Mersin Milletvekili Gülcan Kış, tasarruf tedbirlerini yok sayan Çevre Bakanlığı’nın 15 katlı gökdelen kiralamasını TBMM gündemine taşıdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in tasarruf tedbirleri paketini açıklamasının üzerinden henüz 1 hafta bile geçmeden Çevre Bakanlığı’nın tedbirleri yok sayarak bu yasağı deldiği ortaya çıktı.
Gülcan Kış, Çevre Bakanlığı’nın Ankara’da lüks bir semtte 15 katlı bina kiraladığı ve içinin baştan aşağı yenilendiği haberinin doğru ise bunun bir skandal olduğunu belirterek, “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” dedi.
Maliye Bakanı Şimşek’in kamu tasarruf tedbirlerini açıklarken “kamuda yeni bina kiralanmayacağını, mevcut kiralamaları da peyderpey sonlandıracaklarını” vurguladığını hatırlatan milletvekili Kış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kiralanan bu lüks binadan Bakan Şimşek’in haberi olup olmadığını sordu. Tasarruf tedbirleri paketinde, kamu emekçilerinin kazanılmış haklarının gasp edildiğini vurgulayan Kış, bir taraftan yoksullaştırılan halktan tasarruf yapılması istenirken, bir taraftan Bakanların alınan tasarruf tedbirlerine aldırış etmediğini ifade etti.
Milletvekili Kış, Şimşek’in ekonomik krize çare olarak açıkladığı tasarruf tedbirlerine daha en başta kabine üyelerinin uymadığını belirterek bu konuda Maliye Bakanı Şimşek’ten açıklama istedi. Kış önergesinde şu sorulara yer verdi :
Sayın Bakan, “kamuda tasarruf ve verimlilik paketi” olarak kamuoyuna duyurduğunuz açıklamanın üzerinden daha 1 hafta bile geçmeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Ankara’nın en lüks semtlerinden birinde 15 katlı bina kiraladığını biliyor musunuz?
Sayın Bakan, yaptığınız açıklamada “kamuda yeni bina kiralanmayacağını, mevcut kiralamaları da peyderpey sonlandıracağınızı” vurgulamışken Çevre Bakanlığı’nın böylesine yüksek maliyetli bir bina kiralamasını ve binanın içini tamamen yenilemesini doğru buluyor musunuz? Bu onayı sizden mi aldı? Kiralama gerekçesi nedir?
Açıklanan tasarruf tedbirleriniz, başta kamu çalışanlarının kazanılmış haklarının gaspı olarak tepkilere neden olurken, tasarrufu emekçilerden, emeklilerden ve fakirleştirilen halktan yapmak doğru bir politika mıdır?
Tasarruf önlemleri kapsamında, toplumunda beklentisine binaen, Saray harcamaları, uçaklar, konvoylar ve korumaları kapsayan yüksek harcamalara yönelik ek bir tasarruf paketi açıklayacak mısınız?
2024 yılının ilk üç ayında, taşıt ve binalar için yapılan harcamaların geçen yıla oranla katlandığı açıklanmış, yine temsil, tanıtma, ağırlama, toplantı ve organizasyon giderlerinin de geçen yılın aynı dönemine göre altı katın üzerinde arttığı belirtilmiştir. Buna göre yaşanan bu artışa yönelik değişen oranları kamuoyuyla paylaşır mısınız?