TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların 2021 yılı bütçe görüşmeleri, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün sunumu ile devam etti.
Bakan Gül’ün sunumundan öne çıkanlar şöyle:
YARGI REFORMUNDAKİ 256 FAALİYETİN 122’Sİ HAYATA GEÇTİ: Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin geçen 19 ay itibarıyla gerçekleşme durumunu şu şekilde özetleyebiliriz: Belgede yer alan toplam 256 faaliyetin 122’si hayata geçirilmiştir. 2019-2023 yıllarını kapsayan belgenin uygulanma oranı henüz ikinci yılında yaklaşık yüzde 50 olmuştur. Elbette reform bir süreçtir. Bu sürecin iyi ve doğru yönde ilerlemesi, ancak bu düzenlemelerin uygulama tarafından sahiplenilip adalet hizmetlerine yansıtılması ile mümkün olacaktır. Hep dediğimiz gibi, iyi kanun iyi uygulama ile hayat bulur. Yargı Reformu Strateji Belgesi, reform sürecinin yol haritasıdır. Buna uygun olarak önümüzdeki dönemde yapacaklarımızı planlamış bulunmaktayız. Belirlediğimiz takvime uygun olarak çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.
167 İHBAR DOSYASINDAN 116 BİNİNE SORUŞTURMA YER OLMADIĞI KARARI VERİLDİ: Cumhuriyet savcılarımız artık, her ihbar ve şikâyette soruşturma açmamaktadır. Eskiden böyle bir yetkileri yokken, bu yetki savcılarımıza verilmiştir. Kişilere yersiz biçimde şüpheli sıfatı verilmemesi ve soruşturma işlemlerine muhatap edilmemesi sistemimiz için önemli bir aşama olmuştur. Birine yersiz şekilde şüpheli sıfatı verilmesi, sadece onu değil aynı zamanda ailesini ve sonuçta toplumu etkilemektedir. Söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten bu zamana kadar toplam 438 bin 896 ihbar dosyası açılmış ve bu dosyalardan 278 bin 206’sında soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir. 1 Ocak 2020 tarihinden günümüze kadar ise 167 bin 719 ihbar dosyası açılmış ve bu dosyalardan 116 bin 170’inde soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir. Lekelenmeme hakkını daha etkili korumak için mevzuatımızda yapılabilecek değişiklikler de gündemimizde yer almaktadır.
CEZAEVLERİNDEKİLERİN YÜZDE 16,98’İ TUTUKLU: Geçtiğimiz dönemde tutuklamada ölçülülük ve orantılılık ilkesinden hareketle Ceza Muhakemesi Kanunu’nda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Tutuklama bir cezalandırma aracı değildir, bir tedbirdir. Fakat geçmişte Türkiye tutuklamanın bir ceza gibi uygulandığı dönemleri yaşamıştır. 2002 yılında cezaevlerinde bulunanların yüzde 41’i tutuklu iken; bu oran düşerek 2020 yılı ekim ayı itibariyle yüzde 16,98 olmuştur. Bu tedbirin düzenleniş amacına uygun, gerekli ve etkili biçimde uygulanmasına devam edilmesi muhakeme sürecindeki ihtiyaçlar karşısında kaçınılmazdır. Denetimli serbestlik sistemi, onarıcı adalet anlayışı kapsamında en etkili mekanizmalardandır. Sistem sürekli yeni uygulamalarla geliştirilmektedir. Denetimli serbestlik hizmetleri kapsamında sürdürülen bir diğer çalışma da şüpheli, sanık veya hükümlülerin elektronik yöntem ve araçlar ile izlenmesidir. Elektronik izleme sistemi ile bugüne kadar 54 bin 683 şüpheli, sanık ve hükümlünün takibi gerçekleştirilmiştir. Hala bin 520 kişinin denetim ve takibine de bu sistem kullanılarak devam edilmektedir.
Sunumun ardından Muharrem Erkek söz aldı;
''DEVLETİN ÇİVİSİ ÇIKTI''
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, kamuoyunun hukuka güvenmediğini belirterek, “Şahıs devletine dönüşümün adımlarının atıldığını görüyoruz. OHAL döneminde gerçekleşen seçimlerle kuvvetler ayrılığının zedelendiği bir dönemi yaşıyoruz. Bunu paylaşmanın sebebi hukuk devletinin de ciddi şekilde zedelenmesi. Milletvekilimiz Enis Berberoğlu ile ilgili AYM kararı uygulanmadı. AYM kararları herkesi bağlar, uyma zorunluluğu var. AYM kararına uyulmaması devletin çivisinin çıktığının göstergesidir” dedi.