CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, ASAT’ın arıtma çamurlarının Korkuteli Bayatbademleri mevkiinde kontrolsüz şekilde dökülmesine ilişkin, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı “yetkimiz yok” açıklamasını “trajikomik” olarak değerlendirirken, “Antalya halkının sağlığını, doğayı korumak için yetki arayanlar, aradıkları yetkiyi Belediye Kanunlarında bulabilir. Görev, sorumluluk ve yetkilerinin dahi ne olduğunu bilmeyen bir anlayışın Antalya’yı yönetiyor olması vahimdir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, ASAT’ın arıtma çamurlarının bertarafıyla ilgili yaptığı “Korkuteli ilçesinde bulunan Çamur Bertaraf Tesisine gelen arıtma çamuru kaynaklarının, denetim yetkimiz olmadığı için idaremizce bilinmesi mümkün değildir” açıklamasına tepki gösterdi. Açıklamayı “garabet” olarak niteleyen Budak, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu’nun halkın ve çevrenin korunmasında belediyelere bir çok yetki ve sorumluluk verdiğine dikkat çekti. Budak, “Belediyenin savunması trajikomik. Antalya’yı, Antalya halkının sağlığını korumak için yetki arayanlar; Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7 ve 18’inci maddesine, Belediye Kanunu’nun 38’inci maddesine bakabilir. Kanunlarda, halkın sağlığı konusunda, çevrenin korunması konusunda belediyelere, başkanlara görev, yetki ve sorumluluk veriliyor. Anlaşılan o ki; Belediye Yönetimi, kanunlardan habersiz. Görev, yetki ve sorumluluklarını dahi bilmeyen bir anlayışın Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni yönetiyor olması vahimdir. Ayrıca Antalya çöplük değildir. Antalya’ya atık dökülürken, çöp dökülürken, ‘arıtma çamuru kaynaklarının idaremizce bilinmesi mümkün değildir’ denmesi, zafiyetin itirafıdır. Yere atılan çöp konusunda yetkili olan belediyenin, tonlarca atığın kontrolsüz şekilde dökülmesi konusunda yetki araması, ancak AKP’li belediyenin yönetim anlayışında görülebilir ” dedi
BELEDİYE, ASAT HALKA VE DOĞAYA KARŞI SORUMLU
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin “Su şebeke hattı o bölgeden geçmiyor” açıklamasını “suçu örtbas etme telaşı” olarak niteleyen Budak, “Antalya Büyükşehir Belediyesi, ‘su şebekesi oradan geçmiyor’ gibi garip bir savunma yapıyor. Şebekenin orda olduğunu iddia eden de yok zaten. Biz diyoruz ki, ASAT’ın çamurları doğanın bağrına bir hançer gibi vahşi şekilde, kontrolsüz şekilde dökülüyor. Kirlilik toprağa sızıyor ve yer altı suları kirleniyor. TÜBİTAK raporuna göre; bu arıtma çamuru içinde insan sağlığına ve doğaya zararlı binin üzerinde mikrop ve bakteri barındırıyor. ‘Şebeke oradan geçmiyor’ denilerek, bu çamurun üstü örtülemez. ” diye konuştu.
ASAT’ın sorumluluğu olmadığına ilişkin açıklamalarının da ciddiyetten uzak olduğunu vurgulayan Budak, “Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği’nde, ‘Tehlikesiz atık üreticisinin yükümlülükleri’ sayılıyor. Depolama sahasıyla ilgili bir dizi ölçüt var. Temel olarak zemin geçirimsizliğinin sağlanması gerekiyor. ASAT’ın da tehlikesiz atık üreticisi olarak bu sorumlulukları taşıması, ürettiği atığın nerede, nasıl saklandığını denetlemesi gerekir. Zaten sorun burada. Sorun ASAT’ın, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, Antalya’nın doğasına, Antalya halkına karşı kendini sorumlu hissetmemesi. ASAT’ın çamurunu örtmek için reklam metinleri yazanlar, Manavgat’ta 110 çocuğun ASAT’ın hatası nedeniyle zehirlenmesini, zamanında bitirilemeyen çalışmalar nedeniyle bir çocuğumuzun yaşamını yitirmesini de ‘örnek projeleri’nin sonucu olup olmadığını da açıklamalıdır” şeklinde konuştu.
ANTALYA HALKI SAĞLIĞINA, DOĞASINA SAHİP ÇIKMALI
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, Korkuteli’nde arıtma çamurlarının kontrolsüz döküldüğü iddialarıyla ilgili inceleme ve soruşturma başlatmak yerine, “yetkisizlik” açıklaması yapmasının, durumun vahametini arttırdığını vurgulayan Budak ; “14 yıllık AKP iktidarları döneminde, ‘yandaşların rantı söz konusu ise gerisi teferruattır’ prensibinin işliyor. Tarım ve turizm yoluyla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan Antalya’nın doğası, akarsuları tahrip ediliyor, zehirleniyor, sorumluluk makamında oturanlar kendilerinde yetki bulamıyor. Yere atılan küçük bir çöp için yetkisi olan belediyenin tonlarca atık dökülürken yetki araması manidardır. Belediye ve ASAT sorumluluk hissetmiyorsa, Antalya halkı, kendi sağlığını, kendi doğasını koruyacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.
5216 SAYILI KANUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN SAVUNMASINI YALANLIYOR
Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu’nun halkın ve çevrenin korunması konusunda verdiği görevler şöyle:
“-5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu: Büyükşehir Belediyesinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları Madde 7-
- i) Sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasını sağlamak; ağaçlandırma yapmak; gayrisıhhî işyerlerini, eğlence yerlerini, halk sağlığına ve çevreye etkisi olan diğer işyerlerini kentin belirli yerlerinde toplamak; inşaat malzemeleri, hurda depolama alanları ve satış yerlerini, hafriyat toprağı, moloz, kum ve çakıl depolama alanlarını, odun ve kömür satış ve depolama sahalarını belirlemek, bunların taşınmasında çevre kirliliğine meydan vermeyecek tedbirler almak; büyükşehir katı atık yönetim plânını yapmak, yaptırmak; katı atıkların kaynakta toplanması ve aktarma istasyonuna kadar taşınması hariç katı atıkların ve hafriyatın yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetleri yerine getirmek, bu amaçla tesisler kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; sanayi ve tıbbî atıklara ilişkin hizmetleri yürütmek, bunun için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; deniz araçlarının atıklarını toplamak, toplatmak, arıtmak ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak.
- m) Belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak.”
Son Güncelleme: 18.10.2016 11:37