Başta Eskişehir, Muğla, Artvin, Hatay, Balıkesir, Antalya, Urfa, Manisa, Aydın ve Çanakkale olmak üzere birçok şehirde çıkan yangınlarda ormanların ve oralardaki canlıların, kısaca “ciğerlerimizin” yandığını belirten Av. Kılıç, son olarak İzmir Karabağlar'da başlayıp Seferihisar ve Menderes'e sıçrayan yangında yaklaşık 5 bin hektarlık bir ormanlık alanın yandığını bildirdi.
Basında, İzmir’deki yangınlarla ilgili birçok haberin yer aldığını ifade eden Av. Kılıç, bu haberlerden en çok dikkat çeken ve tartışılanın ise Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının neden yangınlara müdahale etmemesi konusu olduğunu belirtti.
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, yangın söndürme işi için zaman zaman ihaleye çıktığını anımsattı. Bakanlığın bir ihalede, yangın söndürme işini THK yerine helikopter şirketine verdiğini kaydeden Av. Kılıç, yangın söndürme faaliyetlerini 35 yıldır THK ile yürüten bakanlığın, bu ihalede işi başka bir firmaya vererek, 2 binin üzerinde orman yangınına müdahale eden, yaklaşık 26 bin saat yangın söndürme uçuşu gerçekleştiren THK ile sözleşmeyi
yenilemediğini kaydetti.
“THK NEDEN DEVRE DIŞI BIRAKILDI?”
CHP’li Av. Kılıç, ihaleye giren şirketin, yangına müdahale sırasında uçuş için saat başına 26 bin TL istediğini, Bakanlığın da bu şirketle 4 bin saat üzerinden anlaşma yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Yani ihale 104 milyon TL’yi buldu. Avrupa’nın en büyük uçak yangın hava söndürme filosuna sahip kurum olan THK, 70 milyon TL teklif verdi ama daha pahalı fiyat veren firma tercih edildi. Yangına müdahale etmek için elinde hiç yangın söndürme uçağı bulunmayan firma, gerekli olduğu zaman uçakları ve pilotları Kanada’dan getirmektedir. Bu şirketin bir yangın durumunda kullanacağı CL-215 tipi amfibik uçaklar, THK’nın da filosunda bulunan uçaklarla aynı modeldir.
Bakanlık acaba THK’nin teklifi yerine, hangi gerekçeyle helikopter şirketinin 34 milyon TL daha pahalı olan teklifini kabul etti? Helikopterlerin yangın söndürmede uçaklara göre daha zayıf kaldığı, bir uçağın söndürme ve su taşıma kapasitesinin helikopterlere oranla 5-6 kat daha fazla olduğu bilinmesine rağmen; THK uluslararası ödülleri bulunan uzman bir ekiple yıllardır yangınlara müdahale ettiği halde neden devre dışı bırakıldı?”
Bakanlığın, başka bir ihalede ise THK’nın tekrar almak istediği yangın söndürme işini ve uçak kiralama ihalesini bir mimarlık inşaat şirketine verdiğini dile getiren Av. Kılıç, “Acaba bakanlık ya da AKP iktidarı, başta İzmir olmak üzere birçok yerde yanan yerleri hemen imara açmak ve oralara ucube binalar dikmek için mi ihaleleri mimarlık inşaat firmasına vermiştir? Bu konuyu doğrusu çok merak ediyoruz?” diye konuştu.
BAKANIN AÇIKLAMALARINA YANIT VERDİ
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, İzmir'in Karabağlar, Seferihisar ve Menderes ilçelerindeki orman
yangınlarıyla ilgili açıklamaları hakkındaki görüşlerini de dile getirdi. Pakdemirli’nin, “orman teşkilatının yangınla mücadelede dünyada açık arayla lider”
olduğunu söylediğini aktaran Av. Kılıç, Bakanın, İzmir yangınında uçakların kullanılmaması konusunda ise “Uçak 4 ton su alıyor, helikopter 2,5 ton su alıyor. Ama uçağın yangına gittiğinde yangını hedeflemesi çok daha zor. Çünkü bu uçakların yangına atış yapması için 120 deniz miliyle yangına yaklaşıyor olması lazım. Helikopter istediği süratle 50-60 mille oralardan geçiyor. Yani yangında, doğru hedefe doğru miktarda atmakla ilgili önemli bir artısı var. THK'de 6 tane uçak var, 3'ünün motoru yok. Türkiye'de bize hizmet verecek bir uçak filosu maalesef bulunmuyor. Biz ‘bir ağaç daha az yansın’ diye mücadele ediyoruz ama insan
hayatı da bizim için önemli. Orman personeli emniyetli bulmadığı için uçaklara binmek istemiyor. Emniyetli bulan, bu kadar çok savunan varsa uçaklar Ankara’da apronda duruyor. Üç tanesinin motorları çalışmıyor, üçünün ise motorları simsiyah, yağ damlatır vaziyette duruyor; Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar''dediğini bildirdi.
“MOTORU OLMAYAN UÇAKLARLA MI DÜNYA LİDERİ OLACAĞIZ?”
Av. Sevda Erdan Kılıç, yazılı açıklamasında şöyle devam etti: “Türkiye’nin yangınla mücadelede dünyada lider olduğunu söyleyen Sayın Bakan,
açıklamasında 6 uçağın 3'ünde motor olmadığını, 3’ünün motorunun da yağ kaçırdığını itiraf etmektedir. Durum böyle iken, acaba Türkiye yangınla mücadelede nasıl lider olmaktadır?
Devleti yönetenler, ‘Türkiye savaş uçağı yapacak, uzaya gidecek’ gibi sözler söylemişti. Peki Türkiye, yağ kaçıran ve motoru olmayan yangın uçaklarıyla mı dünya lideri olacak veya uzaya gidecek? Helikopterlerin yangında hedefe doğru miktarda su atma konusunda önemli bir artısı olduğunu söyleyen Pakdemirli, açıklamasında aynı zamanda kendi sözleri ile de çelişmektedir. Acaba Sayın Bakanın, ‘helikopter 2,5 ton su alırken, uçağın 4 ton su aldığına’ ilişkin sözlerini nereye koymalıyız?
Bekir Pakdemirli, ağaçla birlikte insan hayatının da önemli olduğunu vurgulamaktadır. İnsan hayatının önemli olduğu gerçeğine kimsenin itirazı olamaz. Ama orman personelinin güvenli bulmadığı uçaklar yerine THK’nın güvenli uçakları kiralanarak yangına müdahale edilseydi, insan hayatı da tehlikeye girmemiş olurdu ve İzmirimizi derinden üzen bu yangın da daha kısa sürede söndürülebilirdi. Sorumlu bakan, yangının nasıl daha kısa sürede söndürebileceği konusunda önlemler alacağına dert yanmaktadır. Eğer bakan soruna çare bulamıyorsa, ciğerlerimiz ve hayatımız olan ormanlarımızı korumak için Türkiye Büyük
Millet Meclisi devreye girmelidir ve bu konuyu araştırmalıdır.”
CHP’li Av. Kılıç, İzmir’deki orman yangınlarıyla mücadelede yaşanan yangına geç müdahale edilmesi, bazı yerlerde edilmemesi, yangın uçaklarının devreye girmemesi gibi sorunlar ile teknik yetersizliklerin araştırılması, yangınlarla mücadeleyi daha nitelikli hale getirecek önlemlerin belirlenmesi ve alınması amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını talep etti.