CHP’li Bülbül, hasta garantisi verilen şehir hastaneleri, geçiş garantisi verilen otoyolla ve köprüler için hükümetin şirketlere yaptığı ödemelerin mücbir sebep nedeniyle fesih edilip edilemeyeceğini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
COVİD-19 pandemisi nedeniyle ülkede ekonomik sıkıntıların baş gösterdiğini, kimi işçiler ücretsiz izne çıkarıldığını kimilerinin iş sözleşmeleri fesih edildiğini belirten Bülbül, “Hükümetin vatandaşlara verdiği ekonomik destek de ne yazık ki açlık ve yoksulluk sınırının çok altındadır. Vatandaşların ev ekonomisi çökmüş, vatandaş kira, fatura gibi ödemelerini yapamaz, zorunlu gıda ve hijyen malzemelerini alamaz duruma gelmiştir. ‘Evde kal’ kampanyaları yapılırken İŞKUR önünde sıralar oluşmuştur” dedi.
“Diğer taraftan hasta garantisi verilen şehir hastaneleri, geçiş garantisi verilen otoyolla ve köprüler için hükümetin şirketlere yaptığı ödemeler ise devam etmektedir” hatırlatmasını yapan Bülbül, “Bir yandan sosyal devlet gereği vatandaşlarına her türlü desteği vermekle yükümlü olan hükümet yine vatandaştan para talep etmekte, diğer taraftan kendi çıkar ve kazancı doğrultusunda sözleşme imzaladığı şirketlere yine vatandaştan topladığı vergilerle ödeme yapmaktadır” dedi.
Ödenen milyarlarca liranın vatandaşın bu dönemi atlatması için kullanılması gerektiğini, söyleyen bülbül Oktay’a şu soruları yöneltti:
Yap-İşlet-Devret ile yapılan Avrasya Tüneli’nın sözleşmesinde mücbir sebep nedeniyle garanti verilen ödemelerle ilgili devlet yükümlülüklerinin kalkabileceği belirtildiğine göre bu konuda bir çalışmanız olacak mıdır? Sözleşmenin iptali söz konusu mudur?
İllere yapılan şehir hastaneleri, İstanbul Havalimanı, İstanbul ve İzmir otoyolları, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüleri gibi devlet garantili sözleşmelerin şeffaf devlet gereği içerikleri nelerdir? Sözleşmeler neden kamuoyu ile paylaşılmamaktadır?
Sözleşmelerde mücbir sebep halinde “garanti” yükümlülüklerinin kaldırabileceği hükmü var mıdır? Var ise devlet garantisi yükümlülüğünün kaldırılması için işlem yapılacak mıdır?
Devletin salgına karşı aldığı önlemler çerçevesinde vatandaşlara evde kalması çağrısı yapılmakta, uçuşlar ertelenmekte, iş yerleri kapanmaktadır. Bu nedenle geçiş garantilerinin devam etmesi durumunda devletin zararı ne kadar olacaktır?
Önlemler çerçevesinde durdurulacak geçiş ve yolcu garantilerinden devletin kasasında kalacak parayı başta sağlık çalışanlarının temel sağlık malzemelerine erişimine ve vatandaşlarımızın ekonomik zorluklar yaşayacağı bu dönemde ülkemizin ihtiyaçları için kullanmayı düşünüyor musunuz?