Gamze Akkuş İlgezdi: ''Halkımız artık huzurevine yatmak için bile sıra bekliyor”

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “Son 5 yılda, 65 yaş üstü nüfus yüzde 22,6 arttı. Nüfusumuz hızla yaşlanırken yaşlılarımızın hayatlarını kimseye muhtaç olmadan idame ettirebilecekleri huzurevlerinin sayıları çok yetersiz. Hangi ilde olursa olsun huzurevi bekleyen büyük sayımız çok yüksek. Üniversiteye girmek için, işe yerleşmek için sıra bekleyen halkımız artık huzurevine yatmak için bile sıra bekliyor” dedi.

14 Aralık 2023 Perşembe 12:36
Gamze Akkuş İlgezdi: ''Halkımız artık huzurevine yatmak için bile sıra bekliyor”

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’deki huzurevlerindeki yetersizliği TBMM gündemine taşıyarak konuyla ilgili araştırma önergesi verdi. İlgezdi’nin önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"ÜNİVERSİTEYE, İŞE YERLEŞMEK İÇİN SIRA BEKLEYEN HALKIMIZ ARTIK HUZUREVİNE YATMAK İÇİN BİLE SIRA BEKLİYOR”

“Son 5 yılda, 65 yaş üstü nüfus yüzde 22,6 arttı. Nüfusumuz hızla yaşlanırken yaşlılarımızın hayatlarını kimseye muhtaç olmadan idame ettirebilecekleri huzurevlerinin sayıları çok yetersiz. Hangi ilde olursa olsun huzurevi bekleyen büyük sayımız çok yüksek. Üniversiteye girmek için, işe yerleşmek için sıra bekleyen halkımız artık huzurevine yatmak için bile sıra bekliyor. Ekonomik kaygılar, kentleşme ve diğer etmenler yüzünden doğum hızı ülkemizde ciddi şekilde azalıyor. TÜİK’e göre 2017 yılında 65 yaş ve üzerindeki nüfus 6 milyon 895 bin 385 kişiyken son beş yılda yüzde 22,6 artarak 2022 yılında, 8 milyon 451 bin 669 kişiye ulaşmıştı. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2017 yılında yüzde 8 buçukken 2022 yılında yüzde 9,9'a yükseldi. Yapılan projeksiyonlara göre, 2023 yılında yaşlı nüfus oranının ülkemizde yüzde 10’u aşacağı, 2050 yılındaysa yüzde 21 oranına ulaşacağı öngörülüyor.

"BÜTÜN ÜLKEDE 8 BUÇUK MİLYONLUK 65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN 40 BİN YATAK”

Yaşlı bakım hizmetlerinde önemli bir yeri bulunan huzurevlerinin sayısı, kapasite ve yurt sathına dağılım bakımından yetersizliği ciddi bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde sunum yapan Sayın Bakan, ülkemizde 40 yaşlı yaşam evi; bakanlığa bağlı 169 huzurevi; belediyeler, dernekler, vakıflar, azınlıklar ve özel kuruluşlara ait 266 huzurevi bulunduğunu açıkladı. Bakım sistemine bakacak olursak Sayın Bakanın sunumunda, şu anda Bakanlığa bağlı olan ve ağırlıklı büyükşehirlerde olan 169 huzurevinde yaklaşık 18 bin yatak kapasitesi mevcut. Son dönemde özellikle özel sektörde hızla artan 266 adet huzurevi bulunmakta ve yine devlettekine yakın -devlette 18 bin yatak- özel sektörde de 18 bin yatak kapasitesi... Zaten çarpıklık burada başlıyor. Bir de diğer grup olarak belirttiğimiz Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) ve belediyelere bağlı yaklaşık 3 bin yatak kapasiteli yaşlı bakım merkezi mevcut. Total olarak bütün ülkede 8 buçuk milyonluk 65 yaş üstü için 40 bin yatak...

"DEVLETİMİZ, HUZUREVLERİ MALİYETLİ OLDUĞUNDAN EVDE BAKIM UYGULAMASINI YAYGINLAŞTIRMAYI TERCİH EDİYOR”

1 milyon 632 bin tek başına yaşayan yaşlımız var ve bunun 700 bini 85 üstünde. Bunlara gerçek anlamda yaşlı bakım gerekiyor ve biz bu 700 bin kişi için sadece 40 bin yatakla hizmet veriyoruz. Devletimiz, huzurevlerinin maliyetli olduğundan hareketle daha az maliyetli olan yaşlıların evde bakımına mali destek sağlanması uygulamasını yaygınlaştırmayı tercih ediyor. Yerinde bakım uygulaması da önemli bir uygulama ancak bu uygulamanın yaygınlaşması huzurevlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırmıyor. Gittikçe yaşlanan nüfusumuz için ortaya çıkan ve çıkacak olan huzurevi ihtiyacının şimdiden dikkate alınmak zorunluluğu var.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.