Gürer-“Türk ürünlerinin yurt dışında markalaşması, Türk malı imajının yerleştirilmesi için sağlanan destekler şirketler satıldıktan sonra da devam etmektedir. Böylece yabancı bir firma Türkiye tarafından destek sağlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti devleti yabancı ülkelere ait firmaların sahibi olduğu marka için kamu bütçesinden nakit yardım yapılmasının ülkemize katkısı ve faydası nedir. Bu açıklanmalıdır.2006/4 sayılı Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Kapsamında Desteklenen Firmaların, Çoğunluk Hisseleri Yabancı Şirketlere Satılan Markalarının Desteklenmeye Devam Edilmesi anlaşılır bir durum değildir. Ülkemiz insanından toplanan vergiler yabancı ülkelerin firmaları için teşvik olarak mı veriliyor ”dedi.
Bakan Ruhsar Pekcan Bütçe görüşmelerinde –“TURQUALITY’de bizim 285 tane firmamız var ve bu 285 firmanın 15’i bizde TURQUALITY Programı’ndayken çoğunluk hisseleri, yüzde 51’in üzerindeki hisseleri yabancı firmalarca satın alınmış. Şimdi, yabancı firmalara bir taraftan “Gel, Türkiye’de yatırım yap.” diyoruz bir taraftan da “Sen yabancısın, seni teşvikten çıkarıyoruz.” diyoruz hâlbuki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın da teşvikleri var ki Türkiye’ye iyice yabancı yatırımları çekebilelim. Ayrıca, TURQUALITY’le ilgili de bir tedbir aldık yani aynı firma bir kere TURQUALITY’e girdiyse artık sonsuza kadar TURQUALITY desteklerinden yararlanmasın. Her ülkede beş yılla sınırlama getirdik biz 2019 itibariyle. Bir firma bir ülkede beş yıl süreyle desteklenecek. Aynı firma aynı markasıyla başka bir ülkeye giderse yine beş yıl destekliyoruz ama “Zaten beş yıl ayakta duramıyorsa da yazık.” dedik.” Demişti.
SAYIŞTAY VERİLMEMESİ GEREKLİ
Ömer Fethi Gürer- “Sayıştay, 2016-2017-2018 Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili raporlarında yabancı firmalarca alınan Türkçe isimli markalara destek verilemeyeceğini açıkça ifade etmesine karşın bu destek sürdürülmesi düşündürücüdür. Sayıştay-“ TURQUALITY sistemi, devlet destekli bir markalaşma programıdır ve ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmalarımızın, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlayarak uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla global bir oyuncu olabilmeleri ve söz konusu markalar aracılığıyla olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır. geçtiğimiz yıllar raporlarında ifade ettiğimiz gibi, 2006/4 sayılı Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’in amacı ve bu çerçevede çizilen kapsamı çok nettir”-“Eğer, yabancılara ait şirketlerin/markaların desteklenmesinin, TTK ve 4875 sayılı Kanun’un getirdiği bir zorunluluk olduğu kanaatine varılacak olursa, örneğin Güney Kore markası olan ve Türkiye’de de üretilen otomobil markasının ya da yine Türkiye’de de üretim yapan Alman ya da İsviçreli çikolata markalarının destek başvurusu yapması halinde desteklenmesi gerekecektir ki, anılan Tebliğ ile Turquality programın amaç ve hedeflerinin böyle bir öngörüsünün olmadığı açıktır.”-“Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, yabancı ülkelere ait firmaların sahip olduğu markalara kamu bütçesinden nakdi yardım yapmasını hiçbir mevzuat zorunlu kılmamaktadır. Kaldı ki, Türk şirketlerinin satın aldığı yabancı markaların da bir zamanlar sahibi olan ülkeler tarafından herhangi bir şekilde desteklendiğine dair bir örnek de yoktur ki zaten bu öngörülen destek politikasına da uygun olmazdı.
Yabancı şirketlere satılan ve sayısı her geçen gün artan Türk markalarına anılan Tebliğ kapsamında sağlanan desteklerin devam ettirilmesinin mümkün olmadığı yönündeki değerlendirmemiz devam etmektedir”
ÜLKEMİZDE FİRMALARINA DESTEK VERİLMELİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yabancı ülke firmalarınca satıldıktan sonra hangi marka ne kadar destek sağlandığının da kamuoyu bilmesi gerektiğini ifade etti. Gürer- “Ülkemizde kaç adet firma ve marka faaliyet göstermektedir, Yurt dışında marka tanıtımı ve bilinirliği ile ithalat sağlayan kaç adet firma ve marka vardır? sorularını da ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sordum
Bakan Pekcan-“Bakanlığımız verilerine göre, Ülkemizde aktif olarak faaliyet gösteren toplam 1.779.547 adet ticaret şirketi ve ticari işletme bulunmaktadır.” diye konuştu.
Pekcan-“TURQUALITY programı kapsamında desteklenmekte olan markalar, açılacakları her bir yeni ülke için 5 yıl süresince desteklerden faydalanabilmektedir. Her bir hedef ülke için 5 yıl süresince destek sağlayan bu anlayış ile firmaların pazar çeşitlendirmesine gitmeleri hedeflenmektedir. Firmalar, yeterli performansı gösterdiği ve TURQUALITY Programı kapsamında kaldıkları sürece, Mezkûr Tebliğ kapsamında sağlanan desteklerden süresiz yararlanabilmektedir. Öte yandan, Marka Programı ise esas itibariyle firmaları TURQUALITY® Programı'na hazırlayan bir süreçtir. Marka Programı'nda, TURQUALITY® Programı ile aynı başlıklarda destek verilmekte olup destek kalemlerinde üst limit bulunmaktadır. Destek süresi ise 4 yıl ile sınırlıdır. Bu kapsamda, 110 firmanın 111 markası MARKA Destek Programında, 168 firmanın 178 markası ise TURQUALITY Programında olmak üzere toplam 278 firmanın 289 markası destek kapsamındadır. “dedi. Bakan Pekcan-“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan bilgilere göre ise; Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT); öncelikli görevi olan sınai mülkiyet başvurularının tescil faaliyetlerinin yürütülmesi kapsamında, marka tescilini de gerçekleştirmektedir. Bu çerçevede, gözden geçirilen "Marka Sicil" kayıtlarına göre; 13/01/2020 tarihi itibarıyla 1.128.385 adet markanın tescilli olduğu tespit edilmiştir.” Dedi. Diğer taraftan, 2019 yılında ülkemizde 130 binin üzerinde marka başvurusu yapılmış olup Türkiye marka başvurularında Avrupa'da birinci sırada yer almaktadır. Ayrıca, 2019 yılında Madrid Protokolü kapsamında ülkemizden 1.494 adet uluslararası marka başvurusu yapılmıştır. Türkiye uluslararası marka başvurularında dünyada 12'nci sırada yer almaktadır. “dedi.