Geçen yıl TBMM’ye sunduğu sel felaketleriyle ilgili Araştırma Önergesinin, artık TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi gerektiğini ifade eden Kaya, “Son günlerde Trabzon, Rize, Artvin illerimizde görülen heyelan ve sel felaketleri görüntüleri ve can kayıplarımız hepimizi derinden üzmüştür. Her yıl bu acıya tanık oluyoruz. Geçen yıl Meclis’e sunduğum Araştırma Önergemizin artık TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi gerekiyor" dedi.
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 2019 Eylül ayında Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki sel, taşkın, heyelan gibi afetlerin risklerinin araştırılması, bunlara yol açan nedenlerin tespit edilmesi için Araştırma Önergesi vermişti. Konunun öneminin altını çizen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
DOĞA ACIMASIZCA KATLEDİLİYOR
“Doğu Karadeniz Bölgesi’nde hemen her yılın aynı dönemlerinde yaşanan sağanak yağışlar sonrası sel, taşkın ve heyelan gibi doğa olaylarının yaşanması olağan bir durum iken; bu doğa olaylarının felakete dönüşmesi, canlarımızın gitmesi, mal kayıplarının yaşanması kısacası hep aynı acı manzara ile karşılaşılması geçmişte yaşanan felaketlerden hiç ders alınmadığını göstermektedir. Özellikle son 15 yılda derelerimiz, vadilerimiz, ormanlarımız yeşil alanlarımız, yaylarımız talan edilmiş; doldurulan denizler, yok edilen kıyılar ile doğamız acımasızca katledilmiştir. Doğa kendisine karşı yapılan ihanetin bedelini bizlere en ağır şekilde ödetmektedir.”
BÖLGEMİZ SELLERE KARŞI SAVUNMASIZ HALE GETİRİLDİ
“İmar barışı adı altında dere yataklarına yapılan yerleşimlere ruhsat verilmiş, derelerin üstleri kapatılıp dere yatakları betonlaştırılıp suyun doğal yollarla denize ulaşması engellenmiş, bölgede artan HES ve Madencilik faaliyetleri nedeniyle doğal bitki örtüsü yok edilmiş, Karadeniz Sahil Yolu ve dolgu alanlarla bölge adeta sellere karşı savunmasız hale getirilmiştir. Yıllardır Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan doğal felaketlerle ilgili yapılan araştırmalara göre; dere yataklarındaki yapılaşma, Karadeniz Sahil Yolu’nun oluşturduğu setin, derelerin Karadeniz’e ulaşmasına engel olması, HES’ler nedeniyle derelerin akış rejiminin bozulması doğal olayların felakete dönüşmesinin en önemli nedenleridir. Bu üç temel sorun çözüme kavuşturulmadan bölge halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması mümkün değildir.”
ACI TECRÜBELERDEN DERS ALINMALI
“Yasaların çiğnenmesine göz yuman, görevini yapmayıp ihmallere sebep olan yöneticilerin, acı kayıpların yaşandığı her felaketten sonra “Allah’ın ilahi takdiridir, yaraları saracağız” şeklindeki açıklamalarına daha ne kadar sığınacağız. Yaşanan acı tecrübelerden ders alınmalı; ülke akılla ve bilimle yönetmelidir.
Bu nedenlerle Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki sel, taşkın, heyelan gibi afetlerin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek ve can ve mal kayıplarını önlemek için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.”
CHP HEYETİ RİZE’YE GİDİYOR
Rize'de etkili olan yağışlar nedeniyle meydana gelen sel felaketini yerinde incelemek üzere Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirmesi ile Genel başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ve CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya'dan oluşan bir heyet bugün Rize'ye gidiyor.