Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada Meclis’te kabul edilen yeni bütçeyi iktidarın keyfi yasa tasarılarıyla kullanacağını savunan CHP İzmir Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Musa Çam, dikkat çeken cümlelerle bütçeden pay ayrılan konulara ve yasal düzenlemelere değindi. Damga Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile 15 Temmuz’dan ders çıkarılmadığını, yeni torba kanunla birtakım cemaatleri ve kurumları koruyan, kollayan düzenlemelerin yapılmasında gördüklerini ifade etti.
Düzenlemeyle Hazine ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazların TÜRGEV, çocuklara tecavüz edilen ENSAR gibi vakıflara, kırk dokuz yıllığına bedelsiz olarak verilmesine olanak sağlandığını belirten Çam, “Ayrıca, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin de -yani kıyılar, göller, denizler, dağlar, ormanlar gibi- aynı şekilde bedelsiz olarak bu vakıflara verilmesine izin veriliyor. Sadece bununla da yetinilmiyor, daha önce bu vakıflara bedelli olarak verilen Hazine ve kamuya ait taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerden de herhangi bir bedel alınmaması öngörülüyor. Bunlar çok ciddi ve birtakım insanlara, adrese teslim düzenlemelerdir. Buradan devletin, kazanması gereken, alması gereken birtakım vergilerden ve KDV’den kendisini dışında tuttuğunu ve ciddi vergi kayıpları olacağını düşünüyorum. Devletin asli görevlerinden olan eğitim ve sağlık alanını özel olarak tamamen piyasaya bırakması ve birtakım sivil toplum örgütlerine, birtakım cemaatlere, derneklere bırakılması kabul edilebilir bir iş değildir” diye açıklama yaptı.
DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE ÖNEMLİ MUAFİYETLER
Yasa tasarısında dikkat çeken bir diğer konunun ise deniz taşımacılığı sektörüne yönelik önemli vergi avantajları getirilmesi olduğunu dile getiren Çam şu açıklamayı yaptı: “Mesela, yük taşımacılığına olduğu gibi yolcu taşımacılığına vergi ve harç istisnası getiriliyor. Neden? Gemi ve diğer deniz ve iç su araçlarının gemi bağlama kütüğü ruhsat vizelerinden alınan harçlar kaldırılıyor. Bununla bütçeden biz ne kadar muafiyet getiriyoruz, gelirimizden ne kadar vazgeçiyoruz? Yine, Gümrük Kanunu uyarınca el konularak kamu mülkiyetine geçirilen gemi ve uçaklar, ilk alındıkları dönemdeki ÖTV'lerinin yüzde 25'i karşılığında sahiplerine geri veriliyor. Neden böyle bir şeye başvuruyoruz? Gemi ve yat kiralama ve zaman charter sözleşmelerine vergi, harç muafiyeti getiriliyor. Yine, yurt dışında bulunan ve yabancı bayrak çekmiş yolcu gemileri ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türkiye'deki gerçek ve tüzel kişilere bedelsiz olarak verilmesi, veraset ve intikal vergisinden, bunların ithaliyle ilgili, kayıt ve tesciline ilişkin iş ve işlemler, gümrük vergisi dâhil her türlü vergi, resim, harç ve fon paylarından muaf tutuluyor. Kimlerin yurt dışında gemileri var da bu düzenlemeler yapılıyor? Deniz taşımacılığına bu kadar önemli muafiyet getirilmesi ister istemez insanın aklına başka şeyler getiriyor. Diyorum ki: Cumhurbaşkanının çocukları bu işleri yapıyor, Başbakanın çocukları bu işleri yapıyor. Adrese teslim bir düzenleme mi yapılıyor? Neden bu özel muafiyet durumları?” Çam, Meclis’te CHP olarak bu düzenlemelere karşı tüm mücadelelerini yaptıklarını ve yapmayı sürdüreceklerini dile getirdi.