Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Bilindiği üzere kış şartlarının ağırlaştığı ülkemizde soğuk havaların artmasıyla birlikte evlerden okullara, kamu kurumlarından işyerlerine dek her yerde tüketilen doğalgazın hem miktarı hem de maliyeti oldukça yüksek seviyelere ulaştı. Tarihin en büyük ekonomik ve siyasi krizini yaşayan Türkiye'de, yurttaşların geçim sıkıntısı had safhaya yükseldi. Bununla birlikte geçen yıl Ağustos ve Eylül aylarında doğalgaza 2018 yılında yapılan zamlar da düşünüldüğünde son iki yılda doğalgaza yüzde 60'ın üzerinde zam yapıldı" diye konuştu.
"ARADAKİ 160 DOLARI KİM, NASIL AÇIKLAYACAK?"
Ekonomik krizin ocaklara ateş düşürüp yurttaşları yaktığını, yüksek elektrik ve doğalgaz faturalarının ise halkı dondurduğunu ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Aldıkları maaşlar ve ücretleri geçinmeye yetmeyen yurttaşlarımız, iğneden ipliğe her şeye zam gelirken maaşların eridiğinden, geçinemediklerinden yakınıyor. Darboğaza giren ve ocaklarına ateş düşen yurttaşlarımız dört gözle sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor. Tüm bunlarla birlikte Avrupa piyasalarında bin metreküp doğalgazın ortalama fiyatı 120 Dolar seviyesindeyken bu fiyatın Türkiye'de yaklaşık 280 Dolar seviyesinde olduğu söyleniyor. Bu farkı kim, nasıl açıklayacak? Konunun uzmanları Türkiye'nin yurtdışından aldığı doğalgaz maliyetinin fazla olduğunu ve gerçek fiyatların sübvanse edildiğini söylüyor."
BU SORULARA YANIT İSTEDİ
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt verilmesi istendi:
"1- Yurttaşlarımızın yaşadığı ekonomik sorunlar gözetilerek, kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatlarında indirim yapacak mısınız?
2- Emeklisinden memuruna, asgari ücretlisinden işçilerine tüm emekçilerin maaş ve ücretlerine yapılan zamlar ortadayken, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki fahiş artışın nedeni nedir?
3- Elektrik ve doğalgaz faturalarına yansıyan yüksek zamların vatandaşlarımızın yaşamını olumsuz etkilediği dikkate alınarak sosyal devlet ilkesi gereği bakanlık olarak bir tasarrufunuz olacak mı?
4- Yüksek yatların yakıtlarından ve pırlantadan hiç vergi alınmazken elektrik ve doğalgazdan alınan yüksek vergilerle ilgili ne düşünüyorsunuz?
5 - Avrupa piyasalarında bin metreküp doğalgazın ortalama fiyatı 120 Dolar seviyesindeyken bu fiyatın Türkiye'de yaklaşık 280 Dolar seviyesinde olduğu doğru mudur, doğruysa bunun nedeni nedir?
6- Türkiye'nin yurtdışından aldığı doğalgaz maliyetinin fazla olduğu ve gerçek fiyatların sübvanse edildiği iddiası gerçek midir? Neden böyle bir yöntem izleniyor?"
02 Şubat 2020 Pazar 13:37
Son Güncelleme: 02.02.2020 13:41