CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu kanun teklifinde engellilerin birçok sorunla mücadele etmek zorunda kaldığını ve ayrımcılıkla mücadele ettiklerini ifade etti. Yüceer, “Engellilerimiz adeta çalışma hayatının dışında tutulmakta, iş
verilmemekte, çalışma hakkından yararlanamamaktadırlar.” dedi.
Yüceer kanun teklifinin gerekçesinde engellilerimizin kimseye muhtaç olmadan, onurlu ve bağımsız şekilde yaşamasının en rasyonel yolunun iş yaşamına girmelerinin sağlanması olduğunu vurguladı. Anayasamızda sosyal devlet vurgusu olduğunu hatırlatan Yüceer, engellilerimizin aktif şekilde çalışma yaşamına katılımının sağlanmasının gerektiğini söyledi.
ENGELLİLER DÜZENLİ İŞ VE GELİRE KAVUŞTURULMALIDIR
Teklifinde engelli bireylerin sosyal hayatta dışlandığını ifade eden Yüceer, çalışma hayatına katılmalarının engelli bireylerin toplumla bütünleşmelerini sağlayacağını belirtti. Düzenli bir gelir ve işin öneminin altını çizen Yüceer, “Bireylerin fiziksel ve sosyal yönden varlığını sürdürebilmesi çoğu zaman yeterli gelir elde edebileceği bir işe sahip olmasına bağlıdır. Dolayısıyla bir iş bulup çalışmak, engelli bireyler açısından da sürekli ve düzenli bir gelire sahip olabilmenin ön koşuludur.” dedi.
Engelli bireylerin çalışma hayatına daha aktif katılabilmeleri için İş Kanununda değişiklik yapılmasını isteyen Yüceer, mevcut engelli kotalarının yetersiz olduğunu belirtti. Yüceer, “Kamuda ve özel sektörde İş Kanunu ile uygulanan asgari engelli personel çalıştırma oranının artırılmasıyla Anayasamızda yazılı olan pozitif ayrımcılığın daha kuvvetle vurgulanmış olacağı ve bu uygulamanın engelli istihdamını teşvik edeceği değerlendirilmektedir.” dedi.
KOTA ORANLARI YÜKSELTİLMELİDİR
CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, gerek kamuda gerek özel sektörde mevcut engelli istihdamının yetersiz olduğunu belirterek engelli istihdamının artırılmasını teklif etti. Kanun teklifinde Yüceer, “4857 sayılı Kanunun 30’uncu maddesi değiştirilerek, elli veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinde yüzde üç olan engelli çalıştırma yükümlülüğü yüzde beşe, kamu işyerlerinde yüzde dört olan engelli çalıştırma yükümlülüğünün yüzde altıy yükseltilerek engellilerimizin istihdamının artırılması amaçlanmıştır.” dedi.