Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Kadınlara sunulan sağlık hizmetleri iyileştirilip, farkındalık çalışmaları aracılığıyla sağlık bilincinin yükseltilmesi sağlanacağı açıklanmıştı. Bu bağlamda veriler örnek verilerek yapılan çalışmalar nelerdir?
Ülke genelinde kanser tarama programına uygun hedef gruptaki kadınların programa katılımlarının artırılması için farkındalık çalışmalarından yararlanan kadın sayısı kaçtır? Bu programın illere göre dağılımı nedir?
Kadınlarda sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi amacıyla farkındalık çalışmaları yapılmış mıdır?”
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Koca, kadınlara yönelik sunulan sağlık hizmetlerinin yanı sıra, özel gün ve haftalar kapsamında yapılan farkındalık çalışmalarını anlattı.
Ankara ve 81 ilde Tip-2 Diyabet farkındalık çalışması yürütüldüğünü, bu kapsamda vatandaşlara gebelik diyabeti, şeker hastalığının takibinde kullanılan hemoglobin Alc testi ve diyabetik ayak ile ilgili bilgiler verildiğini bildirdi.
“Bebeğim Yolda Ben Hazırım” adlı kitapçık hazırlandığını anlatan Bakan Koca, Kitapçığın, 40 haftalık sağlıklı gebelik sürecinde anne adaylarını doğum öncesi bilinçlendirmek ve doğru yönlendirmek için dağıtıldığını ifade etti
4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinlikleri kapsamında, kansere karşı toplumu bilinçlendirmek ve kanserde erken teşhisin önemine vurgu yapmak için Ankara metrosunda etkinlik düzenlendiğini belirten Bakan Koca, Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlar ile toplamda 235 bin 321 kişiye erişim sağlandığını açıkladı.
1-7 Nisan Kanser haftası kapmasında kanserden korunma yolları ve kanserde erken teşhisin önemi hakkında bireylerde farkındalık bilincinin oluşturulması amacıyla Ankara’da açık hava etkinliği gerçekleştirildiğini, etkinlik kapsamında kanser tarama aracı ile vatandaşlara kanserde erken teşhisin önemi hakkında bilgi verildiğini belirten Bakan Koca, Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlar ile toplamda 1 milyon 070 bin 529 kişiye erişim sağlandığını vurguladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” kapsamında, 81 İl Sağlık Müdürlüğü ile eş zamanlı bir şekilde “Ramazan Fırsat Sigarayı At” sloganıyla farkındalık etkinliği gerçekleştirildiğini, Dünya emzirme haftası kapsamında annelere yönelik 2 adet sosyal medya görseli hazırlanarak yayınlandığını, Dünya Menopoz günü kapsamında 2 adet sosyal medya görseli hazırlanarak sosyal medya hesaplarından paylaşıldığını belirtti.
“KADINLARA DAHA ÇOK FARKINDALİK EĞİTİMİ VERİLMELİ”
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kadınların özellikle kadın hastalıklarının neden olduğu kanser türleri konusunda erken teşhisin önemine dikkat çekilmesi gerektiğini belirterek, “Kansere yakalanan ve kanserde tedavi sürecinin zorlaştıracak evrelere ulaşan kadınların önemli bir kısmının, kanser belirtilerini gördükleri ilk anda doktora başvurmadıklarını ve bu nedenle sıkıntılı bir tedavi sürecine girdikleri bilinen bir gerçektir. Bu konuda kadınların bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilmelidir. Kadınların toplumsal sorunlarda daha çok fedakarlık üstlenmesi onların sağlık sorunlarını tetiklemektedir. Kadın toplumun en önemli varlığı olduğu dikkate alındığında bireysel sağlığı özel değer taşımaktadır. Sağlık açısından bilgi ve bilinçlenme çok sorunu oluşum evresinde saptanıp sağlığa ermesi sağlanabilir ” dedi.