Mer’i kanunlara göre, 5510 sayılı Kanunun, ölüm aylıklarını düzenleyen maddesi ile 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun ölüm aylığını düzenleyen maddesi yetim çocuklar arasında adaletsizlik yaratıyor. 5510 sayılı Kanunun, ölüm aylıklarını düzenleyen maddesi, ölüm aylığı ödenen yetimlerden liseyi bitirdikten sonra aynı yıl üniversiteyi kazananların aylıkları aradaki dönemde kesiliyor yani bu yetimlere 3-4 ay aylık ödenmiyor. T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi yetim çocukların ise aynı yıl üniversiteyi kazandıklarında aldıkları ölüm aylıkları aralıksız ödeniyor. Bu düzenlemeler yetimler arasında ayrımcılık oluşmasına neden oluyor.
CHP’li Güzelmansur’un Kanun Teklifi de bu adaletsizliğin giderilmesini amaçlıyor. Güzelmansur’un 5510 sayılı Kanunun 35 inci maddesinde değişiklik öngören Kanun Teklifi yasalaştığında, bütün yetim çocuklar liseyi bitirip aynı yıl üniversiteyi kazandıklarında ölüm aylıklarını kesintisiz bir şekilde almaya devam edecekler. Güzelmansur “Böylece 5510 tâbi olarak ölüm aylığı alan yetimlerin üniversite kaydı, konaklama, ders araç gereçleri için yaptıkları masrafları aylıkları kesintisiz ödenmek suretiyle hafifletilecek” dedi.
Toplumun aynı kesimlerine farklı yasal düzenlemeler yapılmasının eşitsizliği, adaletsizliği derinleştirdiğini söyleyen Güzelmansur “Yasal düzenlemelerle emekliler arasında, şehitler arasında, gaziler arasında, yetimler arasında bir ayrım oluşturuluyor. Bir kısmına daha iyi koşullar sağlanırken, diğer kısmına sağlanmıyor. Oysaki yasalar adaletsizlik yaratmaya değil, adalet, eşitlik sağlamaya hizmet etmelidir. Verdiğim Kanun Teklifi ile mevcut yasalarda yetimler arasında yaratılmış olan ayrımın son bulması amaçlanıyor” dedi.