Promosyon Olarak Pazarlanan Türk Vatandaşlığı Skandalı Meclis Gündeminde!

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Arap ülkelerinde yayınlanan reklamlarda konut satışının yanında promosyon olarak pazarlanan Türk vatandaşlığı skandalını TBMM gündemine taşıdı.

25 Aralık 2019 Çarşamba 08:45
Promosyon Olarak Pazarlanan Türk Vatandaşlığı Skandalı Meclis Gündeminde!

Yabancıların Türk vatandaşlığı alması için 250 bin dolarlık konut alımının yeterli olmasından sonra tepkiler çığ gibi büyürken, mevcut düzenlemenin tanıtımları Arap ülkelerin televizyonlarında dönmeye devam ediyor.

“ÇOK KOLAY HEM DE 90 GÜN İÇİNDE”

Yayını süren reklam filminin sloganında ise “250 bin dolara emlak satın al ve 71’den fazla ülkeye vizesiz girmeyi sağlayacak Türk pasaportunu elde et. Çok kolay, hem de 90 gün içinde” ifadeleri geçiyor.

Bahse konu reklamlarda Arap vatandaşlarına çok kolay bir şekilde Türk vatandaşı olabileceklerinin söylenmesine ve yapmaları gereken tek şeyin 250 bin dolar değerinde ev almaları olduğunun belirtilmesine çok sert eleştiriler getiren CHP’li Ali Öztunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Öztunç’un Önergesi ve Kamuoyu Adına Yanıt Beklediği Sorular Aynen Şu Şekilde;

2018 yılında, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'in yabancıların "istisnai olarak Türk vatandaşlığını" kazanmalarını düzenleyen 20'nci maddesinde değişikliğe gidilmişti. Bu düzenlemelere göre, Türkiye vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirilmiş, ayrıca Türkiye'de gayrimenkul sahibi olacak yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmişti. Bu gün 250 bin dolar tutarında konut alan bir yabancı Türk vatandaşı olmaya hak kazanmaktadır. Hükümet bir adım daha ileri giderek Türk vatandaşlığını ticari bir malzeme gibi Arap ülkelerinde reklam vererek pazarlaması tepkilere neden olmuştur.

Buna istinaden;

1- 2018 yılında yapılan değişiklik sonrası konut alarak vatandaşlığa hak kazanan yabancı sayısı kaçtır? Bu kişilerin uyrukları nedir? Yabancıların aldığı konutların illere göre dağılımı nasıldır?

2- Yabancılara konut satışını arttırmak amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının promosyon gibi sunulması sizleri rahatsız etmiyor mu?

3- Avrupa ülkeleri bu tür yatırımlara sadece oturum izni verirken bizim vatandaşlık hakkı vermemiz ne kadar doğru bir adımdır? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının değeri 250 bin dolar mıdır?

4- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını yazılı ve görsel basına reklam vererek pazarlamaya çalışmanın, manevi değerlerimize ve ulus bilincine zarar verdiği yönündeki eleştirilere katılıyor musunuz?

5- Yabancılara konut satışını arttırmak amacıyla promosyon olarak yanında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının sunulması ile ilgili yurtdışında yazılı ve görsel basında yayınlanan reklamlara ödenen tutar ne kadardır? Kaç ülkede bu reklamlar verilmektedir? Bu ülkeler hangileridir?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.