CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Yine bu yıl da fındık satıldıktan sonra mı fındık fiyatını açıklayacaksınız” diye sordu. Torun, konuyla ilgili olarak TBMM’ne Tarım ve Orman Bakanı’nın yanıtlandırması için bir soru önergesi verdi.
Torun, “Fındık hasadına haftalar gibi kısa bir süre kala fındık taban fiyatının ne olacağı ve fındığın değeri konusunda henüz bir açıklama yapılmamıştır. Bu durum her yıl yaşanmakta ve üretici kaderiyle baş başa bırakılmaktadır” dedi.
Torun ayrıca, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu sezon fındık alımı gerçekleştirecek mi, gerçekleştirecekse alımlar ne zaman başlayacaktır ve bakanlığınızın öngördüğü fındık taban fiyatı nedir?” diye sordu. Seyit Torun, hükümetin geçen yıl fındık satıldıktan sonra fiyat açıkladığına dikkat çekti ve “üreticiyi hükümet böyle mi koruyor” diye sordu.
Torun fındık fiyatının her yıl tartışılması ve hatta fındık üreticisinin fındığını sattıktan sonra fiyat açıklanmasının doğru olmadığını belirterek fındık fiyatının dolar üzerinden sabitlenmesinin üreticinin yararına bir yol olabileceğini belirtti. Torun, “Her yıl fındık taban fiyatının yeniden tartışılması yerine, fındık fiyatının dolar bazından sabitlenmesini sağlayarak üreticiyi korumak gerektiğini ve bununla ilgili olarak hükümetin acilen önlem alması gerektiğini” söyledi. Torun bununla ilgili herhangi bir çalışma olup olmadığını sordu. Torun, “Fındık satışı dünya piyasasında dolar üzerinden işlem görmesine ve doların TL karşısında değeri sürekli artmasına rağmen fındığın değeri her geçen düşmektedir. Ayrıca ilaç ve gübre gibi fındık girdileri de sürekli dolar bazında artış göstermektedir” dedi.
Torun ayrıca yaşanan doğal afetlere dikkat çekerek üreticinin zararının karşılanıp karşılanmayacağını sordu.
Torun’un sorusu şöyle: “Ordu’nun Gürgentepe, Çatalpınar, Gölköy, Korgan ve Kumru ilçelerinde etkili olan şiddetli dolu yağışı fındık ürününe ciddi zarar vermiştir. Fındık üreticisinin zararının tespiti için bakanlığınız bir çalışma yapmış mıdır? Üreticinin gördüğü zararın karşılanması için ne tür girişimleriniz olacaktır?”