Her iki bakanlık ile üniversite ve YÖK yönetimini sert bir dille eleştiren Kanko bakanlıklara yönelttiği önergede; “Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu öğrenciler üniversite eğitimine başlamadan önce bu tip hastalıkların belirlenmesi adına sağlık taramasından geçirilmekte midir?
Dünyada en fazla HIV ve HPV virüsünü yaygın olduğu ülkelerin başında Güney Afrika ülkeleri gelmektedir. Bakanlık olarak tüm dünyanın bildiği bu gerçeklikle ilgili önleyici ve denetleyici mekanizmalarınız var mıydı? Varsa bu yaşanan skandal neyin nesi? Yoksa tüm dünyanın bildiği ve Bakanlık olarak sizin ön göremediğiniz bu sağlık skandalının sorumluları kimlerdir?” sorularını sordu.
“Karabük Üniversitesi’nde Afrikalı öğrenciler arasında HIV ve HPV virüslerinin yayıldığına dair iddiaların üstü örtülemez,” diyen Kanko, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Ülke genelinde eğitim gören yabacı öğrencilerle ilgili sayısal verileri sordu.
Kanko, “Türkiye’deki üniversitelerde ve öğrenci değişim programlarından dolayı ülkemizde bulunan yabancı öğrenci sayısı nedir? Son 20 yıl itibariyle ülkemizde bulunan yabancı öğrenci sayısının yıllara göre dağılımı nedir? Ülkemizdeki eğitim kurumlarından en çok hangi ülkenin vatandaşları eğitim hizmeti almaktadır?
Afrika ülkelerinden kaç öğrenci üniversite eğitimi için ülkemizde bulunmaktadır? Kocaeli Üniversitesinde kaç tane Afrikalı öğrenci eğitim almaktadır? Türkiye genelinde hangi üniversitede kaç tane Afrikalı öğrenci bulunmaktadır?” diye sordu.
Kanko, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Eğer iddialar doğruysa Karabük Üniversitesi yönetimi, uluslararası öğrencilerin sağlık kontrolleri konusunda gerekli titizliği göstermemiş ve potansiyel bir sağlık krizine sebebiyet vermiştir. HIV ve HPV gibi ciddi hastalıkların kontrol altına alınması için bakanlıkların belirlediği protokollerin ne kadar uygulandığı meçhuldür. Üniversitenin bu durumu göz ardı etmesi, kabul edilemez bir ihmalkarlıktır.”
Üniversite yönetimine acil düzeltici önlemler alması çağrısında bulunan Kanko, buna ek olarak, “Karabük Üniversitesi’ndeki iddialar sadece bir üniversitenin değil, tüm eğitim ve sağlık sistemimizin sorgulanması gereken bir durumun tezahürüdür. Uluslararası öğrencileri kabul ederken sağlık güvenliği konusunda ihmal edilen her nokta, tüm toplum sağlığı için bir tehdittir,” dedi.
Hem öğrenci sağlığını hem de üniversitenin eğitim kalitesini tehdit eden bu iddiaların, üniversite yönetiminin görev ve sorumluluklarını yerine getirme konusundaki ciddi zaaflarını gözler önüne serdiğini belirten Kanko, eğitim kurumlarında yeterli sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınması için yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.