Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ülkemizde de 7’den 70’e herkesin hayatını sosyo-ekonomik olarak değiştirdiğini ifade eden Emir, en çok salgının ne zaman biteceği ve alışılan gündelik hayata dönülebileceği sorularına yanıt arandığı bu ortamda, salgınına dair kısıtlamaların kalkmasının en büyük beklentiyi oluşturduğunu söyledi.
Böyle önemli bir süreçte salgına ait verilerin detaylı ve şeffaf şekilde açıklanmamasının, kamuoyuna duyurulan bilgilerin günlük test, vaka, vefat ve iyileşen hasta sayısının ötesine geçmemesinin ve sosyal medya organları başta olmak üzere görsel ve yazılı medyada yer alan birçok yanlış ve farklı bilginin, zaten ruhsal sıkıntı yaşanan vatandaşların endişelerini kat be kat arttırdığına dikkat çeken Emir, “ Sağlık Bakanlığı tarafından her gün açıklanan salgın hastalık verilerinin çok daha detaylı ve şeffaf olması gerektiği, sadece toplumsal farkındalık açısından değil, kişisel korucu tedbirlerin alınması açısından da önemlidir. Bu doğrultuda; günlük açıklanan verilerin yaş, cinsiyet, meslek grubu, şehir ve hatta mahalle dağılımına göre açıklanması gerekmektedir.” dedi.
Önergesinde “Açıklanan rakamlardaki azalma ile birlikte normalleşme yolunda adım atılmasını takip eden süreç, umut vericidir ancak bu salgının yayılma hızı, bulaşıcılığı göz önüne alındığında birey ve dolayısıyla toplum sağlığı açısından daha çok bilgi ile alınan tedbirlerin ne denli önemli olduğu ortaya çıkacaktır.” ifadelerine yer veren CHP’li Emir, “Her gün Bakanlığınızca açıklanan günlük test, vaka, vefat ve iyileşen hasta sayılarının yaş, cinsiyet, meslek grubu, coğrafi bölge, il ve ilçe olarak açıklanmamasının gerekçesi nedir?” diye sordu.
Pek çok ülkede koronavirüs verilerinin çok daha ayrıntılı kamuoyuna duyurulduğuna dikkat çeken Emir, İtalyan Ulusal Sağlık Servisi’nin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaş, cinsiyet dağılımlarına ve hangi hastalıklara sahip olanların daha çok etkilendiğine ilişkin bir rapor yayımladığını anımsatarak “ülkemizde de bir rapor yayımlanması düşünülmekte midir?” sorusunu yöneltti.
CHP’nin hekim milletvekili Murat Emir önergesinde enfekte olan sağlık çalışanlarına da dikkat çekti. “29 Nisan tarihli açıklamanıza göre; 7 bin 428 sağlık çalışanına COVİD-19 teşhisi konmuştur. Ne var ki, enfekte olan sağlık emekçilerimizin branşlara, yaşa, cinsiyete ve illere göre dağılımı açıklanmadığı gibi, aynı şekilde yaşamını yitiren ve iyileşenler de açıklanmamıştır.” diyen Emir, “11 Mayıs 2020 itibari ile enfekte olan, yaşamını yitiren ve iyileşen sağlık çalışanı sayısı kaçtır? Aynı şekilde branş ve unvanlarına, cinsiyetlerine, yaş gruplarına ve illere göre dağılımı nedir?” dedi.