Güzelmansur, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye, işyeri yıkılan tüzel kişilerin hak sahipliği hakkının neden olmadığını ve birden fazla işyeri yıkılana neden sadece bir işyeri için hak sahipliği hakkı verildiğini sordu.
BİRDEN FAZLA İŞYERİ YIKILANA SADECE BİR HAK SAHİPLİĞİ HAKKI VERİLİYOR
Güzelmansur hak sahipliği uygulamasındaki haksızlıkları ve eksiklikleri şu sözlerle anlattı: “Depremlerle Hatay adeta yerle bir oldu. Konutların yanı sıra binlerce işyeri yıkıldı. Söz konusu depremlerde hasar gören yapılar için AFAD tarafından hak sahipliği başvuruları alınmaya başladı. Ancak bu noktada çok ciddi sorunlar ve eksiklikler depremzede vatandaşlarımızı, esnaflarımızı ve firmalarımızı mağdur ediyor. Örneğin tüzel kişiliğe sahip olan şirketlerin yıkılan işyerleri için hak sahipliği müracaatları alınmıyor. Tüzel kişiliğe sahip olan şirketlerin hak sahibi olamayacakları bildiriliyor. Birden fazla işyeri yıkılmış olanlarsa sadece bir işyeri için hak sahipliği başvurusunda bulunabiliyor. Deprem illerinin yaralarının bir an önce sarılması ve bu illerde hayatın normale bir an önce döndürülebilmesi için bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekiyor."
Güzelmansur’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği sorular şunlar:
Hatay’da ve diğer deprem illerinde tüzel kişiliğe sahip olan şirketlerin hasar almış işyeri sayısı nedir?
6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinde işyerleri hasar gören, hak sahipliği başvurusunda bulunan ve tüzel kişiliği olduğu için başvurusu reddedilen firma sayısı iller bazında nedir?
Tüzel kişiliğe sahip şirketlere, bahsedilen depremlerde işyerleri hasar gördüğü halde neden hak sahipliği hakkı verilmemektedir? Bu haksız uygulamaya son verilecek midir?
6 ve 20 Şubat depremlerinde birden fazla işyeri yıkılan esnaf, firma veya işverene neden sadece bir işyeri için hak sahipliği hakkı tanınmaktadır? Yıkılan, ağır hasar gören diğer işyerleri ve çalışanları ne olacaktır?