Edirne Belediye Başkanlığı Sağlık İşleri Birimi Halk Sağlığı Bilgilendirme Toplantısı kapsamında Trakya Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Çelik, Edirne Halkı’nı Baş Ağrısı ve Tedavisi konusunda bilgilendirdi.
Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu yaptı. Edirne Belediyesi olarak sağlıkla ilgili Edirne Halkı’nın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla birçok çalışmaya imza attıklarını ifade eden Tanrıkulu, “Baş ağrısı insanlığının doğuşundan bugüne kadar olan en eski hastalıklardan birisidir. İnsanoğlu belki de var olduğu tarihten itibaren baş ağrısı ile mücadele ediyor. Edirne Belediyesi olarak hem eğitim verelim, hem de uzman kişilerden bilgi alalım istedik. Prof. Dr. Yahya Çelik bizi kırmadı kendisine çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
BAŞAĞRISI GÖRÜLME SIKLIĞI YÜZDE 70-90
Baş ağrısının toplumda görülme sıklığının yüzde 70-90 arasında olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Çelik, “Baş ağrısı olmayan insan parmakla gösterilecek kadar azdır. Her insan hayatının bir bölümünde baş ağrısı ile karşı karşıya kalabilir. Baş ağrısı aynı zamanda ekonomik bir problemdir. Türkiye’de son bir yılda baş ağrısı görülme sıklığı yüzde 57.5, hayat boyu baş ağrısı görülme sıklığı ise yüzde 65. Baş ağrılarından en önemlisi migren. Migren; zorlayıcı, bulantılı, zonklayıcı bir ağrısı var. Genellikle kadınlarda görülüyor; açılık, adet dönemi, uykusuzluk, sigara kullanımı, bazı yiyecekler gibi tetikleyici faktörlere de sahip. Kadınlarda görülme yüzde 20. Oldukça yüksek bir rakam. Erkeklerde yüzde 10’larda. Kadınlarda daha çok gözüküyor. Kadında baş ağrısı görüldüğünde normal kabul ediyoruz, korkmuyoruz açıkçası. Erkekler baş ağrısı yaşayınca korkuyoruz, kötü bir şey mi var diye” şeklinde konuştu.
Diğer bir baş ağrısı şeklinin de gerilim tipi baş ağrısı olduğuna dikkat çeken Çelik, “Gerilim tipi baş ağrısı; genellikle öğleden sonra şakaklardan başlar. Basınç hissi tarzında, bulantı yaşatmayan, uzun süren ama günlük yaşam biçimini çok etkilemeyen baş ağrılarıdır. Migrene göre daha çok gözüküyor. Çocuklarımızda baş ağrısı çok önemli. Çocuklar baş ağrısını çok farklı bir biçimde dile getiriyorlar; karnım ağrıyor, başım dönüyor, bulantım var gibi. Çocukluk çağındaki bireylerde ve yaşlılarda baş ağrısından çok korkuyoruz” ifadelerine yer verdi.
TESPİT İÇİN 1K 8N KURALI
Baş ağrısını tespit etmekte 1K 8N kuralını uyguladıklarını anlatan Çelik, “İlk sorumuz baş ağrısı şikayetiyle bize gelen kişi kim; yaşlı mı genç mi? sorusunu sormak oluyor. Çocuklar, gençler ve yaşlılarda baş ağrısından korkuyoruz. Kadınlarda baş ağrısı olduğunda korkmuyoruz. Erkekler baş ağrısı şikayetiyle çok az geliyor ve gelenlerin çoğunda önemli sorunlar tespit ediyoruz. Baş ağrısı dışında başka hastalıkları var mı? bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Baş ağrısı ne zamandan beri var? 15 yıldır baş ağrım var diyenden korkmuyorum. 3 aydır baş ağrısı olandan daha da korkuyorum. Kronikse korkmuyoruz ama ani başlayan baş ağrısından korkuyoruz. Ne kadar sürüyor ağrı? Ağrının süresine göre ağrıyı sınıflandırabiliyoruz” dedi.
Son Güncelleme: 28.04.2016 12:09