Gürer, “Kamuda kiralık araç şoförleri, hastane bilgi işlem çalışanları, görüntüleme merkezi çalışanları, sosyal tesis çalışanları, Orman Genel Müdürlüğünde, Demiryollarında, Karayollarında, PTT ve diğer kuruluşlarda taşeronda kalanların mağduriyeti devam etmektedir. KİT için genelge çıkarıyorsunuz ama KİT'te taşeronda kalanları kadroya hâlâ almadınız. Bakanlara sorduğumuz sorularda da bunlar doğrulanıyor” dedi..
ENGELLİLERE KOTA”
Gürer konuşmasında engellilerin durumuna da değinerek, “Engelliler için ayrılan kotanın yüzde 3'ten yüzde 6'ya çıkarılmasını düşünüyor musunuz? Kamudaki boş engelli kadroları ne zaman doldurulacak? Engelliler için ne kadar alım planlanıyor, açıklama yapar mısınız?” diye sordu..
“MODERN KÖLELİK SİSTEMİ TYP”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer TYP kapsamında çalışanlara da kadro verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Modern köle olarak çalıştırılan; kıdemsiz, güvencesiz, ihbarsız, iş tanımları dahi olmayan Toplum Yararına Program kapsamındaki işçilere kadro verilmesi düşünülmekte midir?” diye sordu.
“EMEKLİLERİN DURUMU”
Konuşmasında emeklilerin sorunlarına da değinen Gürer, “Emekliler için intibak düzenlemesi sağlanacak mıdır? Emeklilere gıda ve yakacak yardımı verilmesi düşünülmekte midir? Emeklilerin Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyelerinin asgari ücretle eşitlenmesini düşünüyor musunuz? Sağlık hizmetlerinde emeklilerden çeşitli adlarla yapılan kesintiler kaldırılmalıdır. 2008 yılında yaptığınız aylık bağlama oranıyla gasp edilen hakların düzeltilmesi için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?” diye sordu..
“KADINLARDA SGK ÖNCESİ DOĞUM BORÇLANMASI VE ÇIRAK, STAJERLERİN DURUMU”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kadın ve gençlerin sorunlarını da Bakana ileterek, “Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıttan öncesinde, annelerin doğum borçlanmasının sağlanacağı prim ödeme yöntemi getirilip, emekliliğe sayılması için bunlara destek verilecek midir? Çırak ve stajyerlerin işe başladığı gün itibarıyla yaşlılık sigortasına alınmaları sağlanacak mıdır? Üniversiteli işçilerin statü değişikliğinin yapılmasının, işçi olanların memur olmasının yolu açılacak mıdır?” diye sordu..
“GEÇİCİ İŞÇİLERİN SORUNLARI”
Gürer konuşmasında geçici işçilerin durumunun da çözülmesini isteyerek, “Geçici işçiler için Kamuda amir izniyle dokuz ay yirmi dokuz güne çıkarılan düzenleme, millî park, orman, belediye ve il özel idarelerinde beş ay yirmi dokuz gün süreyle çalıştırılan geçici işçiler için, onlar için neden sağlanmamıştır? Esasında bu işçilerin yıllardır çalıştıkları kurumlarda doğrudan kadroya alınmaları sağlanmalıdır” dedi.
“3600 EK GÖSTERGE NE OLDU?”
Tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi gerektiğine de vurgu yapan Gürer, “Kamuda asıl işi yapanların asıl kadroya alınıp eşit ücret verilmesi sağlanmalıdır. Taşerondan kadroya geçenlerin toplu iş sözleşmesinden yararlanmamasıyla oluşan hak kayıpları telafi edilmelidir. Belediye şirketlerine alınan taşeron işçilerin doğrudan belediye kadrolarına alınması sağlanmalıdır.
Bakanlığınızda ek dersli meslek özlük haklarının verilmesi yönünde talepleri neden karşılamıyorsunuz?
Mevsimlik ve kampanyalı işçiler için kıdem tazminatını alabilecekleri bir düzenleme neden getirmiyorsunuz?
İşsizlik Fonu'na para kesildiği hâlde geçici olan yirmi dokuz gün çalıştırılıp işten çıkarılanlara neden İşsizlik Fonu'ndan ödeme yapılmamaktadır?” şeklinde konuştu.
“ÇOCUK İŞÇİLİK”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışma yaşamı sorunlarını anlattığı konuşmasında çocuk işçiliğe de değindi. Gürer, “Çocuk işçilik yaşının 10'lara kadar düşmesi sizi rahatsız etmiyor mu? Küçük bedenlere ağır yük bindirilmesi neden engellenmiyor?
Kayıt dışı ve kaçak yabancıların takibi neden sağlanmıyor?” diye sordu..
“İŞ CİNAYETLERİ”
Çalışma yaşamındaki farklı kesimlerin sorunlarını Bakana tek tek anlatan Gürer, “Ülkemizin iş cinayetlerinde Avrupa 1'incisi olmasından rahatsızlık duymuyor musunuz? Neden gerekli önlemleri almıyor ya da alınan önlemleri erteliyorsunuz? İşçilerin sendika seçme özgürlükleri ve örgütlenme özgürlüklerinin sağlanması için neden daha iyi şartlar oluşturmuyorsunuz? Asgari ücretin vergi dışı kalması için bir çalışma düşünüyor musunuz? Yardımcı hizmetler sınıfındaki kamu görevlilerinin genel idare hizmetler sınıfında istihdamları düşünülmekte midir? Meslek hastalıkları giderek yaygınlaşmakta ve çeşitlenmektedir. Bunlarla ilgili tanım düzenlemesi sağlanacak mıdır? Kamu iktisadi teşekkülleri ve özel bütçeli kamu kuruluşlarının ve kanunla kurulmuş birlik, kooperatif çalışanlarının sürekli işçi kadrolarına geçişi ne zaman sağlanacaktır? İş yerlerinde mobbingler artmakta, fazla çalışma süreleri aşılmakta, çalışanlar haksız bir şekilde hukuksuz olarak işten çıkarılmaktadır. Bu konuda Bakanlığınızın çalışmaları yetersizdir. İşsizlikte rekor üstüne rekor kırılmakta. 2 milyon üniversite mezunu genç işsizdir. Emeklilerin sefalet içinde yaşadığı, işsizliğin geniş tanımının 8 milyona ulaştığı, taşeronların kadro alamadığı, göçmen ve kayıt dışı çalışma yaşamının dengelerinin yok olduğu süreçte, Bakanlık olarak sorunları çözmekten çok sorunları izliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Bakan Selçuk Gürer’in yöneltmiş olduğu sorulara daha sonra yazılı olarak yanıt verecek..