Gürer: “Çiftçi, Arttırılan Faizle Borcunu Ödeyemez”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de görüşülüp yasalaşan torba kanun kapsamında düzenlenen Tarım Kredi borç yapılandırılmasının sorunu çözmediği gibi faizci bir yaklaşım olduğunu söyledi.

16 Nisan 2021 Cuma 13:24
Gürer: “Çiftçi, Arttırılan Faizle Borcunu Ödeyemez”

Gürer, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin oluşumu 1935 yılında gerçekleştiriliyor. Mustafa Kemal Atatürk de Silifke'deki kooperatifin 1 no.lu üyesi oluyor. Amaçlanan ne? Çiftçi için tohum, gübre, ilaç gibi desteklerin sağlanması, kredi temini ve çiftçinin kalkınmasına destek olmak. 
Bugüne kadar Tarım Kredi Kooperatifinin 5 kez kanununu değişiyor. Son olarak 2005 yılında değişen kanunuyla Tarım Kredi Kooperatiflerinin yapısı kısmî özerkleştiriliyor. Ama öyle bir özerkleştirme ki genel müdür olarak Adalet ve Kalkınma Partisinin milletvekili atanıyor yani Kooperatifi çiftçiler tarafından yönetilmesine izin verilmiyor. Buna rağmen borçlara geldiğindeyse yapılandırma, kanun maddesiyle düzenlenecek biçimde buraya getiriliyor. Adı "yapılandırma" konuyor ama ortada bir yapılandırma yok, çünkü 5 olan faiz 12'ye, 11 olan faiz 18'e çıkarılarak borç ötelemesi yapılıyor. Yani çiftçiye burada verilen bir destek yok. Çiftçilerin bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının uzak ara ötelenmesi yönünde bir karar ne yazık ki önümüze gelmedi. Bireysel olarak benim verdiğim kanun teklifi dışında diğer milletvekili arkadaşlarımızın da kanun teklifi var, "2026 yılına kadar çiftçilerin kredi borçları ötelenmeli, faizleri silinmeli." diyorsunuz. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi her noktada "Faize karşıyım." derken burada çiftçiden yine faiz almanın peşinde. Bir yandan çiftçinin boğazına sarılıp "Elindeki parayı yapılandırırım ama daha fazlasını senden geri alırım." diyor. Çiftçi üretemiyor, kazanamıyor, bu nedenle borcunu ödeyemiyor“ diye konuştu.

KREDİ ŞARTLARI AĞIR

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kredi için şartlar ağır, kredi alırken aldığı paranın tutarına göre kefil getiriyorsunuz, iki, üç, dört kefille bu parayı alıyor; daha sonra ödeyemediği zaman kefillerle de arası çiftçinin  bozuluyor, ondan sonra tarımdan uzaklaşıyor, toprağını ekemez hâle geliyor. Pandemi sürecinde çiftçinin, besicinin borcu arttı, katlandı, sorun oluştu. Buna bir çözüm üretmemiz lazım ama bunu faize indirerek, çiftçinin borcunu öteledim anlamında aynı paranın daha fazlasını çiftçiden talep ederek olmaz. Çünkü çiftçi bu parayı ödeyemeyecek, ödeyemeyeceği yerde bu yapılandırmanın anlamı "İcraları geriye atıyorum." demektir. Yani süre sonunda çiftçi icralık olacak, traktörü, ineği, tarlası haczedilecek. Yapılandırma bunun neresinde var? Bu çiftçinin dişinin kovuğuna bile gidecek bir düzenleme değil eğer çiftçimize gerçek anlamda destek sağlayacaksak bu yapılandırmayı -söylediğimiz gibi- en az beş yıl ötesine yayarak yapmalıyız“ dedi.

TARIM KREDİ TİCARİ İŞLETME 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Ziraat Bankasını  tarım kredi kooperatifi ticari işletme sayıyor, çiftçi kuruluşu saymıyor. Çiftçi kuruluşu saymadığı için daha yüksek faiz oranı uyguluyor. Tarım Kredi Kooperatifi de zarar etmeyeyim diye çiftçilere uygulanan faizin dışında kaynak kullanım bedeli adı altında çiftçiye ek bir faiz daha uyguluyor. Eğer bu yapılandırma sonunda faiz tanımının dışında bir de çiftçiden kaynak kullanım bedeli alınırsa bu faizler yüzde 30'ları bulur ki hiçbir çiftçinin bunu karşılama şansı olmaz. Bu anlamda, yapılacak düzenlemelerde çiftçiyi gerçek anlamda destekleyecek işlere yönelmek lazım” diye konuştu. 

DOĞRU İŞLERİ DESTEK 

Gürer, “İşçisi, çiftçisi, esnafı, emeklisi, engellisi, işsizi pandemi döneminde yaşadığı sorunlardan dolayı iktidardan beklediği desteği  göremedi. Burada yapılması gereken her kesimin, özellikle dar gelirlilerin sorunlarına sahip çıkıp bunların refah düzeyini artırmak. Bu ülke hepimizin, bugün siz iktidarsınız yarın biz iktidarız. Bu ülkede yaşayan insanlara sağlanacak refah payından alacakları artıştan biz memnun oluruz. Bu anlamda, doğru işler yapıldığı zaman onu desteklemek bizim asli görevimiz. Biz her şeye muhalefet etmiyoruz. Ama alanlara gittiğimiz zaman esnafı dinliyoruz, çiftçiyi dinliyoruz, emekliyi dinliyoruz, dar gelirliyi dinliyoruz, işsizi dinliyoruz, atanamayanı dinliyoruz ve onların biriken sorunlarını, bize yansıttıklarını sizlerle paylaşıyoruz.” diye konuştu 

Son Güncelleme: 16.04.2021 15:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.