CHP’li Adıgüzel, MEB Bakanı tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine gelen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Gelen yanıtta “2020 yılı içerisinde 390 bilişim teknoloji öğretmeni ataması yapılmıştır. Diğer taraftan 2021 yılı öğretmen atama planlamaları devam etmekte olup atamalar planlama çerçevesinde yürütülecektir” denildi.
Adıgüzel, “Uzaktan eğitim süreci ile birlikte bilişim teknolojilerinin öneminin katlanarak arttığı bir dönemde, yalnızca 390 öğretmen atamasının yapılması içinde bulunduğumuz bilişim çağının gerekleriyle uyuşmamaktadır. Bilişim öğretmenlerine olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Buna rağmen atamalarda bilişim öğretmenlerine gerekli kontenjan ayrılmamakta, bilişim öğretmenlerinin atamaları sistematik olarak azaltılarak asgari düzeye indirilmektedir. Her okulda bir bilişim teknolojileri öğretmeni bulunması gerekirken, bunun tam tersi adımlar atılmaktadır. Her kademede zorunlu bilişim dersi bu çağda gereklilikten öte zorunluluktur” dedi.
“60 Bin Öğretmen Atama Bekliyor”
Öte yandan, Sayıştay raporlarına göre ülke genelinde 138 bin öğretmen açığının olduğunun altını çizen Adıgüzel, “Sayıştay 138 bin öğretmen, 57 bin derslik ihtiyacı olduğunu söylüyor. 60 bin öğretmen atama talebi var. Geleceğimizin mimarı çocuklarımızın nitelikli bir eğitime kavuşabilmeleri için topyekun bir eğitim seferberliği başlatmamız gerekirken, Milli Eğitim Bakanı tarafından öğretmen maaşlarının yük oluşturduğu yönünde açıklamalar yapılması kabul edilemez. Ne öğretmenler ne de öğretmenlerin enflasyon karşısında günden güne eriyen maaşları bu devlete yüktür. Eğitime dair harcamalar tasarrufun düşünüleceği son konudur. Bir an evvel bilişim alanı da dahil olmak üzere gerekli atamalar yapılmalı, öğretmenler öğrencilerine, öğrenciler öğretmenlere kavuşmalıdır” diye konuştu.
“Tablet ve İnternet İhtiyacı Olan Öğrenci Sayısına Yanıt Yok”
Öte yandan, Adıgüzel gelen yanıtta öğrenci ve öğretmenlerin bilgisayar/tablet ve internet ihtiyaçlarına yönelik sorunun da dahil olduğu birçok sorunun yanıtsız bırakıldığına dikkat çekti. Adıgüzel, “Bakanlık ya cihaz ve internet ihtiyacı olmayan öğrenci sayısını bilmiyor ya da bunu kamuoyu ile paylaşmaktan çekiniyor. Ki her iki seçenek de ülkemiz adına, eğitim adına kabul edilebilir değil” ifadelerini kullandı.
“500 bin Tablete İlişkin Detay Yok”
Bakanlığın verdiği yanıtta düşük gelirli ve imkanları yeterli olmayan öğrencilere 500 bin tablet bilgisayar dağıtımına başlandığı ve dağıtım sürecinin devam ettiği belirtilirken, bugüne kadar kaç tabletin dağıtıldığına dair ise detaylı bir açıklama yapılmadı. Adıgüzel, “Tabletler satın alındı mı? Bunlardan kaçı öğrencilere ulaştırıldı? Bu sorular yanıt beklerken, diğer taraftan da tekrardan uzaktan eğitime geçişle birlikte cihaz ve internet ihtiyacı da artmıştır. Bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda dağıtılacağı ifade edilen 500 bin tabletin de ihtiyacı karşılamayacağı ortadadır” dedi.