Gürer'den çiftçilere nefes aldıracak önerge

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllardaki doğal afetler dikkate alınarak, çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin silinip 5 yıl süreyle yapılandırılması ve çiftçilerin sorunlarının incelenmesi talebiyle Meclis Araştırma Önergesi verdi.

24 Şubat 2020 Pazartesi 10:40
Gürer'den çiftçilere nefes aldıracak önerge

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, çiftçilerin tarımsal kredi borçlarındaki artışa dikkat çekti. Tarım kesiminin afetlerin de etkisiyle sıkıntılı dönemler yaşadığına vurgu yapan Gürer, çok sayıda çiftçinin kredi borcunu başka bankalarda kredi çekerek kapatma zorunda daldığını anlattı.

Bu yıl yaşanan afetler nedeniyle çiftçi borçlarının önemsenin zora girdiğini kaydeden CHP Milletvekili Gürer, çiftçilerin sorunlarının incelenmesi, araştırılması ve çözüm üretilmesi gerektiği belirtti.

ÇİFTÇİLER BORCU, BORÇLA KAPATMAYA ÇALIŞIYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun çiftçi kredileri verilerinden örnekler veren Gürer, 2019 Eylül ayı itibarıyla, son bir yılda tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan nakdi kredi miktarının yüzde 3,3 artışla 101,2 milyar liradan 104,6 milyar liraya yükselmiş olduğunu ifade etti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye kullandırdığı kredi miktarı da yüzde 5,6 artışla 8,1 milyar liradan 8,5 milyar liraya çıktı. Finansman sıkıntısı çeken çiftçimizin faiz yükünü bir nebze hafifletmiş olsa da borçların çevrilmesinde zorluk sürmektedir. Çünkü çiftçimiz, 2018 ve 2019 yıllarında özel bankalardan yüzde 40’lara, Tarım Kredi Kooperatiflerinden yüzde 32,5’lere, Ziraat Bankası’ndan yüzde 16’lara ulaşan yüksek faiz oranlan ile kredi kullanmış, yüksek faiz oranlan ile borcunu ertelemiş veya yapılandırmıştır” dedi.

Ziraat Bankası’nın 2019 yılında kredi talebinde bulunan çiftçilere kullandırdığı kredinin tamamım nakit olarak ödemediğini, İlçeden ilçeye oranların değişmekle birlikte genel olarak kredinin bir kısmını nakit, bir kısmım ise çiftçiye girdi alımı için vermiş olduğu çiftçi kartına yüklenmekte olduğunu belirten Gürer, “Bununla ilgili çiftçilerimizin şikâyetleri vardır. Çiftçimiz kredisini nakit olarak almak istemektedir. Bunun dışında bankalar, çiftçiye, hayat sigortası, tarım sigortası, ipotek gibi ilave masraflar da yaptırmaktadırlar. Ayrıca, bankaların talep ettiği ağır teminatları (memur kefil, şehir merkezinde konut) sağlayamayan çok sayıda çiftçimiz de kredi kullanamamıştır” şeklinde konuştu.

Gürer, 22 Şubat 2019’da çıkarılan 7166 sayılı kanunla getirilen 10 puanını çiftçi, 5 puanını Hazine’nin karşıladığı yüzde 15 faizle 5 yıl vadeli yapılandırma uygulamasının da çiftçilere daha önce yapılandırma yapıldığı için kanuni takibe girmeyen borçlarını kapsamamış olduğunu, faiz yüksekliği nedeniyle de çiftçimizden beklenen ilgiyi göremediğini vurguladı.

Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Çiftçimiz, doğal afetler nedeniyle yüzde 3 faizle ertelenmiş borcunu da yüzde 10 faizle yapılandırmak istememiştir.

Son yıllarda afetlerin de etkisiyle çiftçi kredi borcunu, başka banka kredisiyle kapatmak zorunda kalmaktadır. Bu yıl da yaşanan afetler nedeniyle borçların ödenmesi mümkün görünmemektedir.

Yıllardır biriken borçların bir hasat sezonunda ödenebilmesi de mümkün değildir. Nitekim çok sayıda çiftçi, borcunu vadesinde ödeyememiştir. Çiftçilere, alacaklı kurumlar uyarı yazıları göndermektedir. Bazı tarımsal kredilerde icralar da başlamıştır. Kefiller ile asıl borçlular arasında borcun ödenememesi nedeniyle çıkan sorunlar da her geçen gün artmaktadır.

Çiftçilerin tüm bankalara olan borçları, çiftçi kayıt sistemi kaydı olsun olmasın, faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılmalıdır. 2019 yılı içinde yaşanan afetler nedeniyle kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini sağlayacak düzenlemeli ihtiyaçtır. Genel olarak sorunların yerinde tespiti ile çözümü için meclis yapılmalıdır

Son Güncelleme: 24.02.2020 11:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.