AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP’nin TBMM grupları; ortak bildiri yayımlayarak, Fransa Senatosu’nun Yukarı Karabağ'ı tanınmasını öngören kararını kınadı. Bildiride, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1993 yılında aldığı kararlar uyarınca Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğu belirtilerek, Fransa Senatosu kararının uluslararası hukuk açısından yok hükmünde olduğu kaydedildi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un önerisi ile Fransa Senatosu’nun Yukarı Karabağ ihtilafına yönelik aldığı karara ilişkin AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti, TBMM grup başkanvekillerinin imzasıyla ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, “TBMM grubu bulunan siyasi partiler olarak Fransa Senatosu’nun uluslararası hukuka, ahlaka ve hakkaniyete aykırı bir şekilde, Yukarı Karabağ ihtilafına ilişkin 25 Kasım 2020 tarihinde kabul ettiği kararı en güçlü şekilde kınıyoruz" denildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1993 yılında aldığı kararlar uyarınca Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğu belirtilen bildiride, Fransa Senatosu’nun almış olduğu kararın uluslararası hukuk açısından yok hükmünde olduğu kaydedildi.
Bildiride, “30 sene boyunca Ermenistan’ın işgali altında kalan Azerbaycan toprakları, Azerbaycan ordusunun son aylardaki kahramanca mücadelesi sayesinde işgalden azat edilmiş ve yeniden Azerbaycan egemenliğine katılmıştır. Türkiye olarak bu haklı mücadelenin ve destansı zaferin her anında, kardeş Azerbaycan’ın yanında olmaktan gurur duymaktayız. Azerbaycan ordusunun Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51’inci maddesi uyarınca meşru müdafaa kapsamında yürüttüğü harekât sonucunda asli sahiplerine dönen Azerbaycan topraklarının ebediyen Azerbaycan’ın hâkimiyetinde kalacağından en küçük bir şüphemiz bulunmamaktadır” denildi.
HUSUMETTE SINIR TANIMAYAN FRANSA
Fransa’nın Ermenistan’ın gayrimeşru işgalini görmezden geldiği, tarafsız davranması gereken tüm durumlarda işgalci Ermenistan’ın yanında saf tuttuğu ve Azerbaycan’ın hakkını ve hukukunu kayıt altına alan tüm Birleşmiş Milletler kararlarını yok saydığı belirtilen bildiride, “Son zamanlarda Türkiye’ye karşı husumette sınır tanımayan Fransa’nın bu adımı, bizler için şaşırtıcı olmamıştır. Söz konusu karar, Fransa Hükûmeti’ne çağrıda bulunan Senato'nun son derece vahim bir akıl tutulması yaşadığını göstermekte, bizleri sağduyulu Fransız halkının daha makul, aklı başında ve hepsinden önemlisi uluslararası hukuka saygı gösteren temsilcileri hak ettiği düşüncesine sevk etmektedir. Söz konusu kararın, Fransa Senatosunda büyük bir çoğunluğun oyları ile kabul edilmiş olması ise Fransa’nın geleceği hakkındaki endişelerimizin artmasına sebep olmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Fransa girişimleri “tarafgir” ve “provokatif” olarak nitelendirilen bildiride, bu adımların TBMM tarafından not edildiği ilan edildi.
Fransa Senatosu, hükümete Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanıma çağrısını içeren tavsiye niteliğindeki tasarıyı kabul etmişti. Fransa Dışişleri Bakanlığı da alınan bu kararın aksine ülkenin Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanımadığını açıklamıştı.