İlgili yasada yapılan değişiklikle ‘Köy Yerleşik Alan ve Civarının’ izinli kabul edilmesinin sağlanmasıyla birlikte zaten azalan tarım alanlarının daha çok amacı dışında kullanılmasına neden olacağını ifade eden Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.
“BÜYÜK SORUN YAŞANACAK!”
7181 Sayılı Tapu Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 21. Maddesi ile 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’na eklenen Geçici 6. madde ile Köy Yerleşik Alan ve Civarının izinli kabul edilmesinin ardından Türkiye genelinde ne kadar tarım arazisinin tarım dışına çıkarıldığını ve izinli kabul edildiğini sorgulayan Barut, özellikle ülkemiz için stratejik öneme sahip olan fındık ve çay alanlarının Tarım ve Orman Bakanlığınca korunmasında ve sürdürülebilir üretimin sağlanmasında büyük sorun yaşanacağına dikkat çekti.
Tarım arazilerinin tanımsız civarı mesafesiyle yok edilmesinin, mahkemelerin yıkım kararı verdiği binaların bu değişiklikle getirilen bir çeşit imar affından yararlanmasının gündemde olduğuna işaret eden Barut, “Oysa 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun amacı toprakların ve tarım arazilerinin yapılaşmadan korunmasını sağlamak olmalıdır” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK SORULAR…
Özellikle fındık ve çay alanlarında ilgili kanun kapsamında denetim yapılamaması sonucunda bölgede artacağı muhtemel olan yoğun yapılaşmanın önüne geçilemeyeceğini söyleyen Barut, Bakan Pakdemirli’nin şu sorulara yanıt vermesini istedi:
1-Yasa kapsamında Türkiye genelinde ne kadar tarım arazisi tarım dışına çıkarılmış ve izinli kabul edilmiştir?
2- Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde Köylerin tamamı veya tamamına yakını Köy yerleşik Alanı ve civarı kabul edildiği düşünülürse, ülkemiz için stratejik öneme sahip olan fındık ve çay alanlarının Tarım ve Oman Bakanlığınca korunması nasıl planlanmaktadır ve sürdürülebilir üretim nasıl sağlanacaktır?
3- Fındık ve çay alanlarında 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında denetim yapılamaması sonucunda bölgede artacağı muhtemel olan yoğun yapılaşmanın önüne nasıl geçilecektir? Zaten bölge topografyası heyelana müsait olduğundan bu alanlarda oluşabilecek doğa felaketlerine nasıl önlem alınacaktır?
4- Küresel İklim Değişikliğinin devam etmesi durumunda tarımsal açıdan en kıymetli tarım alanları olacağı uzmanlar tarafından değerlendirilen bu alanların mutlak korunması gerektiği, Tarım ve Orman Bakanlığımızca değerlendirilmemiş midir?
5- Hukuken tarım dışına çıkarılan bu alanlara tarımsal desteklemeler verilmeye devam etmekte midir?
6- Köy Yerleşik Alanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı denetimi olmadan kaç tarımsal parsel yabancı gerçek veya tüzel kişilere satılmıştır?
7- İmar Kanunu ve Plansız Alanlar Yönetmeliğine göre Köy Yerleşik alanlarında 300m2 ye yerleşik alanda ise 600m2 ye kadar tarım arazileri bölünebilirken arazi parçalanmasının nasıl önüne geçilmesi düşünülüyor?
8- Köy Yerleşik Alan olarak çevrili olan yerlerde Kamulaştırma bedelleri hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Arsa değeri farklı, tarla değeri farklı iken, kamu zararı oluşmakta mıdır?
9-Sonuç itibariyle böyle bir kanun maddesi ile nasıl bir ihtiyaç giderilmiş, nasıl bir kamu yararı gözetilmiştir?
10- “Hobi Bahçeleri”ne yönelik yaptırımların gündemde olduğu bugün diğer kaçak yapılara af niteliğindeki bu yanlış düzenlemenin düzeltilmesi için yeni bir değişiklik gündemde midir?