FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN KANI ELİMİZE BULAŞIR
Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan ve İsrail’in Filistinli sivilleri gözetmeden karşılık verdiği bombardımanla devam eden savaşta Türkiye’nin taraf gibi gözüktüğünü vurgulayan Polat, “Bir savaş yaşanıyor; üstelik çocuk, kadın, sivil ayrımı gözetilmeden, savaş hukukuna uyulmadan bir insanlık dramı yaşanıyor. Hepimizin canı yanıyor. AKP iktidarı orada yaşanan acıları siyaset malzemesi yapıyor. Büyük büyük laflar ediyorlar, ahkam kesiyorlar. Türkiye İsrail’e ihracata devam ediyor. Sayın Ticaret Bakanı saldırıların yaşandığı ekim ayından beri İsrail ile karşılıklı ticaretimiz yüzde 50'den fazla azaldı diyor, doğrudur. Ancak ekim ayından beri ne ihraç ettiğimiz, ihracatı nasıl denetlediğimiz çok önemli. Yoksa Filistinli kardeşlerimizin kanı bizim de elimize bulaşır” yorumunu yaptı.
AKP’NİN SÖZLERİYLE EYLEMLERİ YİNE ÖRTÜŞMÜYOR
iktidara geldiğinden beri İsrail’i kötülediğini ancak özellikle ticari ilişkilerin hiç olmadığı kadar bu dönemde geliştiğini belirten Polat, “AKP iktidarında Türkiye-İsrail ticaret hacmi katlanarak arttı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 861,4 milyon dolar; İsrail’den ithalatı ise 544,5 milyon dolardı. 2022’de ihracat 6,74 milyar dolara yükselirken ithalat da 2,17 milyar dolara çıktı. Ticaret hacmi de 1,41 milyar dolardan 8,91 milyar dolara ulaştı. Buna göre ticaret hacmi son 20 senede yüzde 532 arttı. Türkiye elbette her ülkeyle ticaret hacmini artırmalıdır. Ancak bir savaş yaşanıyorsa, taraf olunuyorsa, büyük sözler, hakaretler, tehditler sarf ediliyorsa; eylemlerinizin de sözlerinizle örtüşmesi gerekir. Türkiye’nin savaş başladıktan sonra İsrail’e yaptığı ihracat çok önemli. Yaşanan insanlık dramına ortak edilme ihtimali beni çok korkutuyor, kaygılandırıyor. Yakın zamanda belgelerle geniş çaplı bir açıklama yapacağım, kaygılarımın sebebini herkes görecek” diyerek sözlerini tamamladı.
Mahir Polat, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a şu soruları yöneltti;
İsrail’e yapılan ihracatların kapsamı nedir?
İsrail’e yapılan ihracatların gümrük denetimleri nasıl yapılmaktadır?
İsrail’e yapılan ihracatların kırmızı hat muayenesi yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa kontrol oranı nedir?
İsrail’e yapılan ihracatlar x ray cihazından geçmekte midir?
İsrail’e yapılan ihracatların kimyasal analizleri yapılmakta mıdır?
İsrail’e amonyak ve alüminyum sülfat gibi patlayıcı madde yapımında kullanılması muhtemel ürünler ihraç edilmekte midir? İhraç ediliyorsa izin mekanizması işletilmekte midir? Söz konusu ürünlerin nihai kullanım alanı ile ilgili Bakanlığınızın malumatı var mıdır?