İngiltere'de 2 yaşındaki bebek kansere yakalandı. Ancak kanser tedavisinin dokulara zarar vererek ileride çocuk sahibi olma ihtimalini düşürmesi nedeniyle doktorlar küçük kızın yumurtalıklarını alıp dondurmayı önerdiler. Küçük kız bebek yumurtalıkları dondurulan en küçük hasta oldu.
Ancak bu işlemin bir başka riski de kanser hücrelerinin yumurtalık dokusuna bulaşmış olma ihtimali. Eğer böyle bir şey olduysa ilerleyen yıllarda hamile kalınmaya çalışıldığı sırada kanser tekrar geri gelebilir.
20 - 30 YIL SAKLANIYOR
Olgunlaşmamış yumurtalık hücreleri uzmanların IVM denilen yöntemle laboratuvar ortamında olgunlaştırılacak. Bu yumurtalar son saklama yöntemleri ile 20 ya da 30 yıl kadar saklanabiliyor.
Oxford Üniversitesi'nden operasyonu gerçekleştiren uzmanlar bu kadar küçük bir hastanın yumurtalıklarını büyütmenin çok zor bir işlem olduğunu söyledi: "Laparoskopik yöntemle yumurtalıkları aldık ancak dondurmadan önce hücreleri olgulanlaştırmamız gerekiyordu. Bu dokuları bulmak çok zor oldu. İşlemi mikroskopla yaptık." dedi.
Oxford infertilite bölümünden operasyonu gerçekleştiren medikal direktör Tim Child, "Binlerce olgunlaşmamış yumurta vardı ve bizim bunları görmemiz çok zor çünkü inanılmaz küçükler. O nedenle biraz daha olgunlaşmış olanları bulmaya çalıştık. Bu durum genç kadınlar ve kanser tedavisi görmek zorunda olan küçük kızlar için çok umut verici. Aynı zamanda bilim adına da heyecan verici bir gelişme çünkü kanser tamamen kaybolabiliyor ancak yumurtalar zarar görüyor. Eğer bu işlem küçük hasta ileride çocuksahibi olmak istediğinde başarıya ulaşırsa önemli bir gelişme olacak." dedi.
Son Güncelleme: 04.07.2016 12:04