VEKALETEN GÖREV YAPAN YÖNETİCİLER
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pek çok bakanlıkta vekaleten gören yapan yönetici ve yetkili sayısındaki bariz artışa dikkat çekmek amacıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a, bu konuyla ilgili sayısal verilerin açıklanması için soru önergesi yöneltti.
BAKANLIKTAKİ VEKALETEN GÖREV YAPAN YÖNETİCİ SAYISI
Gürer, soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
Bakanlığınızda vekaleten görev yapan yönetici sayısı kaçtır? Görevleri nedir?
Ne kadar süredir vekaleten görev yapmaktadır? Atama ile asıl kadronun verilmesi ne zaman gerçekleşecektir?
2019 ve 2020 yılı vekaleten görev yapan kaç kişinin asıl kadro ataması yapılmıştır? Kaç il, bölge ya da taşrada görevli yetkili vekaleten görevlidir? Vekaleten görevli iken 2019 ve 2020 yılında kaç kişi görevden alınmıştır?
2020 yılında tayin talebinde bulunup yer değişikliği sağlanan kaç bakanlık çalışanı vardır?
Kurumda 2020 yılında hakkında soruşturma açılan, görevden el çektirilen ya da isteği dışında tayin edilen personel var mıdır? Halihazırda norm kadrolara göre boş bulunan personel kadro sayısı kaçtır?
Bakanlığınıza bağlı kamu kurum ve kuruluş varsa bu kamu kurum ve kuruluşlarda vekaleten görev yapan yetkili sayısı kaçtır? Bu kurumlarda kadro açığı var mıdır?”
BAKAN VARANK, RAKAM VEREMEDİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına net yanıt vermekten kaçındı. Bakan Varank, Bakanlıklarındaki atama, yer değişikliği ve benzeri idari inisiyatif ve kararların hepsinin; ilgili yasa ve yönetmelikler dâhilinde, objektif ölçütler çerçevesinde şeffaf bir biçimde gerçekleştirildiğini ileri sürdü.
Görevlerini vekâleten yürüten yöneticilerin asaleten atama işlemlerinin, performansları ve kurumsal gereksinimler gözetilerek, yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde yapıldığını anlatan Bakan Varank, “Benzer şekilde; yer değişiklikleri de Bakanlığımızın hizmet gerekleri ve personel planlaması kapsamında yapılmakta olup isteği dışında tayin edilen personel bulunmamaktadır. 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 11’inci maddesi uyarınca, açıktan veya nakil suretiyle gerçekleştirilecek atama işlemlerinde kullanılmak üzere ilgili yıl için öngörülen kontenjanın tamamı Bakanlığımızın personel ihtiyacının karşılanmasına yönelik kullanılmaktadır” açıklamasında bulundu.
GÜRER: “RAKAMLAR NEDEN AÇIKLANMIYOR”
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda vekâleten görev yapan yönetici ve yetkili sayısının açıklanmasında ne gibi bir sakınca var. Farklı bakanlar bu sayıları vermişti. Demek ki Bakanlık kadrolarında vekâleten görev yapan personelin varlığının kamuoyuna yansıması rahatsızlık yaratmış. Bakan şeffaflıktan söz ediyor ama vekaleten yönetilen makamları açıklamaktan çekiniyor. Sayın Bakan’ın rakam vermemesi, ya bu sayının çok yüksek olduğunu ya da bu konuda bir bilgi sahibi olunmadığını göstermektedir. Bugün çok sayıda Bakanlık ile bu Bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlarda yüzlerce yönetici ve yetkilinin vekaleten görev yaptığının açıklamalara yansıması Bakan Varank’ı kendince önlem almaya ve verileri saklamaya yöneltmiştir ” diye konuştu.
TAŞERON SAYISINI DA VERMEDİ
Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in benzer bir konudaki başka bir yazılı soru önergesine verdiği yanıtta da rakamsal verileri yine açıklamadı.
Gürer, önergesinde, “Bakanlığınızda kadrolu, sözleşmeli, vekâleten, geçici tanımları ile çalıştırılan personel sayısı dağılımlı olarak kaç kişidir?
Bakanlığa bağlı kurum, kuruluş ve bakanlığa bağlı KİT çalışanı kaç kişi, 696 sayılı KHK ile %70 hizmet alım sözleşmesine takılarak (alt yüklenici) taşeron firma çalışanı olarak kalmıştır?
Bakanlığınız ve varsa bağlı KİT işlerinde kaç alt yüklenici (taşeron) firma faaliyet göstermektedir? Kaç çalışan alt yüklenicide İşçi olarak çalışmaktadır?
Üniversite mezunu olup işçi olarak çalışırken statü değişikliği ile memur olabilecek çalışan sayısı kaçtır? Statü değişiklik taleplerinin karşılanması düşünülmekte midir?
2020 yılında Bakanlığın birimleri ile bağlı kuruluşlarda kaç iş kazası meydana gelmiş, kaç kişi yaralanmış, kaç kişi vefat etmiştir? Taşeron firmada çalışıp iş kazası geçiren ve vefat eden sayısı kaçtır?
2021 yılında personel alımı yapılacak mıdır? Bakanlığa bağlı kurum, kuruluş ve KİT engelli kotasına göre boş kadro var mıdır? Alım engelliler için düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.
BAKANLIĞIN PERSONEL SAYISI 3 BİN 740
Önergeyi yanıtlayan Bakan Varank, “Bakanlığımızda, önergede belirtilen tanımlar çerçevesinde hâlihazırda toplam 3740 personel görev yapmaktadır. Diğer taraftan; üniversite mezunu olup işçi olarak çalışanların statü değişikliğine ilişkin taleplerin karşılanması için yasal düzenleme gerekmekte ve bu konu Bakanlığımız görev ve yetki alanı dışında yer almaktadır” dedi.
Bakan Varank, “ Bakanlığımızın hizmet gerekleri ve personel planlaması çerçevesinde 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 11 ’inci maddesi uyarınca; açıktan veya nakil suretiyle gerçekleştirilecek atama işlemlerinde kullanılmak üzere 2021 yılı için öngörülen atama kontenjanı kapsamında personel alımı yapılması planlanmaktadır” açıklamasında bulundu. Diğer soruları ise yanıtsız bıraktı. Gürer, “Sorulara şeffaf biçimde açıklama getirmeyen Bakan Varank'ın mevzuatla konuyu geçiştirmesi yönetim anlayışının ne kadar kapalı bir evreye savrulduğunun da göstergesidir” diye konuştu.