Adıgüzel: "Bu Kadarsa Mangır, Bizde Kalsın Andır"

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Fatsa Demirci Mahallesi’nde fındık ve kokarca zararlısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Demirci Mahallesi Muhtarı ve üretici Taylan Şendur ile birlikte açıklama yapan Adıgüzel şunları ifade etti:

08 Ağustos 2024 Perşembe 15:53
Adıgüzel: "Bu Kadarsa Mangır, Bizde Kalsın Andır"

Fatsa merkezli bölge kokarca zararı nedeniyle afet kapsamına alınmalıdır.

TMO ödemelere 15 gün içinde başlamalıdır.

Fatsa Demirci Mahallesi'ndeyiz. Fındık üreticimiz bahçeye girdi hatta yer yer fındık harmana gelmeye başladı. Ancak Fatsa’da ve Fatsa’ya komşu olan Ünye ve Perşembe ilçelerinde kahverengi kokarca sorunumuz var. Geçen yıldan beri haykırıyoruz. Tarım bakanına gel kokarcanın verdiği zararı yerinde gör dedik. Gelmedi... Bunun üzerine ben kokarcayı alıp kendisine Ankara’ya götürdüm. Bakanlığın bahçesine serptim. Fakat yine çözüm yok. Bu bölgede sahilden 300 metre yüksekliğe kadar olan her yerde ciddi zarar verdi.

TMO zaten 130 TL ile maliyetin altında bir fiyat açıkladı. Bir de bunu 45 gün sonrasına ödeme planı yapmış. Bu büyük bir sıkıntı çünkü insanların elinde para yok. İşçi bahçeden çıkarken parasını isteyecek. Üretici parasını hemen alamayacağı için mecburen gidip fındığını tüccara verecek. Tüccar daha da ucuza alacak. Bu nedenle TMO'nun 45 günü hemen 15 güne düşürmesi lazım.

Fatsa ve Ünye ile perşembenin Fatsa’ya komşu olan yerleri başta olmak üzere kokarca zararlısı nedeniyle bölgenin afet kapsamına alınıp üreticiye ilave destek verilerek zararın karşılanması konusunda Tarım Bakanına ve Cumhurbaşkanı Yardımcısına önerge verdim.

Bu paraya fındığımızı satmıyoruz.

Tekerlemede dediği gibi;

Bu kadarsa mangır,

bizde kalsın andır.”

Adıgüzel, Tarım Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısına verdiği soru önergeleri ile şunları ifade etti;

Kahverengi Kokarca zararlısı, Ordu ilimiz Fatsa ilçemizin tümü ve Fatsa ile Ünye ve Perşembe ilçelerimizin Fatsa’ya komşu olan bölgeleri ile Ordu sahilinden 300 metre yüksekliğe kadar olan bölgelere yoğun zarar vermiştir. Bu alanların büyük kısmında yarı yarıya hatta yer yer 3’te 2 ürün kaybı vardır.

Bu bağlamda;

Kokarca zararlısı ile mücadelede ne planlanmaktadır?

Etkilenen tüm bölgede hızlı bir tespit ile bölgenin afet kapsamına alınarak üreticinin zararının karşılanması için bir çalışma düşünüyor musunuz?

Son Güncelleme: 08.08.2024 15:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.