Güzelmansur ve 21 CHP Milletvekilinin imzasını taşıyan önergede, akaryakıt istasyonlarının sorunlarının çözülmemesi ve sektörde kapanmaların devam etmesi durumunda, devletin vergi kaybına uğrayacağı, 350 bin kişinin işsiz kalacağı ve bundan 20 milyon insanın olumsuz etkileneceği vurgulandı.
1 YILDA 108 AKARYAKIT İSTASYONU KAPANDI
Önergede, akaryakıt istasyonlarının başta düşük kâr marjı olmak üzere nakliye ücretleri, kredi kartı komisyonları, kayıt dışılık gibi pek çok sorunu olduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verildi: “2022 yılı Eylül ayında 12.568 olan bayi sayısı 2023 yılın Eylül ayıda 12.460’a düşmüştür. Diğer bir deyişle son bir yılda 108 akaryakıt istasyonu kapanmıştır. Akaryakıt istasyonlarının düşük kâr marjı, nakliye ücretleri, kredi kartı komisyonları, artan enflasyon nedeniyle oluşan maliyet girdilerinin yüksekliği, finansman sıkıntısı, sektördeki kayıt dışılık, istihdam yükü gibi sattıkları her litre akaryakıtta zarar etmelerine yol açan ve çözüm bekleyen sorunları ötelendikçe akaryakıt istasyonlarının kapanması da hızlanarak artacaktır.”
BAYİ 10 BİN LİTRE SATIŞ YAPSA DAHİ AYLIK ZARARI 121 BİN LİRA
Akaryakıt istasyonlarının günlük 10 bin litre satış yapsa dahi zarar ettiğini belirten Güzelmansur şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bir akaryakıt istasyonunun 10 bin litre motorin satışından elde ettiği gelir 519.379,20 TL’dir. Buna karşın personel gideri, işletme gideri, haberleşme gideri, elektrik gideri, finansman ve pos gideri, sadakat programı bedeli, elektronik satışlar gideri, nakliye gideri olmak üzere toplam gideri 640.255,50 TL olup, akaryakıt istasyonunun zararı 121 bin liraya civarındadır. Brüt %4,50 olan kâr marjlarının %2.5’ini kredi kartı komisyonu olarak bankalara ödeyen akaryakıt bayileri, geriye kalan %2 brüt kâr marjlarıyla personel, elektrik, haberleşme, işletme, nakliye gibi giderlerini karşılayamamakta ve de zarar etmektedirler. Bu tablo günlük 10 bin litre satış yapsa dahi akaryakıt istasyonlarının faaliyetlerine devam etmesinin imkânsız olduğunu kanıtlamaktadır. Kaldı ki ülkemizde bayi satış ortalaması 3 bin litre civarındadır. Dolayısıyla ülkemizde akaryakıt istasyonlarının 3’te 1’i kapanma tehlikesi ile karşı karşıyadır.