"Toplumun Maddi Ve Manevi Geleceği Güvenceye Alınmalı"

CHP’li Özer, gerçekçi bir istihdam politikasının oluşturulması için TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti. Özer, “Ekonomik yönden güçsüz tüm kesimlerin ayakta kalması ve toplumun maddi ve manevi geleceğinin güvenceye alınması sağlanmalıdır” dedi

18 Şubat 2021 Perşembe 11:32
"Toplumun Maddi Ve Manevi Geleceği Güvenceye Alınmalı"

Covid-19 salgının başta ekonomi olmak üzere yarattığı ve yaratmaya devam edeceği muhtemel olumsuzlukların giderilmesi için Türkiye’de gerçekçi ve doğru adımları içeren bir istihdam politikasına ihtiyaç olduğunu söyleyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, konuyla ilgili bir araştırma önergesi verdi.

Türkiye’nin göz göre göre uçuruma sürüklendiğini belirten Özer, önergesine gerekçe olarak da şu ifadeleri sıraladı:

HÜKÜMET KENDİNİ DE KANDIRIYOR

“Hükümet gerçekçi olmayan işsizlik ve istihdam oranlarıyla kendini de kandırıyor. Mevcuttaki istihdam politikasının olumsuzluklarının resmi olarak ortaya konulması gerek. İşsizlikle mücadelede ‘işe yaramayanlar’ yerine ‘işe yarayan’ acil yardımların tespiti ile uzun vadede tedaviye yönelik uygulamaların planlanması gerek. Öncelikle hangi alanlarda üretim faktörlerinin artırılacağının ve bunun için hangi destek ve teşviklerin gerektiğinin belirlenmesi gerek. İşsizler dışında kalan ekonomik yönden güçsüz kesimlerin; esnafımızın, çitçimizin, ayakta kalmasını sağlayacak uygulamalara geçilmesi gerek. Neticede ülkenin yararına olacak bir istihdam politikasına geçilerek toplumun maddi ve manevi geleceğinin güvenceye alınması gerek. Bu nedenlerle, hükümete yol gösterici olmak adına, gerçekçi bir istihdam politikasının belirlenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif ettik.”

BİNLERCE GENÇ İSTİHDAM BEKLİYOR

İçinde bulunduğumuz dönemde ülke kaynaklarının istihdamı artırıcı kanallara aktarılması ve toplumsal uzlaşmanın sağlanması için konunun TBMM tarafından ele alınması gerektiğini belirten Özer, kamu istihdamındaki yetersizliğe de dikkat çekti.

“Her meslek grubundan ve alanından binlerce genç, hemen her gün sosyal medyadan istihdam beklentisini ve talebini duyurmaya çalışıyor. Biz de Bakanlara istihdam planlarını soruyoruz ama yanıt veremiyorlar çünkü onlar da yanıtı bilmiyor, çünkü alımlara Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı karar veriyor. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a 27 Kasım 2020’de bir soru önergesi yönelttik. İstihdam politikası ve planlamasını sorduk. Ama tek satır bile olsa, bir yanıt gelmedi! Bu da bizim hükümetin buna dair bir politikası olmadığını düşünmemize sebep oluyor haliyle! Öyleyse hükümet, toplumun maddi ve manevi geleceğini tehlikeye atıyor!”

İTHALAT KAFASINDAN ÇIKILMALIDIR

TBMM’ye sunduğu araştırma önergesinde TÜİK’in dar tanımlı işsizlik oranlarına karşılık, DİSK-AR’ın geniş tanımlı işsizlik oranlarının Covid-19 nedenli iş kayıplarını da ortaya koyduğunu vurgulayan CHP’li Özer, “Veriler gerçekçi değilse, istihdamın da gerçekçiliği tartışılır” diyerek şöyle devam etti:

“Hükümetin bir istihdam politikası var mıdır? Varsa çerçevesi nedir, ülkenin yararına mıdır? Eğer yüzümüzü tüketimden üretime çevirerek istihdam kanalları açılmasına çaba harcarsak ekonomi de işleyecektir. İthalat kafasından çıkıp üretim kafasına girmek gerek. Yerli ve milli üretim diye algı yaratıyorlar ama aslında tarladan sanayiye kadar ithalat söz konusu. Tarlada tohum veya gübre ithal, sanayide motordan cevhere kadar her parça. En basitinden vatandaş şunu görmelidir; eğer hükümetin dediği gibi yerli ve milli üretim üzerine kurulu bir politikaları olsaydı, bugün ülkede 10 milyondan fazla insan işsiz kalmazdı.”

Son Güncelleme: 18.02.2021 12:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.