Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının giderek azalması sorununu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis Gündemine taşıdı.
Atık suların arıtılarak sulama suyu olarak kullanımına yönelik herhangi bir çalışma olup olmadığını sorun Gürer, varsa bu tür çalışmaların yürütüldüğü illerin açıklanmasını istedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, Ülkemizde atık suyun arıtılarak yeniden kullanımına ilişkin hususların 2004 tarihinde yürürlüğe giren “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” ve 2010 tarihinde yürürlüğe giren “Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği” kapsamında yürütüldüğünü belirtti.
Bakan Kurum, mevcut durumda arıtılmış atık suların sulama suyu olarak kullanımına ilişkin olarak il bazında yürütülen herhangi bir çalışma bulunmadığını açıkladı
Türkiye genelinde arıtılan atık suyun toplam yüzde 1.2’si yeniden kullanıldığını bildiren Bakan Kurum,“Bakanlığımızca 2023 yılına kadar atık suyun yüzde 5’inin uygun arıtma teknolojileri uygulanarak yeniden kullanılması hedeflenmektedir” dedi.
GÜRER: “16 YIL ÖNCE YAYINLANAN YÖNETMELİKLE İLGİLİ BİR ARPA BOYU YOL ALINAMAMIŞ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise küresel ısınmanın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle su kaynaklarının azalması bakımından ciddi oranda sorun teşkil etmeye başladığını belirtti. Günümüz teknolojisiyle atık suların arıtılarak sulama suyu olarak kullanılmasının yapılabildiğine dikkat çeken Gürer, “Türkiye’de herhangi bir ilde halen böyle bir çalışmanın başlamamış olması düşündürücüdür. 2004 yılında yürürlüğü giren yönetmelikle ilgili aradan 16 yıl geçmesine rağmen herhangi bir çalışma yapılmamış olması da ayrıca üzüntü vericidir” dedi.
GÜRER: “ARITILMIŞ ATIK SULAR NERELERDE KULLANILIYOR?”
CHP Milletvekili Gürer, “Bakan Kurum’un verdiği bilgiye göre, ülkemizde arıtılan atık suların yüzde 1.2’si yeniden kullanılıyormuş. Arıtılmış atık suları sulama suyu olarak kullanılmıyorsa, yüzde 1.2 oranındaki bu arıtılmış atık sular nerelerde kullanılıyor, bunun da açıklanması gerekir.Ayrıca yağmur suları özellikle çatı suları sarnıç yöntemi ile depolanıp ev ve daireler için atık su olarak kullanılmalıdır.İçme suyu bahçe sulamada ve klozet suyu olarak değerlendirilmelidir ” diye konuştu.