“Optisyen, odyolog ve odyometri teknikerlerinin ataması yapılacak mı?"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, odyolog, odyometri teknikerliği ve optisyenlik bölümlerinden her yıl binlerce öğrenci mezun olurken, Sağlık Bakanlığı’nın bu alanlarda yeterli sayıda atama yapmamasıyla oluşan mağduriyeti ilgili Bakanlığa yönelttiği 3 ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

26 Ocak 2021 Salı 10:54
“Optisyen, odyolog ve odyometri teknikerlerinin ataması yapılacak mı?"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversitelerin sağlık bölümlerinden mezun olan ancak son yıllarda atama yapılmadığı için ‘işsiz sağlıkçılar ordusuna’ her yıl binlercesinin eklenmesiyle baş gösteren soruna dikkat çekmek amacıyla yazılı soru önergesi verdi. 

Gürer, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, odyologlar, odyometri teknikerleri ve optisyenlerin atama beklentisi ve taleplerini gündeme getirdi. 

ATAMA BEKLİYORLAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, odyometri teknikerliği bölümlerinden mezun olan öğrencilerin beklentilerine ilişkin, Bakanlığa sunduğu soru önergesinde, odyometri teknikerlerinin KPSS’den 80 puan almalarına rağmen atama yapılmadığına dikkat çekti. 

12 BİN ATAMADA 13 ODYOMETRİ TEKNİKERİ 

Her yıl mezun olanlar ile 20 bini aşan Odyometri Bölümü mezunlarının, atamalarda kontenjan sayısının artırılması gerektiğini anlatan Gürer, “Sağlık Bakanlığı tarafından en son yayımlanan 12 binlik kadro dağılımında Odyometri Teknikerlerine sadece 13 kişilik kadro verilmesi, mezunlar için kadro artırım beklentisi yaratmıştır” dedi. 

Gürer, “İşitme taraması alanında uzman Odyometristler için yeni kadro açılıp ek atama yapılması düşünülmekte midir?” şeklindeki sorusuna yanıt istedi. 

ODYOLOG ATAMASI YAPILACAK MI?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, diğer bir soru önergesinde de odyologların atama beklentilerine dikkat çekti. 

Gürer, Sağlık Bakanı Koca’ya, “Türkiye'de aktif halde çalışan odyoloji kliniği sayısı kaçtır? Devlet hastanelerinde çalışan odyolog sayısı kaçtır? 2019 yılında mezun olan odyolog sayısı kaçtır? 2019-2020 yıllarında odyoloji lisans bölümü eğitim programına yerleştirilen kişi sayısı kaçtır?  

2019 ve 2020 yılında ataması yapılan odyolog sayısı kaçtır? 2021 yılında odyologlar için kamuda atama yapılacak mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 

OPTİSYENLER NEDEN ATANMIYOR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer başka bir soru önergesinde ise üniversitelerin optisyenlik bölümü mezunlarının atama beklentilerini gündeme getirdi. 

Sağlık sisteminin önemli bir parçası olan optisyenlerin 1994 yılından itibaren üniversitelerin Optisyenlik bölümünden mezun olmaya devam ettiğine dikkat çeken Gürer, “Optisyenlik bölümü mezunları kamuda kadro bulamadıklarını ifade etmektedirler. Optisyenliğin, sadece gözlükçülük mesleğiyle sınırlı tutulmamasını istemektedirler. Optisyenler üniversitelerde Göz Fizyolojisi, Göz Hastalıkları, Görme Optiği, Optik Ölçüm Araçları, Göz Kıatomisi, Genel Anatomi, Refraksiyon Kusurları, Kontak Lens, İlk ve Acil Yardım gibi dersleri bizzat göz doktorlarından aldıklarını belirtmektedirler” ifadelerini kullandı. 

Gürer, optisyenlik bölümü mezunlarıyla ilgili şu sorularının da yanıtlanmasına istedi:

“Donanımlı eğitimi kapsayan bir süreçten geçen ve mezun olan optisyenlerin istihdam alanlarının sadece gözlükçülük mesleği ile sınırlı olması, hastanelerde göz polikliniklerinde yer bulamamasının nedeni nedir?

Göz doktorlarının yanında asistanı göz polikliniklerinde sağlık personeli, göz ölçümü ve tetkik odalarında sağlık teknikeri unvanlarını kıllanmak optisyenler için neden bir hak sayılmamaktadır? Optisyenlerin hastanelerin göz ile alakalı tüm birimlerinde görev alması ve kadro açılması düşünülmekte midir?

Göz sağlığı ve hastalıkları konusunda eğitimini tamamlamış Optisyenlerin, optik ölçüm tetkik cihazları konusunda 2016 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikle "Sağlık Teknikeri” unvanına sahip olmalarına rağmen, kadro bulamamalarının ve atama yapılmamasının nedeni nedir?

Optisyenlerin, aldıkları eğitim neticesinde göz polikliniği bulunan tüm devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde ve özel hastanelerde görev alabilecek donanım ve kapasitede olduklarına göre, göz doktorlarına yardımcı sağlık personeli olarak, ayrıca ön muayene işlemi olan refraksiyon ölçüm göz tetkik odalarında sağlık teknikeri olarak görev alması için bir düzenleme düşünülmekte midir?”

Son Güncelleme: 26.01.2021 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.