunduğu bilirkişi raporunun siyasi bir karar olduğunu, şirket yetkilileri ile ilişkileri olduğunu verilen bilirkişi raporunun bilimden uzak olduğunu iddia etmekte ve bu karara imza atanların şirketle yakın ilişkilerinin olup olmadığının araştırılmasını talep etmektedir.
Kamuoyunda tartışılan ve vatandaşların “Gerçek Bilirkişi Artvin Halkıdır” diyerek verilen kararı yüksek sesle protesto etmektedir. Doğa severlerin ve Artvin halkının haklı mücadelesi ve bilirkişi raporları, kurulacak bir Meclis Araştırma Komisyonu ile tüm ayrıntıları araştırılmalıdır.
O nedenle yukarıda belirtilen hususlar ışığında; Artvin halkının kabul etmediği ve ana gerekçede anlatmak istediğim birçok bilim dışı haller değerlendirildiğinde, Artvin halkının bilirkişi raporunu siyasi bir karar olarak nitelendirmesi ve vatandaşlar tarafından kabul görmemesi hususu ve bilirkişi heyetinin maden şirketinin lehine karar vermesi için kamuoyunda bir takım ilişkiler içinde olduğu iddiaları göz önüne alındığında, bilirkişilerin yüklenici firma ile iddia edildiği gibi birtakım ilişkiler halinde olup olmadığının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve içtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz.
Son Güncelleme: 14.06.2016 18:13