Bakanlık Veli-Der’in iddiaları karşısında suskun.
Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz’ın, bu sorunun her yıl gündeme geldiğini ancak çözümü için adım atılmadığını ifade ettiğini, Yılmaz’ın; “Kimi okullarda 5-10 bin, kimi okullarda 50-100 bin lira bağış isteniyor. Duyumlarımıza göre Ataşehir’de okul kayıtları 100 - 120 bin liraya kadar çıkmış durumda” dediğini kaydeden Uzun: ”Veli-Der’in açıklamaları ve sözü geçen tutarlar velilerin kaldırabileceği yük değil. Ağır ekonomik koşullar altında ezilen velilerin tek isteği vergilerinin karşılığını almak. Çocuklarının iyi eğitim almasını istemenin bedeli velilere ödetilemez. Bakanlık bu iddiaları araştırmalı ve bir an önce bu soruna çözüm bulmalıdır.” İfadelerini kullandı.
Ders kitapları bedava; temizlik, güvenlik, kırtasiye malzemesi velinin cebinden!
Okul idarecilerinin devletten yeterli ödenek alamadıkları iddialarına da değinen Uzun; “Ders kitaplarını ücretsiz veriyoruz diye meydanlarda bağıranlar, görülen o ki bunun dışında kalan tüm masrafları velilerden çıkarmanın peşinde. Okul idarecilerinin ve öğretmenlerin de zor durumda kaldığı açık. Bakanlık; idareciler, öğretmenler ve velileri karşı karşıya getirerek sorumluluktan kaçıyor. Anlaşılan o ki; Hali hazırda öğretmenlerin sorunlarını ve Milli Eğitim’de yaşanan sorunları çözemeyen iktidar şimdi de velilere sorun çıkarıyor. Milli Eğitim kaderine terk edilmiş durumda. Yaşanan bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması Bakanlığın anayasal ödevidir. Okulların açılmasına sayılı günler kala ne idareciler ne öğretmenler ne de veli ve öğrenciler mağdur edilmemelidir.” Dedi.
Hayat pahalılığı nedeniyle öğrenciler yetersiz besleniyor okullarda ücretsiz öğlen yemeği şart!
Hayat pahalılığı nedeniyle öğrencilerin yetersiz beslendiğini dile getiren Uzun: “Milyonlarca insan açlık sınırının altında ücret alıyor. Çocuklar artık yetersiz beslenmenin yol açtığı hastalıkların pençesinde. Aileler beslenme çantasını ya dolduramıyor ya hiçbir şey koyamıyor. Bu konuda ivedi olarak çalışma yapılmalı ve önümüzdeki eğitim öğretim döneminde çocuklarımıza ücretsiz bir öğün yemek verilmelidir.” Dedi.
CHP’li Uzun’un Bakan Tekin’e yönelttiği sorular şöyle;
Bakanlığınızca, devlet okullarında velilerden bağış toplanmasına dair okul yönetimlerine gönderilmiş bir genelge var mıdır?
Bazı basın organlarında velilerden kayıt sırasında 10 ila 120 Bin TL arasında bağış istendiği ve alındığı iddialarına dair başlatılmış adli ve idari bir soruşturma bulunmakta mıdır?
Okul idarecilerinin istenen bu bağışın devletin ödeneklerindeki yetersizlik nedeniyle temizlik personeli, güvenlik, kırtasiye malzemelerinin temini için kullanıldıkları iddiası doğru mudur? Bunun önüne geçmek adına okullarımıza gönderilecek ödeneklerde bir artışa gitmeyi düşünüyor musunuz?
Devlet okullarında ortaya çıkan nitelik farkı sonrasında çaresiz kalan ve evladının iyi eğitim alması için şartlarını zorlayan ailelerin ve öğrencilerimizin daha fazla mağdur edilmemesi için eğitim ve öğretimde nitelik farkını ortadan kaldıracak, herkesin eşit ve ücretsiz eğitime kavuşmasını sağlayacak bir yol haritanız var mıdır?
Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına günler kala ilgili bakanlıkla birlikte ağır ekonomik koşullarla mücadele eden aileler ve öğrencilerimizin yükünü hafifletecek özellikle; kırtasiye, okul kıyafeti, servis ücretleri ve yemek masraflarını bir nebze olsun azaltacak başta bu kalemlerde olmak üzere KDV indirimi ve diğer destekleyici adımları atmayı düşünüyor musunuz?
Öğrencilerin hayat pahalılığı nedeniyle yetersiz beslendikleri ortadayken, Bakanlığınızın hiç değilse ücretsiz öğlen yemeği vermeye dair bir planlaması var mıdır?