TBMM Genel Kurulu’nda 19 maddelik Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi görüşülecek. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe maratonu, pazartesi günü Enerji ve Tabii Kaynaklar, salı günü Milli Eğitim, çarşamba günü Sanayi ve Teknoloji, perşembe günü Dışişleri, cuma günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıklarının bütçeleri ile devam edecek.
TBMM, yoğun bir haftaya hazırlanıyor. TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta ilk olarak 19 maddelik Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi görüşülecek.
AKP tarafından hazırlanan ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda 20 Ekim’de kabul edilen torba kanun teklifine göre; Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’nin kurduğu İhracatı Geliştirme A.Ş.’ye ihracatçı birlikleri tarafından gerekli sermaye katkısının sağlanması için düzenlemeye gidilecek. İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ne aktarılmak üzere, FOB ihraç bedelinin on binde üçüne kadar, hizmet sektörlerinde brüt asgari ücretin on katına kadar kesinti yapılacak. Hizmet sektörlerinden de İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin sermayesine eklenmek üzere 16 yaşından büyükler için uygulanan asgari ücretin on katına kadar, Ticaret Bakanlığı tarafından yıllık cirolara göre belirlenen tutarda ilave yıllık aidat tahsil edilecek. İhracatçı birliklerinin yedek akçe hesaplarında bulunan meblağlar ile TİM nezdinde faaliyet göstermekte olan Türkiye Tanıtım Grubu’nun varlıkları İhracatı Geliştirme A.Ş.’ye aktarılacak. İhracatçılara sadece ihracat kredilerinde kefalet kurumu olarak hizmet verecek olan İhracatı Geliştirme A.Ş., gelir, damga, harç ve KDV’den muaf olacak.
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda yapılan değişiklik ile meslek kuruluşu üyelerine, sadece kayıtlı olduğu meslek kuruluşu ile sınırlı kalmak kaydıyla Ticaret Bakanlığı e-esnaf ve sanatkar veri tabanı üzerinden, üyelerin adı, soyadı, sicil numarası ile sabit iş yeri olanların iş yeri adresi bilgilerini içeren listeye erişim yetkisi verilecek. Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kaçakçılık suçlarına konu eşya ve araçların tasfiye işlemlerinin hızlandırılacak. 31 Aralık’ta sona erecek olan çek ibraz yasağının süresi 2023 yılı sonuna kadar uzatılacak. Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikle de şirketlerin tasfiye sürecinde alacaklılara üçüncü kez yapılan çağrı tarihinden itibaren kalan varlığın dağıtılmamasına dair öngörülen süre, üç aya indirilecek.
BÜTÇE MAROTONU DEVAM EDİYOR
Öte yandan 2020 kesin hesap ve 2022 bütçe görüşmeleri de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam edecek. Pazartesi günü Enerji ve Tabii Kaynaklar, salı günü Milli Eğitim, çarşamba günü Sanayi ve Teknoloji, perşembe günü Dışişleri, cuma günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıkları ile ilgili kurumlarının bütçeleri görüşülecek.
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, çarşamba 14:00’te, “kadın istihdamının artırılması, kadın girişimciliğinin, kooperatifçiliğinin güçlendirilmesi ve desteklenmesi kapsamında mevcut sorunların tespiti ve çözüm önerileri” gündemiyle toplanacak.
Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu da çarşamba günü 14:00’te basına kapalı olarak toplanacak.
Perşembe günü 11:00’de Dijital Mecralar Komisyonu’nda Facebook sunumu yapılacak.
İnsan Hakları İnceleme Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nda, perşembe 14:00’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkileri, koruyucu aileliğe dair sunum yapacak.