Tarımsal sulamada kullanılan elektrik, son zamlarla birlikte yüzde 90’nın üzerinde artış gösterdi ve üreticiyi en çok zorlayan maliyet kalemi haline geldi. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, konuyu Meclis’e taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bir soru önergesi verdi. Tarımda kullanılan elektriğin ücretlendirilmesinde meskende kullanılan elektrik tarifesindeki en yüksek kademeyle eşdeğer hesaplama yapıldığını söyleyen Özer, “Üretiminin daha ucuza mal olması, gıdaya daha ucuza ulaşım demek olduğuna göre neden tarımsal sulamada kullanılan elektriğin bedeli düşük oranda değildir? Neden düşürülmemektedir” dedi.
TEK KİŞİ BİLE SEVİNMEDİ
Bakan Pakdemirli’ye elektrik tarifesinde indirim ve destekleme yapılıp yapılmayacağını da soran CHP’li Özer şu ifadelerde bulundu:
“Bakan bey “Türkiye’de üreten kesimin moralini bozmaya hakkımız yok” diyor ama üreticinin moralini bozan asıl unsur tam da kendisi. Girdi maliyetleri yükselirken üreticinin yanında olmadı. Yasaya uygun desteklemeyi zaten yapmıyor. Ek destek diye müjdelediği ise tek çiftçiyi bile sevindirmedi. Destek verilecekse tüm girdilerde en az yüzde 50 oranında destekleme olmalı. Mazot pompa fiyatına değil, vergisiz olarak üreticiye sunulmalı. Bakanın “Bizim çiftçimizin sırtı sıvazlansın, her şeyi yapar” cümlesi de bomboş bir laf. Soruyoruz o zaman kendisine, elektrik fiyatlarından dertli olan çiftçinin sırtını ne zaman sıvazlayacaksınız?”
LİSTENİZDEKİ SORUNLAR NELER?
CHP’li Özer, Bakan Pakdemirli’ye ayrıca şu soruları yöneltti:
Elektrik zamları nedeniyle üreticinin tarımsal sulamadan kaçınarak susuz tarım yapma olasılığı nedir? Buna ilişkin Bakanlığınız herhangi bir görüşe sahip midir? Elektrik zamları nedeniyle üretici tarımsal sulamadan kaçınır ve susuz tarım sonucu ürün verimi azalırsa, gıda fiyatlarındaki artışa nasıl engel olmayı düşünüyorsunuz? Bakanlık olarak üreticinin en önemli sorunlarına dair bir listeniz var mıdır? Varsa, listenizin ilk üç sırasında hangi başlıklar yer almaktadır? Çözüm önerileriniz veya planlamalarınız nelerdir?
ENERJİ BAKANINA: GEREKÇE NEDİR?
Öte yandan bir de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e konuyla ilgili önerge veren CHP’li Özer şu sorulara yanıt istedi
Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin meskende kullanılan elektrikle bir tutulmasının gerekçesi nedir? Üretiminin daha ucuza mal olması, gıdaya daha ucuza ulaşım demek olduğuna göre neden tarımsal sulamada kullanılan elektriğin bedeli düşük oranda değildir? Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının düşürülmesine dair bir planlamanız var mıdır? Tarımsal sulamada kullanılan elektrik için çiftçilere destekleme yapılmasına yönelik bir düşünceniz, öneriniz, taslağınız ya da planınız var mıdır? Ülke genelinde son 3 yılda elektrik borcu olan çiftçi sayısı nedir? Borcu nedeniyle elektriği kesilen, icralık olan çiftçi sayısı nedir? Toplam borç miktarı nedir?