Kuşoğlu: Harcamaların Kamuoyunda Konuşulması İktidarı Rahatsız Ediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu Şehir hastaneleriyle ilgili harcamalar, yol, köprü geçişleriyle ilgili harcamalar, kamuoyunda konuşuluyor, iktidarı rahatsız ediyor” dedi.

14 Ekim 2020 Çarşamba 16:02
Kuşoğlu: Harcamaların Kamuoyunda Konuşulması İktidarı Rahatsız Ediyor

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu değişikliğinin TBMM'de görüşülmesi sırasında konuşan Kuşoğlu özetle şunları söyledi: 

''BAKANLAR MECLİS'E SADECE BÜTÇE İÇİN YILDA BİR KERE GELİYORLAR''

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçtiğimizden beri yasa yapma tekniği tamamen bir garabet hâline geldi. Yürütme erki yeni Anayasa'ya göre, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine göre Meclise gelmiyor ki, bakanlar gelmiyor ki konuşalım, görüşelim, tartışalım. Gerçekten bunu utanarak anlatıyorum. Sizden aldığımız bilgileri aktaracağımız bir bakan yok Mecliste. Bakanlar sadece bütçe yapmak için geliyorlar, bütçe sırasında; başka hiçbir şekilde Mecliste yoklar, ne denetim için ne kanun yapmak için yoklar. 

''YÜRÜTME TEK BİR KİŞDEN OLUŞUYOR O DA CUMHURBAŞKANI''

Yürütme erki tek bir kişiden oluşuyor, sadece Cumhurbaşkanı. Bakanlar aslında genel sekreter pozisyonunda, eski müsteşarların yetkisi yok onlarda, hiçbir şekilde sorumlulukları da yok. Hesap vermiyorlar. Bütçe için de güven oylaması yapmıyoruz. Böyle anormal bir sistem. Bu Parlamento gibi bu kadar yetkisiz olan, işlevi olmayan başka bir Parlamento yok.

''BÜYÜKŞEHİR MECLİSLERİ HALKI DAHA FAZLA CEZBEDİYOR''

Ankara ve İstanbul Büyükşehir Meclisleri şu anda halkı daha fazla cezbediyor. Oraları izlemek, orada daha iyi sonuçlar alınıyor, daha realist, daha gerçekçi tartışmalar yapılıyor orada. 

''MALİ BİLGİLERİ, RAKAMLARI YOK ETMEYE YÖNELİK''

Mali bilgileri, rakamları yok etmeye yönelik bir teklif getirilmiş. 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 2003 yılında çıktı. Bu kanun, bizim kamu mali mevzuatının anayasasıdır. 

''PERFORMANS ESASLI BÜTÇE DİYE BİR ŞEY YOK''

Sayıştay raporlarında önemli ölçüde tenkitler var. Kamu kurumlarının yarısı uygulayamıyor performans esaslı bütçeyi uygulayamıyorlar. Getirilen bir düzenlemeyle, biz performans esaslı program bütçeye geçiyormuşuz. Ya "performans esaslı program bütçe" nedir? Hocalara soruyorsunuz, ya biz bilemedik diye akademisyenlere soruyorsunuz, "Yok böyle bir şey." diyorlar yani "performans esaslı program bütçe" diye bir şey yok ama bakın, burada getirilmiş. Bu tamamen uydurma bir şey yani literatürde bile olmayan bir tip bu. 

''HARCAMALARININ KONUŞULMASI RAHATSIZ EDİYOR''

Şehir hastaneleriyle ilgili harcamalar, yol, köprü geçişleriyle ilgili harcamalar, bilmem hangi kurumun harcaması kamuoyunda konuşuluyor, iktidarı rahatsız ediyor. Ülkelerin bütçeleri şeffaf olur, mali saydamlık sağlanır. Mali saydamlık sağlandığı zaman bütçe hakkı yerine gelmiş olur. Bütçe hakkı yoksa demokrasi yoktur. İnanın biz burada demokrasiyi yok ediyoruz.

''140 MİLYARLIK BORÇLANMA YETKİSİ 308 MİLYARA ÇIKIYOR''

140 milyar lira olan 2020 yılandaki borçlanma ve bütçe açığını, 308 milyara çıkarıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisiyse, burası milletin iradesinin tecelli ettiği yer ise söyler misiniz bana neden 140 milyarlık borçlanma yetkisi 308 milyara çıkıyor, bilen var mı? Merak etmemiz gerekmez mi milletvekilleri olarak, neden bunu yapamadılar? 

CUMHURBAŞKANLIĞI RAPORTÖRLÜĞÜ

Bazı konularda Anayasa'ya aykırılık olduğunu anlattık. Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü madem kanun olarak getiriliyor, kadroların ne kadar olduğu, görev ve yetkisi vesairesi hiçbir şey yok, bunlar Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenecek. Meclise geldiğine göre kaç kadro istendiği, kadro ihdası, görev ve yetkileri neden Meclis tarafından yapılmıyor? Yarısı burada yapılacak, yarısı Cumhurbaşkanlığında yapılacak. Böyle bir yasama usulü olur mu?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.