8 saat sulamaya 808 lira fatura olur mu?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küresel ısınma nedeniyle kuraklık artarken yeraltı su kuyulardaki suyun ulaşılabilirlik seviyesinin sürekli gerilediğine dikkat çekerek, ruhsatlı olup olmadığına bakılmaksızın tüm su kuyusu sahiplerine, modern sulama sistemlerinin kurulması için kredi verilmesi gerektiğini söyledi.

06 Haziran 2021 Pazar 13:32
8 saat sulamaya 808 lira fatura olur mu?

Tarımsal sulama amacıyla kullanılan elektrik ücretlerinin sürekli arttığına da değinen  Ömer Fethi Gürer, “Vahşi sulama hem yeraltındaki su seviyesini düşürüyor hem de üreticiye ciddi külfet getiriyor. Yağmurlama ve damlama gibi modern sulama sistemleri için üreticiler desteklenmeli” dedi. 

 ELEKTRİK FATURALARI ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal girdilerde en yüksek maliyet kalemini oluşturan ve yeraltında su çıkarmakta kullanılan elektrik ücretlerinin, çiftçinin belini büktüğünü söyledi. 

GÜRER’DEN ÜRETİCİLERE ZİYARET 

Seçim bölgesi olan Niğde’de sürekli artan elektrik ücretlerinden mustarip olan üreticilerle konuşan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin üretim için gerekli ve yeterli suya, uygun fiyatla verilecek elektrik enerjisi ile ulaşmaları gerektiğini belirtti.

EL İNSAF; 8 SAAT SULAMAYA 808 LİRA ELEKTRİK FATURASI!

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’e dert yanan bir çiftçi, sadece 8 saat sulama yaptığı tarlası için 808 TL elektrik faturası geldiğini belirterek, “Her fıskiyeden 15’er dakika aralıklarla yonca ekili tarlamı suladım. Toplamda, tarlama 8 saat su akıttım. 808 lira elektrik faturası geldi. Bunun 641 lirası enerji tüketim bedeli, 9 lirası TRT katkı payı, 122 lirası KDV. Sadece 8 saat sulamaya 808 lira fatura ödersem ben bu işten ne kazanacağım?” diyerek, elektrik ücretlerindeki yüksek artışa dikkat çekti. 

ÇİFTÇİ NE EKERSE EKSİN KAR EDEMİYOR 

Yaklaşık 40 yıldır bu bölgede çiftçilik yaptığını; patates, buğday ve arpa ektiğini ancak bunların hiç birinden verim alamadığı için yoncaya yöneldiğini söyleyen üretici, “Geçen yıllarda arpa ektim 1000 lira verdiler maliyetini bile karşılamadı. Buğday ektim 1100 lira verdiler. Gübre fiyatı bir yılda 2 kat arttığı için hayvan gübresi kullanmak zorunda kaldım.  Buğday, arpa ve patates ekmeyi bıraktım, yoncaya yöneldim. Şimdi yer altından çıkardığım suyun elektrik ücreti de ciddi bir yekûn tutuyor. O nedenle fazla sulama yapamayacağım. Bu durumda verim düşük olacak. Zaten kuraklığın neden olduğu bir verim düşüklüğü var, ekonomik kriz ve girdi maliyetlerindeki artışın neden olduğu verim düşüklüğü de üstüne eklenecek” diye konuştu. 

ÜRETİCİYE MODERN SULAMA KREDİSİ VERİLMELİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küresel ısınmanın hem tarımsal sulama hem de içme suyu sorununu da beraberinde getirdiğine işaret ederek, “Yer altındaki su seviyesi giderek düşüyor. O nedenle bir an önce salma(vahşi) sulama sisteminden vazgeçilerek damlama  ve yağmurlama gibi modern sulama sistemine geçilmelidir. Ancak burada da  tarla sahibinden, kredi alabilmesi için kuyu ruhsatı şartı aranıyor. Bir defaya mahsus su kuyusunun ruhsatlı veya ruhsatsız olup olmadığına bakılmaksızın, tüm kuyu sahiplerine modern sulamaya geçmelerine olanak sağlamak için kredi verilmelidir” şeklinde konuştu. 

ELEKTRİK MALİYETLERİ SÜREKLİ ARTIYOR 

Yeraltından elektrikle çıkarılan suyun masrafının, üründen elde edilecek gelirden daha fazla olduğuna da işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetleri sürekli artıyor; tohum, ilaç, gübre ve mazot fiyatları aldı başını gidiyor. Ancak en önemli girdi maliyetleri arasında yer alan tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik ücreti de çok yüksek boyutlara ulaştı, Bu konuda bir düzenleme mutlaka yapılarak, üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. 

 

 

Son Güncelleme: 06.06.2021 13:34
Anahtar Kelimeler:
ChpNiğdeÖmer Fethi Gürer
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.