İktidar çocuk istismarlarının önüne geçmekte gerçekten kararlı mı?

CHP İstanbul Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Zeynel Emre komisyonun yarın görüşmeye başlayacağı cinsel istismar tasarısının, istismarların önüne geçmekte yeterli olmayacağını, tasarının bu hali ile suçu değil ancak suçun tekrarını önleyebileceğini ifade etti. Komisyonun iktidar partisi üyelerine seslenen Emre, çocukların korunmasına dönük en doğru ve yerinde adımların atılması için birlikte çalışmanın önemini vurguladı:

18 Nisan 2018 Çarşamba 13:23
İktidar çocuk istismarlarının önüne geçmekte gerçekten kararlı mı?

“İktidar partisi hiç kimsenin karşı çıkmayacağı bu tasarı fikri ile giderek büyüyen bir sorunumuzu çözme iradesi gösteriyorsa, bu iradenin en doğru biçimde, çocuklarımız lehinde gerçekleşmesi için birlikte ve samimiyetle çalışmak zorundayız. Siyasetler üstü, partiler üstü bir konu olarak çocuklar, hiçbir çekişmeye konu edilmemeli ve iktidar partisi konu ile ilgili çözüm önerilerimizi, katkılarımız dikkate almalıdır.”

 

Zeynel Emre, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile de tasarıda bahsedilen Çocuk İzlem Merkezlerine ilişkin bilgi talep etti. Komisyon çalışmalarının verimli ve amacına dönük olarak etkin bir şekilde işleyebilmesi ve tasarının hedeflediği gibi mevcut çocuk izlem merkezlerine yasal güvence kazandırılması için muhalefet olarak her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını belirterek şöyle devam etti:

 

“Çocuk istismarlarının giderek arttığını ve cezasızlık nedeni ile de bir anlamda teşvik edildiğini söylemek artık zor değil ve bu artık herhangi bir parti politikası uğruna görmezden gelebileceğimiz bir şey de değil. Çocuk konusunun iktidarı muhalefeti olamaz. Bu konuda vazgeçilmez bir ilke ile hareket etmeliyiz; devlet çocuğu her şartta korumakla yükümlüdür. Bunun ötesinde bu konunun ne seçimlerle, ne ekonomiyle, ne diplomasiye ilgisi olamaz, bu konu hiçbir pazarlığa açık değildir. Ve bizler yarın Adalet Komisyonu’nda görüşmeye başlayacağımız bu tasarıyı, evrensel insan hakları çerçevesinde ele alıp, çocuğun en yüksek faydasını gözeterek yeniden şekillendirebilmeliyiz. Bu tasarının sağlayacağı fayda, hangi partiye ne tür bir fayda sağlayacak diye düşünmeyeceğiz. Biz yarın bu tasarıyı, fail ya da mağdur fark etmeksizin sadece ve sadece çocuklarımızın gözetilmesine dönük adımlarla ele aldığımız sürece, buna dönük övgülerin tamamının iktidar partisine yapılmasında tek bir sorun bile görmüyoruz. Bana göre çocukların faydasını gözeten adımı kimin attığının hiçbir önemi yoktur. İstismarın önüne geçmek için gösterilecek kararlığın yanındayız. Ancak iktidarın bu kararlılık konusunda samimi olduğunu da açık açık görmeye ihtiyacımız var. Biz komisyon çalışmaları sırasında bu kararlılığı sınayacağız.”

 

İstanbul Milletvekili Emre’nin Sağlık Bakanı Demircan’a yönelttiği sorular ise şöyle:

 

1.     Kurulmalarına karar verildiği tarihten bu yana toplam kaç Çocuk İzlem Merkezi kurulmuştur? Bu merkezler nerelerde ve hangi kurumlar bünyesindedir? 
 

2.     Merkezler arasında bugüne kadar kapatılmış olanlar var mıdır, varsa bunlar hangileridir, kapatılma gerekçeleri nelerdir?
 

3.     Yıllara ve bulundukları bölgelere göre, bugüne dek merkezler kaç başvuru almıştır? Bu çocukların yaş aralığı ve cinsiyet oranı nedir?
 

4.     Bugüne dek toplam kaç çocuk gözlem altında kalmıştır? Bugün bu merkezlerde gözlem altında bulunan kaç çocuk vardır? Bu çocukların yaş aralığı ve cinsiyet oranı nedir?
 

5.     Merkezlerin izlediği çocukların ne kadarı devlet koruması altındadır?

 

6.     Merkezlerin bugüne dek hazırladığı raporlardan hareketle, kaç çocuk hakkında beden ve ruh sağlığının bozulduğu tespiti yapılmıştır? 
 

7.     Merkezlerin birden fazla defa izlemeye aldığı kaç çocuk vardır? 
 

8.     Merkezler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan çocuklara ilişkin başvuruları da kabul etmekte midir? Ediyorsa bu çocukların sayısı nedir? Başvurular kabul edilmiyorsa, reddedilen başvuru sayısı ve gerekçeleri nelerdir? 
 

9.     Mevcut merkezler ve kurulları hakkında bugüne dek herhangi bir şikayet, inceleme, soruşturma söz konusu olmuş mudur, olduysa bu vakalar nelerdir? Merkezlerin, yönetim ve koordinasyon kurulu üyelerinin seçim ve denetim esasları nelerdir?
 

10.  Merkezlerde istihdam edilen toplam çocuk ve ergen psikiyatr sayısı nedir? Çocuk ve ergen psikiyatrı olmadan çalışan merkezler hangileridir?
 

11.  Merkezlerin müdahale ettiği ve adliyeye intikal etmiş vaka oranı nedir?

Anahtar Kelimeler:
Cocuk IstismarıZeynel Emre
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.