İtirafçılık Dayatması Meclis gündeminde!

HDP'li Meral Danış Beştaş: Çok sayıda tutuklamaların olduğu bilhassa OHAL Dönemi içerisinde gözaltı sürelerinin de uzamasıyla emniyet birimlerinin yurttaşlara itirafçılık dayatmasında bulundukları bilinmektedir. Adana ve Mersin başta olmak üzere pek çok merkezde bu uygulama yaygınlaşmış olup Adana'da avukatların, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın itirafçı beyanlarıyla tutuklandıkları bilinmektedir. Konu hakkında Adalet Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle sunmuş olduğumuz soru önergesi metni ektedir.

15 Aralık 2017 Cuma 15:27
İtirafçılık Dayatması Meclis gündeminde!

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA


Aşağıdaki sorularımın, Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit GÜL tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 15.12.2017
        
    Son dönemde gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde itirafçılık dayatmasının yaygın bir uygulamaya dönüştüğüne dair çok sayıda şikâyet söz konusu olmuştur. Adana Emniyet birimlerinde aynı suçtan gözaltına alınmış pek çok yurttaş itirafçılık dayatmasına maruz kalmış olup bunun sistematik bir uygulamaya dönüştüğü iddia edilmektedir. Bu uygulamanın bilhassa 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gündeme geldiği de iddialar arasındadır. Emniyet birimlerinin soruşturmaları itirafçı beyanlarına göre yürütmekte olduğu ve OHAL koşullarında gözaltı sürelerinin bu uygulamayı kolaylaştırıldığı ifade edilmektedir. Zira gözaltı mühleti uzadıkça gözaltında bulunanların baskı altına alınması daha mümkün hale gelmektedir. Diğer yandan cezaevinde tutuklu bulunanların da cezaevinden çıkmaları itirafçılık koşuluna bağlanmakta olduğu ve bu konuda emniyet mensuplarının tutuklulara dayatmada bulundukları da dile getirilen hususlardandır. Hâlihazırda Adana ve Mersin’de itirafçı beyanları ile 20 avukatın tutuklu olduğu hakeza Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutukluluğunun da itirafçı beyanlarından kaynaklı olduğu bilinmektedir.

Bu bağlamda;

-Kamuoyuna yansıyan ve çok sayıda şikâyetin söz konusu olduğu itirafçılık dayatmasından haberdar mısınız?
-İtirafçılık uygulamasının kaynağı nedir? Bu konuda Bakanlığınızın bilgisi ne düzeydedir? İçişleri Bakanlığı ile istişare yürüttünüz mü? Emniyet birimlerine bu hususta bir talimat verilmiş midir?
-Hâlihazırda son 2 yıl içerisinde itirafçı beyanı ile yürütülen soruşturma sayısı kaçtır? Bu soruşturmalar neticesinde kaç kişi yargılanmıştır/yargılanmaktadır?
-İtirafçı beyanı ile açılmış davalardan kaçı neticelenmiştir? Kaç kişi beraat etmiş kaç kişi ceza almıştır?
-Hangi olaylar kapsamında itirafçı beyanına ihtiyaç duyuyorsunuz? Siyasi davalarda muhaliflerin tutuklanması için itirafçılık yöntemine mi başvurulmaktadır?
-İtirafçılık dayatılan kişilere hangi vaatlerde bulunulmaktadır? İtirafçı olduğu gerekçesiyle kaç kişi cezasızlık ile ödüllendirilmiştir?
-Soruşturmayı yürüten emniyet birimleri delil toplamak yerine neden yurttaşlara dayatılan itirafçılık yöntemiyle işlem yapmaktadır?
-Yargı makamları delil toplamak yerine neden sadece itirafçı beyanıyla karar vermektedir?
-İtirafçılığın sistematik bir uygulamaya dönüştüğü iddiası doğru mudur?
-Hükümetinizin kumpas olarak nitelendirdiği davalarda kullanılan “gizli tanıklık” kurumu ve itirafçılık yöntemiyle yurttaşların tutuklanması ile hedeflenen nedir? Bu uygulamalarla yapılan yargılamaların hukukla bağdaştığını düşünüyor musunuz? 
-Baskı ve zor kullanarak dayatılan itirafçılık yöntemi ile açılan davalarda maddi hakikate ulaşmadan verilen kararların hukuka ve hukuk devleti ilkesine zarar verdiğini düşünmüyor musunuz?
-OHAL döneminde gözaltı sürelerinin uzatılmasının itirafçılık uygulaması ile bağlantısı var mıdır?
-Gözaltı merkezlerinde yurttaşlara uygulanan işkence iddialarının itirafçılık baskısı ile bağlantısı var mıdır? 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.