Ankara Dişhekimleri Odası, koronavirüs pandemisi nedeniyle, filyasyon numune toplama ve ilaç teslimi gibi işlerde geçici olarak görevlendirilen diş hekimleri, artan iş yükünden, iş tanımlarındaki belirsizliklerden ve iş güvenliği risklerinden şikayetçi olduğunu bildirdi.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nün ilgili birimlere ve filyasyon ekiplerine gönderdiği genelgede, koronavirüsle mücadelede erken tespit, evde izolasyon ve evde tedavi süreçlerinin ön plana çıktığı belirtildi. yayınlanan yeni algoritmaya göre, evde hasta takibi ve numune alma işlemlerine öncelik verilecek.
Genelge ile ilgili olarak ANKA’ya konuşan Ankara Dişhekimleri Odası (ADO) temsilcileri, özellikle sahada filyasyon ve numune (sürüntü) işlemlerinin tüm Türkiye’de sadece diş hekimleri üzerinden yürütüldüğünü söyledi. Diş hekimlerinin filyasyondan numune almaya, TÜİK taramalarından ilaç dağıtmaya kadar pek çok alanda görevlendirildiğini anlatan Diş hekimleri, görev tanımlarının belli olmamasından şikayetçi.
Bugüne kadar 8 diş hekiminin Covid-19 testinin pozitif çıktığını söyleyen diş hekimleri, sahada ciddi bir yardımcı personel açığı olduğunu bildirdi. Diş hekimlerinin artan iş yükünün hem bulaş riskini arttırdığından, kendilerine çok düşük miktarda ek ödeme yapıldığından, bütün bunlar sonucu psikolojik baskı altında olduğunu kaydeden ADO temsilcileri, Ankara’da filyasyon ve sürüntü işlerinde geçici görevlendirilen diş hekimlerinin, tatil nedeniyle izin verilen personel bahane gösterilerek ağız ve diş hastanelerinde de ayrıca nöbet tutmaya zorlandığını aktardı.
Temaslı ailede ex (ölüm) olması durumunda, ölüm nedeninin covid-19 yazılmamış olması nedeniyle kendilerine tepki gösterildiğini, saat gece 11’ kadar çalıştıklarını söyleyen diş hekimleri, ekiplerde ciddi bir güvenlik endişesi oluştuğunu söyledi. Filyasyon ve numune toplayan diş hekimlerinin bu görevler için şahsi telefonlarını ve şahsi araçlarını kullanmak zorunda kaldığını söyleyen ADO temsilcileri, filyasyon görevinde olan diş hekimlerinin yıllık izin kullanmasında da zorluk çıkarıldığını gözlemlediklerini aktardı.