CHP’li Kaplan’dan “Engelsiz Yargı” İçin Kanun Teklifi

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, “BM Engelli Hakları Komitesi Türkiye nihai raporunda hak ihlali olarak nitelendirilen engelli bireylerin Hâkim ve Savcı olarak atanmasının önündeki yasal engeli kaldırması” amacıyla TBMM’ye kanun teklifi verdi.

18 Aralık 2019 Çarşamba 14:41
CHP’li Kaplan’dan “Engelsiz Yargı” İçin Kanun Teklifi

Kaplan, Kanun Teklifi gerekçesinde “Engellilik durumu hayatın her alanında ayrımcı değil kapsayıcı bir yaklaşımla entegre edilmeli, engelli bireylerin toplumsal hayata katılımları her birey gibi tam ve etkin bir şekilde sağlanmalı” dedi. 
Engelli bireylerin eğitim, sağlık hizmetleri ve istihdam olanakları anlamında ayrımcı bir muameleye maruz kaldığını vurgulayan Kaplan, BM Engelli Hakları Komitesi Türkiye nihai raporunda hak ihlali olarak nitelendirilen engelli bireylerin Hâkim ve Savcı olarak atanmasının önündeki yasal engeli kaldırmak için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini savundu.

 

“ENGELLİ BİREYLER İÇİN YASAL DÜZENLEME GEREKMEKTEDİR”
Engelli bireylerin eğitim, sağlık hizmetleri ve erişim dışında istihdam olanakları açısından da uygulanabilir düzenlemelerin gerekliliğini vurgulayan Kaplan, “Artık engelli hukukçular mağdur olmayacak” dedi.
CHP’li Kaplan, kanun gerekçesinde ‘’2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 8. maddesinin (g) bendi, engelli bireylerin hâkim ve savcı olarak göreve atanmasını kısıtlayan bir hüküm içermektedir. Engellilik durumunun hâkim ve savcılık görevlerini icra etmesine engel olacak akıl hastalığı bulunmayan bireylerin, fiziksel açıdan engellilik durumunun elverişli olması halinde mağdur edilmemesi adına yasal bir düzenleme gerekmektedir. Hukuk eğitimini tamamlamış, hâkimlik sınavlarında gerekli yeterliliğini kanıtlamış engelli bireylerin mağdur edilmemesi açısından 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu kapsamında adaylığın yeterlilik ölçütü netleştirilerek yeniden düzenlenmelidir’’ diye ifade etti.

 

''HAK İHLALLERİ GİDERİLMELİ''
Gaziantep milletvekili İrfan Kaplan, “Bu kanun teklifi ile ruh ve akıl hastalığı bulunmayan yalnızca ortopedik açıdan engelli olan kişilerin hâkimlik ve savcılık mesleğini icra etmesine engel bir durum olmadığı şartlarda yaşanan mağduriyet ve hak ihlalinin giderilmesi amaçlanmıştır” diye konuştu.

Son Güncelleme: 18.12.2019 15:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.